Rozdíl mezi lékařskou a rekreační marihuanou

V roce 2012 se Colorado a Washington staly prvními státy, které legalizovaly marihuanu pro rekreační účely. Před tím stejně jako je tomu v jiných státech dodnes, bylo konopí legální pouze na léčebné účely. To znamená k legální koupi pouze lidem s receptem od lékaře. Další státy šly pak ve šlápějích Coloráda a Washingtonu a schválily rekreační užívání konopí a tak je tento pojem běžně používaný a jde o konopí určené dospělým lidem pro osobní spotřebu. Kromě rozdílů ve spotřebitelském záměru, existují i jiné rozdíly mezi lékařskou a rekreační marihuanou?

Rozdíl mezi nákupem lékařské marihuany a marihuany pro rekreační účely

Pokud se rozhodnete pořídit si marihuanu v USA, v zemích kde je schválené legální užívání lékařského i rekreačního konopí bude nákup velmi podobný. Některé výdejny vlastní licenci pouze na prodej marihuany pro léčebné účely, jiní mají povolen prodej jak pacientům tak obyčejným lidem. Často se můžete v těchto zemích setkat s tím, že v obchodech kde lidé nakupují marihuanu k rekreačním účelům nemůže personál poskytovat žádné odborné rady v oblasti užívání marihuany na léčebné účely. Některé výdejny prodávají další konopné zboží jako jsou různé nápoje, pochutiny s přídavkem marihuany nebo různé konopné extrakty.

U nás v České republice je schválena do dnešního dne pouze marihuana na léčebné účely. To znamená, že abyste si mohli marihuanu legálně zakoupit musíte navštívit odborného lékaře, který má ve své kompetenci předepisovat lékařskou marihuanu. Na základě elektronického receptu vám bude marihuana prodána. Marihuanu vám nemůže předepsat každý lékař, ale pouze cca 20 lékařů z různých oborů po celé České republice. Marihuanu na základě elektronického receptu vám prodají v jedné z 33 lékáren, které najdete po naší rebublice.

Zvýhodnění lékařské marihuany

Pacientům jenž mají předepsanou lékařskou marihuanu jsou poskytovány určité výhody, které nejsou k dispozici rekreačnim spotřebitelům. Výhody se líší podle konkrétních států. Jsou to např. nižší pořizovací náklady, možnost nákupu většího množství, právní přístup pro nezletilé osoby ve výměčných případech např. při epilepsii nebo rakovině, povoleno pěstovat konopí nebo schválený větší počet rostlin než pro rekreační uživatele.

Proč je užívání konopí na léčebné účely vnímáno jinak než rekreační?

Není dnes žádným tajemstvím, že spousty lidí podporují spíše konopí na léčebné účely než užívání konopí pro osobní účel a je tomu hned z několika důvodů.

Lidé dnes ještě vnímají konopí jako drogu a tak je pro spoustu z nich nepochopitelné, že i rekreačni spotrebitelé vlastně užívají konopí na léčebné účely. Ať už se jedná o bolesti hlavy, snížení stresu, snížení zánětlivosti, nevolnosti, nechutenství atd. To vše je jen malý výčet problému na který běžní lidé užívají rekreační marihuanu. Těmto lidem nikdo v České republice konopí nepředepíše a tak jsou bohužel odkázany na nákup marihuany na černém trhu nebo nelegálně marihuanu pěstovat. Tyto nelegální možnosti doženou desítky lidí k soudu každý rok a tak je potřeba se nad tímto konceptem zamyslet a změnit dosavadní legislativu.