Konopná semena a základní informace, které bychom o nich měli vědět

Pro zdravé rostliny konopí a dobrou úrodu/sklizeň je potřeba vybírat kvalitní semínka konopí nebo marihuany. I když máte dostatečné světlo, správnou teplotu, kvalitní hnojivo, správné zavlažování a vše, co by vám mělo pomoci k dobré úrodě, tak bez kvalitních semínek marihuany se to neobejde.

Myslíte, že na vaši úrodu a zdravou konopnou rostlinu má vliv je-li semeno tmavé nebo světlé, zda je oválné nebo kulaté? Pojďme si říct, jaké jsou hlavní faktory, které bychom měli při výběru semen konopí k setbě zohlednit a na které naopak příliš nekoukat.

Tvar, velikost, barva – to jsou jen pohledové vjemy, zaměřte se na dotek

Nejdříve, než začneme popisovat, jak by kvalitní konopné semínko mělo vypadat, uvědomte si, že semena konopí stejně jako ostatní živé organismy včetně lidí, se jeden o druhého geneticky liší. I přesto, že máte dvě semena z jednoho druhu marihuany nebo konopí, a vypadají na první pohled velmi stejně, uvnitř genetika může pracovat úplně odlišně.

Při agroprůmyslu se hojně kultivuje, aby každá rostlina, ať už obilí či ovoce a zelenina, byla jedna jako druhá a sklizeň byla každý rok hojná nebo aspoň stabilní. To se, ale u pěstování konopí neděje. A proto, i když si koupíte balíček semínek z jedné jediné konopné rostliny, vysejete je, nenarostou vám všechny rostlinky na chlup stejné.  

Musíme také podotknout, že vzhled semínek marihuany a konopí se může měnit v závislosti na balení a uskladnění. Nenadálé přechody teploty, vlhka, odhalení na světlo způsobí, že některá semena budou světlejší nebo naopak tmavší. Ale nebojte, barva semen na kvalitu nemá žádná vliv. Lze sice očekávat, že zralejší semeno je i tmavší, to ale nemusí být vždy pravda, a i světlé semínko konopí vám bezproblému vyklíčí.

Tím, že se konopná semínka liší navzájem vzhledem, myslí si pěstitelé, že jejich barva, velikost nebo tvar mají vliv na jejich kvalitu.

Při posouzení kvality se ale nedívejte pouze na vzhled.  Některé typy marihuany a konopí zkrátka plodí větší semena než ta druhá nebo naopak. Jedna rostlina cannabisu zároveň může vyproduktovat široké spektrum tvarů a barev svých vlastních semínek. Nevyhazujte zbytečně svá semínka jen proto, že se vzhledově odlišují od ostatních.

Na co se bezpodmínečně zaměřte je, zda semena nejsou zelená. To by mohlo vypovídat o jejich nevyzrálosti. A proto si taková semena i hned osahejte a posuďte na dotek, jaké semeno je. Jestli jeho vnější obal poškodí už váš pouhý dotyk a slupka se poškodí nebo úplně poláme, tak semeno není vhodné k užití pro pěstování.

Semínka s plnou zralostí mají zevní obal po většinu tvrdý, ať už je jakkoli barevný. A uchopíte-li takové semínko pevně mezi prsty, obal se nikterak nepoškodí a nezůstanou na něm ani žádné otlaky.

Takový pocit z doteku se semínkem vám může v ledasčem napovědět o jeho stavu zralosti a potenciálu vyklíčit a vyrůst ve zdravou a úrodnou rostlinu.

Test všech semen

Otestovat si všechna svá semena lze velmi snadno, a to vložením semen do půdy. Výsledky lze vidět za několik dní. Pro rekreační pěstitele je tato metoda nejvhodnější, protože mají na pěstování čas i prostor. Při komerčním pěstování tento nadbytek času bohužel není a nelze takto semínka testovat a čekat, zda vyklíčí, či nikoliv. Proto je vhodné semena před zasazením, nechat naklíčít. Klíčení semínek jsme rozebírali v našem jiném článku, a na místo vhození semen přímo do substrátu či hlíny, doporučujeme vždy semena konopí nechat správně naklíčit.

Test nadnášení na hladině

Tato metoda kdysi sloužila jako indikátor zralosti semínek, nicméně v dnešní době se jedná o první krok v celém procesu klíčení. Klíčení započnete vhození semínek do sklenice s odstátou vodou. Do takovéto vody můžete ještě přidat 2-4 kapky kysličníku, který vodu dezinfikuje a přidá do ní kyslík.

Vezměte sklenici s vodou (pramenitou, kohoutkovou, destilovanou) a vložte semena konopí na hladinu. Nyní musíte nějakou dobu vyčkávat a klidně se můžete jít věnovat jiným činnostem nebo si přečíst náš další článek, o tom, jak udržovat konopnou rostlinu v kondici. Semínka budou několik hodin plavat na hladině, po pár hodinách, někdy až 24 hod, je dobré semínka jemně, prstem stlačit dolu ke dnu. Pokud si semínka sedla na dno, máte vyhráno a jsou v pohodě. Pokud i po 24 hodinách některá semena plavou na hladině, je možné že jsou slabá a nebudou klíčit. I tak ale doporučujeme taková semínka vyzkoušet naklíčit. 

Důležitý je kvalitní přísun vašich semen

Možná jako první volbu pro nákup vašeho semínka konopí zvolíte někoho z vašeho okolí, kdo se vám pochlubil nějakou tou marihuanou. Nicméně u těchto domácích pěstitelů, kteří hledají pouze zhulení trávou pro zábavné účely, může být nákup riskantní. Nevíte, jak se o rostlinu stará a zda semeno bude mít dobru genetiku pro vaše účely. Lepší variantou je nákup od někoho, kdo se zabývá již delší dobu pěstováním konopí a má je pro vlastní domácí užití třeba do mastí.  Nejlepší a nejjistější variantou zdroje kvalitně genetických semen je nákup přes osvědčené konopné seed banky. Tyto banky jsou na sebe hrdé a záleží jim na tom, aby zákazník byl spokojený a šířil jejich dobré jméno, takže vám za kvalitu ručí.

Bagseed

Koupíte si od svého místního prodejce balíček trávy. A v něm najdete několik semen. Radujete se a těšíte se, že si nějaké semínko zasadíte a budete mít vlastní rostlinu.  Takovému semínku se říká bagseed a může nechtěně navyšovat hmotnost vašeho balíčku trávy. Při pěstování můžete být velmi zklamaní. Semínko nemusí být do konce ani z konopí, ani z marihuany, ale jen z nějakého vedlejšího plevele.  Ovšem může vám vyrůst i kvalitní odrůda. Je to celé o náhodě, ale málo pravděpodobné. Abyste si ušetřili čas i energii tak, než si takové bagseed zasadíte, promněte ho v dlaních a udělejte si alespoň test s vodou popsaný v našem článku.

Pohlaví semene

Mnozí z budoucích pěstitelů si myslí, že lze podle vzhledu a tvaru poznat samčí nebo samičí semínko konopí. Tyto rady lze nalézt i na internetových stránkách. Ubezpečíme vás, že není potřeba to více zkoumat. Podle tvaru ani podle barvy semínka nelze pohlaví semena určit. V zahraničí, kde je pěstování marihuany legální je již možné provést genetické testy, bez poškození semínek, díky kterým pohlaví zjistíte ještě před vysazením. To ale v ČR neplatí a jste tak odkázání jen na své schopnosti a na to, zda poznáte samce a samici konopí sami.

Jediné, co můžete určit je samčí a samičí rostlinu konopí v době květu. Samičí rostlina má husté květy s lepkavou pryskyřicí, kdežto samčí květina má pylové váčky naplněné pylem.

Nejzásadnější bod pro dobrou sklizeň

Dbejte na naše tipy ohledně výběru semen, otestujte si je před výsadbou a nezalekejte se jejich různých barev a tvarů. Každé konopí je jiné a může produkovat lehce odlišná semena.

Shánějte semena od renomovaných prodejců, protože kvalita konopných semen má přímý vliv na vaši úrodu.