Jak poznat samčí a samičí konopí

Pěstujete-li schválené a legální odrůdy konopí s povoleným množstvím THC, je určitě dobré vědět jak od sebe rozeznat samce a samici konopí. Rozdíly podle kterých poznáte zda se jedná o samčí nebo samičí květy jsou velmi důležité hlavně pokud pěstujete za účelem zisku CBD květů konopí. Kvalita takových květů se totiž pozná mimo jiné také podle toho, zda obsahují semena, která vznikla kontaktem se samčím pylem. Květy plné semen mají totiž menší využití a také znatelně rozdílnou chuť a obsah látek. Pojďme se tedy podívat na to jak samčí rostliny vypadají, jak se od těch samičích liší a také na to, jak konopného samce využít. Pokud si však chcete být již od začátku jistí tím, co z vašich semínek vyroste, určitě začněte výběrem vhodných semen konopí

Každý grower, nebo-li pěstitel marihuany může na své zahrádce identifikovat tři základní druhy rostlin. Konopí samičí, které je dnes velmi populární díky pryskyřicí obsypaných a na kanabinoidy bohatých květů. Druhá možnost, která se může na vaší zahrádce objevit je samec konopí. Ten produkuje málé pylové váčky, které oplodňují květy samic a ty následně tvoří semínka. Třetí možnost se nazývá hermafrodit a jedná se spíše o nechtěné návštěvníka vaší zahrady. Hermafroditní konopí má na svých větvích oboje jak samčí tak i samičí pohlavní ústrojí ve stejnou dobu. Takové rostliny bohužel plodí květy plné semen s né zrovna zajímavým obsahem látek. 

Jak tedy jednotlivé typy poznat v čas, než dojde k nechtěné kontaminaci květů pylem? 

Samec konopí

Samčí nebo samičí rostlinu dokáže zkušený pěstitel poznat již během fáze růstu. Nicméně většina běžných zahradníků bude k rozpoznání potřebovat, aby se rostlina dostala do tzv. fáze květu. V této fázi začne rostlina následně plodit buďto bílé chloupky - pestíky nebo malé pylové váčky. Váčky s pylem patří mezi první známku toho, že je vaše rostlina mužského pohlaví. Tyto pylové váčky se stářím rostliny dále narůstají a postupně se otevírají. Z otevřených květů se následně sype pyl, který oplodní samice v blízkém okolí. Samčí pohlavní orgány si můžete prohlédnout na obrázcích a fotografiích níže. Fotky samců konopí jsme pro vás pořídili v různých pěstírnách a tak je lze pozorovat v různých fázích růstu i prostředí. Od prvního dne, kdy se ukáží samčí pohlavní znaky, musí k dozrání pylu uběhnout alespoň měsíc než je konopí schopné opylovat květy.

samice-samice-marihuany samci-marihuany-znaky samec-konopi-foto samec-konopi-kvety

Samci konopí se hodí hned k několika věcem. Jejich pyl využívají šlechtitelé a pěstitelé nových odrůd, kteří díky samčímu pylu a křížení odrůd dokáží přenášet chtěné růstové vlastnosti na nové rostliny a druhy konopí. Další využití pak najdou samci jako přírodní repelent proti hmyzu či jako přídavek do konopné masti. Pokud hledáte semena konopí ze kterých rostou samčí i samičí rostliny nezapomeňte se podívat na nabídku našich regulérních semen konopí v našem obchodě.

Samice konopí

Samice konopí stejně jako samce poznáte celkem snadno. Po přechodu rostliny do květové fáze se začínají v místě kde se list pojí se konopi-kvety-palice

stonkem objevovat první známky samičího pohlavního ústrojí - palic. Malé chloupky které se v těchto místech začínají vytvářet se nazývají pestíky a slouží k zachycení pylového zrnka. Tyto pestíky se následně začínají obalovat pupeny, které plodí pryskyřici obsahující kanabinoidy -  aktivní látky z marihuany. 

Palice bez semen (sinsemilla) mohou být až 60 cm dlouhé a až 10 cm široké v závyslosti na odrůdě konopí a podmínkách růstu. V posledních fázích květu přestává rostlina růst a přesouvá svou veškerou energii k tvorbě palic. Ty pak v posledních týdnech svého života než na výšce nabývají spíše na objemu. Pokud vás jako sběratele zajímají semínka ze kterých rostou pouze samice, podívejte se na nabídku feminizovaných semínek konopí v našem e-shopu. 

Hermafrodit

Rostlina která tzv. "zhermí" je taková neštastná rostlina ve světě konopí. Na jejím stonku najdeme jak samčí tak i samičí květy v nevalné kvalitě a tak je většina takových to rostlin hned po zjištění zničena. Pokud by k tomu nedošlo může dojít k nechtěnému opylení zbytku vaší zahrady, což určitě není žádoucí. Hermafroditní gen se může přenášet dále a tak ani semínka z palic nebudou použitelná pro další sezonu. 

Doufáme že po přečtení našeho krátkého článku jsou vám základní rozdíly jasné a pokud ne, neváhejte se na nás v případě otázek obrátit.