Pěstování konopí indoor vs outdoor - 3 hlavní rozdíly

Konopí je pravděpodobně jednou z nejstarších zemědělských plodin, kterou se lidé naučili pěstovat pro svou potřebu. Pěstování konopí původně probíhalo venku tedy outdoor. Takto tomu bylo od počátku pěstování až do začátku dvacátého století, kdy se kvůli začínající konopné prohibici začali pěstitelé se svými rostlinami stěhovat do tzv. indoor pěstíren. S přibývajícím počtem indoor pěstitelů se začalo odvětví vnitřního pěstování raketově rozvíjet a během několika let tu máme rostliny, u kterých na první pohled jen málo kdo pozná kde byly vypěstovány.

Konopí se samozřejmě v České Republice nesmí pěstovat a to ani uvnitř a ani venku, proto tento článek slouží jen k pochopení tří klíčových rozdílů mezi těmito styly pěstování. Jak tedy ovlivňuje prostředí výslednou marihuanu a co musí pěstitel zvážit při v výběru mezi těmito dvěmy způsoby pěstování? 

Kontrolované vs. přirodní klima

Pěstování uvnitř má oproti tomu venku plno výhod i nevýhod. Hlavní výhodou malých indoor pěstíren je možnost kompletní kontroly nad klimatem v growboxu. Pokud je totiž něco pro bohatou a kvalitní sklizeň důležité, jsou to rozhodně ideální podmínky. Při outdoor pěstování totiž jen težce ovlivníte teplotu vzduchu, sílu větru, vlhkost nebo délku a sílu slunečního svitu. Ideální a hlavně stabilní klima ve vnitřních pěstírnách následně vede k vyššímu obsahu kanabinoidů než bývá v outdoor konopí. Na druhou stranu, žádné umělé pěstební osvětlení nedokáže nahradit plnohodnotné spektrum které nabízí slunce. 

Další výhodou konopí pěstovaného venku oproti tomu uvnitř je přirozený hmyz, který brání rostliny před škůdci. Pokud se vám totiž ve vaší indoor pěstírně přemnoží jaký koli škůdce, určitě nebudete jásat, protože zneškodnění takové pohromy může být celkem výzva. Na druhé straně při pěstování venku, možná rádi uvítáte pomoc z přírody. Vosy, mravenci a berušky jsou totiž přirození lovci, kteří se živí škůdci, kteří sedají na rostliny marihuany a vysávají z nich živiny. Díky tomu je větší pravděpodobnost, že se se svými rostlinami dočkáte vysněné sklizně. 

Cena indoor konopí vs. outdoor

Cena konopí vypěstovaného venku se ve skutečnosti a v dlouhodobém měřítku nemusí téměř lišit od tzv. indoor marihuany. Outdoor pěstování se sice na první pohled může zdát jako levnější záležitost. Pěstitel nepotřebuje téměř žádné vybavení do začátku a dokonce i během pěstování ušetří velké peníze za elektriku nebo i vodu, kterou by jinak čerpal z veřejného zdroje. 

Cenu outdoor konopí může velmi nepříjemně ovlivnit i počasí, které nikdy nelze předvídat. Taková jarní bouřka dokáže velmi nepříjemně poškodit vaši úrodu a cena za konopí které po pohromě zbylo se může vyšplhat pěkně vysoko v poměru k času, financím a úsilí vynaloženému na zničené rostliny. Na druhé straně indoor pěstitel má sice počáteční náklady výrazně vyšší nicméně díky kontrolovanému klimatu dokáže sklízet i několikrát za rok a tak má během roku více příležitostí ke sklizni, což snižuje náklady v dlouhodobém měřítku.

Kvalita konopí pěstovaného indoor vs. outdoor

Usušené květy konopí vypěstovaného indoor byli dlouhou dobu považováno za nejkvalitnější marihuanu na trhu. Tento názor byl způsoben hlavně myšlenkou, že marihuana pocházející z kontrolovaného prostředí má vždy dostatek všech živin a tak produkuje květy v nějvyšší kvalitě. Indoor pěstitelé využívájí hned několika metod pro to aby zvýšili potenci a celkovou kvalitu výsledného produktu. Silnější hnojiva, vyšší obsah CO2 ve vzduchu nebo i LED osvětlení, to vše může kladně ale i záporně ovlivnit obsah látek ve výsledném produktu. 

Ve skutečnosti ale tento mýtus vznikl díky dlouhodtrvajícímu zákazu pěstování konopí. Tím se totiž pěstitelé přesunuli hlavně do vnitřních prostrorů aby skryly svou činnost před očima sousedů. Pěstitelé, kteří zůstali u tzv. outdoor pěstování se tak začali skrývat hlouběji do křovin a lesů s horším přístupem k vodě, světlu a živinám. Takové konopí pak zdaleka nedostávalo takovou péči jako v řízené pěstírně a tak lid=e nabyli dojmu, že konopí z venku je slabší a méně potentní. 

Ať už se rozhodnete pěstovat konopí venku nebo uvnitř nezapomínejte také na fakt, že na kvalitu a cenu výsledné sušiny má vliv také to, jak kvalitní je genetika, kterou jste se rozhodli vysadit. Semínka totiž mohou pocházet z různých zdrojů a tak určitě není na škodu, dát si s výběrem čas. Pokud nechcete riskovat určitě zvolte semena konopí z některé z renomovaných seedbank, které nabízíme v našem online obchodě.