Rozdíl mezi konopím rodu indika a sativa

Jak jste již možná v minulosti slyšeli, konopí patří mezi nejstarší rostliny, které jsou lidem do dnešního dne známi. Záznamy o samotném pěstování konopí sahají až 1000 let zpět.

Dnes obecně rostliny z rodu konopí můžeme rozdělit na dva různé druhy a to Cannabis Indika s českým názvem Konopí Indické a Cannabis Sativa známé jako Konopí Seté. Postupem let došlo vlivem křížení těchto dvou typů rostlin ke vzniku mnoha hybridů, které jsou kombinací obou typů konopí jak indiky tak sativy. Protože rozdíly mezi indikou a sativou jsou stále diskutované téma připravili jsme pro vás přehled rozdílů mezi nimi.

Indika

Neboli Konopí Indické poznáte na první pohled podle menšího, robustnějšího vzrůstu. Tyto rostliny bývají hustě obrostlé širokými zelenými listy. Průměrná výška těchto rostli je 0,6 – 1,8 m a doba květu se pohybuje průměrně okolo 6 – 8 týdnů.

Květy konopí z rodu indika dokáží člověku navodit hluboké relaxační účinky a tak jsou často vyhledávané k terapeutickým i medicínským účelům. Konopí z rodu indika dokáže ulevovat od bolesti a navodit pocit únavy. Z těchto důvodů se doporučuje tento druh konopí užívat v zemi s legálním užíváním večer před spánkem.

Sativa

Neboli Konopí Seté bývá většinou většího vytáhlejšího vzrůstu. Průměrná výška rostlin z řad sativ je 1,0 – 3 m a doba květu je v rozmezí mezi 8 – 12 týdny. Květy (palice) těchto rostlin jsou mnohem vzdušnější a listy jsou užšího podlouhlého vzhledu. U sativ obecně platí, že kvetou déle než indiky a díky vysokému obsahu THC mají silný vliv na psychiku každého jedince.

Rostliny z rodu sativa se obecně doporučují užívat zkušenějším uživatelům. Sativa dokáže stimulovat chuť k jídlu, má stimulační účinky, podporuje kreativitu a myšlení. Díky tomu je vhodná na užívání kdykoliv během dne v zemích s možností legálního užívání konopí.

Hybrid

Je kříženec konopí z rodu indika i sativa zároveň. Hybrid byl speciálně vyšlechtěn aby uspokojil každého pěstitelé konopí a poskytl mu ty nejlepší vlastnost z obou druhů konopí. Například lidé často volí sativu hybrid, protože je to rostlina s vlastnostmi sativy, ale s krátkou dobou květu a tak stihne dozrát i lidem žijícím v mírném podnebném pásmu.

Ať už se rozhodnete pro pořízení konopných semen indik či sativ vždy pamatujte, že v České republice je zakázáno pěstování konopí s obsahem vyšším než 0,3 % THC.