4 Mýty o konopí vypěstovaném venku (outdoor)

Pokud se již nějakou dobu zajímáte o pěstování konopí určitě vám neuniklo, že pěstování se dělí na dva hlavní způsoby. Indoor tedy pěstování konopí uvnitř a tzv. outdoor kdy konopí roste volně v přírodě nebo na zahradě pod slunečním světlem. Možná jste už také slyšeli, že konopí pěstované venku je méně kvalitní nebo má nižší obsah kanabinoidů, tedy látek jako THC nebo CBD. Nemusí tomu tak být a proto jsme pro vás připravili seznam nejčastějších mýtů se kterými se mezi pěstiteli dá setkat. Pojďte spolu s námi zbořit několik mýtů o konopí pěstovaném venku, ale mějte na paměti že konopí se v ČR nesmí pěstovat a tak tyto informace slouží jen ke studijním účelům. Také nezapomeňte že všechna naše semena konop, která prodáváme slouží jen jako sběratelský předmět a ne jako zárodek nové rostliny konopí. 

Historie pěstování venku

Konopí se podle některých zdrojů pěstovalo lidmi již před několika tisíci lety. Jiné zdroje zase tvrdí, že je to jedna z prvních rostlin kterou se lidé naučili pěstovat. Ať tak nebo tak, není pochyb že před sto a více lety, bylo konopí pěstováno výhradně venku, tedy outdoor. Sluneční světlo bylo totiž jediný zdroj kvalitního a plnohodnotného světla, které konopí potřebuje pro správnou produkci květů, pylu, pryskyřice a semínek. 

Postupem času se konopí rozšířilo do celého světa a přizpůsobilo se slunečními svitu po celé planetě. Na různých kontinentech jste mohli sledovat jak se každá odrůda konopí adaptuje na lokální podmínky. Jiné rostliny rostly v suchém a horkém Afghanistánu a Nepálu, jiné se zase přizpůsobili vlhkému tropickému počasí jižní Ameriky ale našli jste i také, které se přizpůsobili krátkému létu a relativně chladnému počasí Kanady. 

Venkovní pěstování ale postupem času začalo po celém světě upadat což bylo pravděpodobně výsledkem konopné prohibice, která zahnala pěstitele do vnitřních prostorů. To postupně vedlo k realitě kterou vidíme dnes v mnoha pěstírnách, které policie ročně uzavře. Vybavení za stovky tisíc korun, které přesně kontroluje klima pěstírny a nehrozí tak žádné negativní vlivy počasí jako je tomu při venkovním pěstování. Pěstitelé také postupně zjistili, že kvalitní indoor podmínky dokáží produkovat stejně kvalitní marihuanu a tak se už o návrat do přírody nikdo nezajímal. Je ale marihuana z venku opravdu méně kvalitní? Pojďme se tomu podívat na kloub. 

Mýtus číslo 1) Podmínky pro pěstování venku nedovolují vypěstovat konopí v té nejvyšší kvalitě

To že outdoor pěstitelé nedokáží vypěstovat konopí ve stejné kvalitě jako ti pěstující uvnitř, pravděpodobně nebude pravda. Jelikož pěstování konopí není legální a to venkovní je díky typickému vzhledu a vůni rostlin ještě více nápadné, musejí pěstitelé se sklizenou sušinou nakládat velmi rychle. To může znamenat nekvalitní sušení a curring což způsobí nižší kvalitu marihuany. Další častý nešvar venkovních pěstitelů bývá předčasné sklízení své úrody a to ať už z vlhkého počasí během podzimních měsíců nebo strachu ze zlodějů. Naštěstí v zemích s možností legálního pěstování konopí nám pěstitelé dokazují, že se správnou genetikou, přístupem a péčí je možné dosáhnout venku stejných výsledků jako uvnitř.

Mýtus číslo 2) Konopí vypěstované venku má horší vůni a chuť

Tento mýtus může lehce souviset i s se špatným a krátkým curingem (zráním) jak bylo napsáno výše. Ve skutečnosti totiž outdoor konopí dokáže mít stejně intenzivní vůní jako to vypěstované uvnitř. Ne-li lepší. Jedním z důvodů může být také skutečnost, že při indoor pěstování nemůže být aroma a chuť ovlivněna faktory jako je nadmořská výška, různé složení půdy, lokalita kde konopí pěstujete nebo podnebí. Tyto vlivy začínají nabývat na důležitosti a to hlavně díky legalizaci v mnoha státech Ameriky. Zákazníci měli v momentě zlegalizování marihuany na výběr a začali tak rozlišovat konopí nejen podle síly ale i podle vůně a unikátní chuti, kterou dokáže konkrétní pěstitel dosáhnout.

Mýtus číslo 3) Outdoor konopí je častěji napadeno škůdci či plísněmi

Pokud máte to štěstí a žijete v zemi kde je prodej marihuany legální, možná máte také možnost výběru mezi indoor a outdoor konopím. V tomto případě není potřeba se bát, že bude výrobek napaden škůdci nebo že bude obsahovat plísně či jiné nečistoty. Jednou z výhod legalizace je právě kontrolovaný trh, který přikazuje pěstitelům jak mají s konopím zacházet a jak ho na případné nečistoty otestovat. Pokud je outdoor pěstitel zkušený určitě dokáže svou zahradu před napadením škůdci ochránit.

Tento mýtus pravděpodobně vznikl díky tomu, že se outdoor pěstitelé snaží schovat své rostliny hluboko v lese a bohužel k nim nemají každodenní přístup. To vede k tomu, že nedokáží v čas reagovat na znaky napadení a většinou přijdou ke svým rostlinám po pár dnech kdy už je pozdě. 

Mýtus číslo 4) Konopí pěstované venku nemá dostatečnou sílu

Poslední mýtus vznikl pravděpodobně také kvůli zákazu pěstování konopí na území ČR. Pěstitelé bohužel musejí po desetiletí své rostliny skrývat před očima sousedů, pod vysokými stromy nebo v lesích kde se jim nedostávalo plnohodnotného slunečního svitu a tak neměli dostatek energie pro plnohodnotný rozvoj květů a látek v nich.  

S postupnou legalizací ale pěstitelé dokazují, že pokud nemusejí své rostliny ukrývat a mohou je plně vystavit plnohodnotnému slunečnímu svitu jejich kvalita je srovnatelná a někdy i lepší než u odrůd pěstovaných uvnitř. Při testech na obsah látek vykazovala marihuana z venkovních rostlin srovnatelné množství kanabinoidů, terpenů a dalších látek zodpovědných za účinky při požití. 

Pokud jste tedy měli obavy z venkovnímarihuany, kterou vám daroval přítel nebo kterou jste si někde v zahraničí zakoupili určitě není potřeba panikařit. Může se jednat o srovnatelný a stejně kvalitní produkt jako by vznikl v kontrolovaných podmínkách indoor pěstírny.