7 tipů, které udělat při přípravě jídel z konopí

Vaření s využitím konopných palic je velmi populární, ať už pro své rozdílné účinky, tak i příjemnější chuť než u klasického kouření. Pokud také patříte k fanouškům vaření z marihuany, pojďte se s námi podívat na 7 tipů, díky kterým bude vaše jídlo chutnat ještě o stupeň lépe. 

1.rada - Méně je více - volte správný poměr konopí a tuků

Zničit si jídlo jen tím, že do něj dáte velké množství gramů trávy na hrnek másla, je velká škoda a poleze vám to zbytečně do peněz. Nejen, že od určitého množství dojde k nasycení a výrobek nebude více psychoaktivní, ale také bude chuťově podstatně více konopný. Pokud se chcete vyhnout konopné chuti, vyzkoušejte např. vařit z konopného extraktu, který již neobsahuje plno rostlinných látek, které právě špatnou chuť vytvářejí.

Zapamatujte si tento jednoduchý poměr:

1:1 - jeden hrnek drceného konopí (7-10 gramů) na jeden hrnek oleje

Tuky v oleji na sebe dokážou navázat pouze určité množství kanabinoidů. Když přidáte více gramů konopí, než je třeba, tuky ho již stejně nezpracují, olej stejně nebude silnější a vy pouze spotřebujete větší množství marihuany bez užitku.

Použití menšího množství je jeden způsob, jak ušetřit. Pokud chcete ušetřit více, použijte na výrobu infuze konopné stonky, odřezky nebo květy konopí, které již byly vaporizované (tzv. ABV, nebo "already been vaped"). I přesto, že marihuana má po vyndání z vaporizéru světle hnědou barvu a vypadá že už v sobě nemůže mít moc kanabinoidů ani jiných prospěšných látek. Opak je však pravdou. Taková vyvaporizovaná tráva, v sobě má ještě plno látek, které se odpařují až při vyšších teplotách, a tak není divu, že i jídlo z takového konopí dokáže "zhulit" nejednoho člověka.

2.rada - Konopí rozemelte nahrubo v ručním mlýnku

Pomleli jste si palice marihuany úplně najemno, aby vás nezaskočil nějaký drobeček? Ale tím jste zřejmě způsobili, že vaše jídlo chutnalo jak jídlo pro hospodářská zvířata.

Příliš jemné rozemletí konopí až na prášek způsobí toto:

  1. olej nebo máslo budou zelené (sice to vypadá hezky, ale chutná to hrozně)
  2. do oleje se uvolní chlorofyl a olej tak bude chutnat jako seno
  3. nežádoucí rostlinnou směs se špatnou chutí nebude možné pečlivě přecedit.

Po dekarboxylaci v troubě konopí nahrubo semelte ručním mlýnkem. Kanabinoidy se snadno vážou na oleje a tuky a hrubé mletí umožní jejich dobrou absorpci, aniž by se do výsledného produktu dostalo příliš nežádoucí rostlinné směsi.

3.rada - Konopí nejprve dekarboxylujte v troubě, až poté ho vhoďte do pomalého hrnce

Většina aktivních uživatelů produktů z konopí ví, že se konopí nejprve dekarboxyluje v troubě. Nicméně jejich stále dost, kteří v tom nevidí smysl a vidí v tom ztrátu času nebo někteří o tom opravdu nevědí vůbec nic. Ti pak syrové konopí rovnou hodí do pomalého hrnce na dekarboxylaci rovnou v oleji. Může se jim však stát, že nakonec zjistí, že toto delší namáčení v oleji jednoduše zhorší chuť jejich konopného oleje. V pomalém hrnci je obtížnější kontrolovat teplotu a přijde chvilka, kdy spálí esenciální kanabinoidy.

Podobná věc se může přihodit i tak, že hodíte do těsta syrové neaktivované rostliny a výsledné jídlo nebude chutnat dobře a kanabinoidy se nenavážou na tuky v jídle. Vy tak nepocítíte žádný účinek vaší trávy.

! Před použitím konopí k vaření nebo pečení vždy konopí dekarboxylujte v troubě. V troubě snadno nastavíte nízkou a stabilní teplotu!

4.rada - Naučte se správně volit teplotu a čas při ohřevu másla z marihuany a konopí

Než začnete konopí dekarboxylovat, je potřeba nastavit troubu na správnou teplotu a ohřívat konopí správný čas a čas od času jej zamíchat, aby se aktivovala co největší plocha.

Základní postup:
Rozehřejte troubu na 120°C.
Dejte péct na 30 až 40 minut.
Každých 10 minut promíchejte.

Při nedostatku času je postup následující:
Nastavte troubu na 150°C.
Dejte péct na 10 až 18 minut.
Míchejte každých 5 minut.

Postup při louhování mletého konopí v oleji:
Olej udržujte při teplotě 70-90°C (nízká nebo střední teplota v pomalém hrnci).
Teplotu kontrolujte teploměrem.
Konopí nechte vařit v odkrytém hrnci cca 3hodiny.

Jako u kvalitního vývaru i zde platí pravidlo při práci s jemnými kanabinoidy: "low-and-slow".

5.rada - Ceďte olej přes bavlněné plátno a nechte působit gravitaci

Olej je potřeba po vylouhování konopí velmi dobře přecedit. Doporučujeme bavlněné plátno (čistá utěrka apod.). Plátno umožňuje snadné přetečení oleje a současně kvalitně odfiltruje rozemletou rostlinnou směs. Neždímejte plátno, abyste z něj dostali poslední kapky oleje. Do procezeného oleje byste tak vytlačili nežádoucí částečky mletého konopí. Ponechejte přírodní gravitaci, aby cedila za vás.

6.rada - Otestujte si sílu vašeho konopného oleje

Abyste nepoužili v jídle příliš mnoho nebo naopak málo konopného oleje, udělejte si malý test, abyste zjistili jeho sílu a použili správné množství dle vašich preferencí.

Jak na to při jedné vaší porci:
Do nápoje nebo do jídla přidejte 1/4 nebo 1/2 čajové lžičky oleje.
V klidu vypijte nebo snězte.
Vyčkejte hodinu po vypití či snědení.
Poté vnímejte, jak se cítíte. Je-li to moc silné nebo naopak slabé či akorát. Podle toho uvidíte, jak velká má být vaše jednorázová dávka.

Když určíte, kolik oleje potřebujete, vynásobte toto množství počtem porcí, které připravujete (např. konvice čaje pro 5 lidí, velký koláč pro 10 lidí, naběračka těstovin atd.)

7.rada - Velmi dobře a rovnoměrně vše promíchejte

Když připravujete potraviny s konopím a marihuanou, je potřeba abyste jej pořádně promíchali. Tak zajistíte, že se olej rovnoměrně rozloží v celé dávce a že každý kousek vašeho výsledného produktu bude mít optimální sílu, kterou jste požadovali.

Když těsto na koláč či pizzu pořádně s konopím nepromícháte, může se stát, že sníte prvních pět kousků a nic kromě pořádného přejedení nepocítíte. Nebo naopak sníte jeden kousek, ze kterého budete lítat v oblacích a nebudete schopni se ukotvit zpátky na zem.

Tak tedy míchat, míchat a zase míchat, ať se rovnoměrně rozloží síla konopného oleje v celém jídle nebo nápoji.