Pěstování konopí: Jak naklíčit semena marihuany

Naklíčení semen konopí je většinou prvním krokem v procesu pěstování každého pěstitele. Někteří "old school" groweři sice stále rádi k pěstování konopí používají klony, nicméně tento trend postupně upadá a zahradníci se obracejí zpátky na semena. Semínka totiž oproti klonům nabízí možnost výběru odrůdy, s požadovanými vlastnostmi. Jelikož sazenice konopí nejsou legální, je často velmi težké najít rozdílné odrůdy a tak jste odkázání jen na nabídku černého trhu. Při nákupu semen konopí online tak máte jistotu, že semínka patří odrůdě kterou jste si zvolili a pokud nakupujete u ověřené seed banky, také čerstvosti semen. Pokud vás zajímá více rozdílů mezi semeny a řezy (sazenicemi) konopí, určitě se podívejte na náš článek věnovaný těmto dvou způsobům jak s pěstováním konopí začít.

Co je to klíčení? A jaké faktory klíčivost ovlivňují? 

Klíčení semen je přirozený proces během kterého ze semínka začíná růst nová rostlina. Celý proces většinou odstartuje vlhké a teplé prostředí, což nastartuje semínko k životu. V prvních hodinách od probuzení semínka se k životu začíná probírat i kořínek, který ihned potom co praskne skořápka začíná vyrůstat ven. Tento kořínek je základem pro budoucí rostliny. Jedná se o tzv. centrální (hlavní) kořen, který je pro rostlinu nejdůležitější. Kromě schopnosti absorbovat živiny také poskytuje dospělé rostlině oporu proti náporům větru. 

Klíčivost semínek konopí ovlivňuje více faktorů. Nejdůležitějším faktorem jsou podmínky skladování. Pokud totiž semínka po nákupu správně uchováte, můžete si být jisti, že vydrží až několik let. Skladovat semínka je pravděpodobně nejlepší v chladu a temnu, což je přesný opak toho co potřebují pro klíčení. Pokud tedy semínko umístíte do lednice v světelně nepropustném obalu určitě tím jeho životnost prodloužíte. 

Způsoby jak naklíčit semena

Způsobů jak nechat naklíčit svá semena je několik, my si představíme jeden, který je podle nás nejjednoduší a nejefektivnější. Tento postup je doporučovaný seed bankami po celém světě a některé zdroje tvrdí, že se takto dá dlouhodobě dosáhnout 90 až 100 úspěšnosti. Jelikož semínka jsou přírodní "produkt" je velmi težké zaručit jakou klíčivost budou v budoucnu mít. Ale obecně se dá říct že pokud dlouhodobě dosahujete 80 - 90 % klíčivosti jste šťastný pěstitel. 

Klíčení nejčastěji probíhá na talířku s vatou nebo ubrousky, ale můžeme se setkat i se sázením přímo do hlíny nebo využití speciálních boxů a mini pařníků určených na klíčení semínek. Co ke klíčení potřebujete? Zde krátký seznam věcí, které je potřeba si před klíčením semínek připravit:

  • Semena konopí
  • Odstátou vodu a sklenici
  • Ubrousky a talířek
  • Malý květináč a hlínu

Jak tedy správně naklíčit semena?

  1. Pokud již máte vše připravené můžeme začít se samotným klíčením. Klíčení semínek začneme tím, že si necháme ve sklenici odstát vodu po dobu alespoň 12 hodin. Je dobré dbát na to aby voda měla alespoň pokojovou teplotu a nebyla příliš studená. Do odstáté vody vhodíme semínka a necháme je uvnitř na 24 - 48 hodin. Pro podporu klíčení můžete do vody přidat pár kapek peroxidu vodíky (kysličník). 
  2. Po této době už možná u některých semínek jde vidět malý kořínek. Pokud ne, nevadí. Semínka i tak vyndáme z vody a umístíme na talířek kde máme připraveny ubrousky nebo toaletní papír bez vůně. Talířek nejlépe umístíme na teplé a tmavé místo jako např. skříňka. Následujících několik dní bude kritických. Je potřeba neustále držet semínka ve vlhku, ale ne tak aby plavali ve vodě. Pokud ubrousky uschnou, je pravděpodobné že semínka okamžitě umřou a jejich kořínek nebude dále růst.
  3. Semínka mohou na talířku klíčit až 7 dní. Je sice pravděpodobné že ty nejsilnější semínka vyklíčí během prvních 48 hodin ale i tak po pár dnech není nutné propadat panice. Některá semínka mohla být uskladněna déle a tak chvíli trvá než se "probudí" k životu. To že jsou semínka připravena k sázení do hlíny, poznáte jednoduše podle délky kořínku který ze semínka vyrůstá. Pokud je kořínek alespoň 1 cm dlouhý, je semínko připraveno k zasazení do hlíny.
  4. Do hlíny se v připraveném květníčku prstem udělá malý důlek. Do důlku vlijeme trochu vody a semínko se do něj vloží tak, aby mělo kořínek směrem dolu. Ze shora semínko jemně zasypeme hlínou, tak aby nekoukalo celé ven, ale aby k němu pronikalo světlo ze slunce. V této fázi ještě rostlinka většinou čerpá živiny ze svých zásob a tak není potřeba používat hnojiva. Malá rostlinka, která po pár dnech z hlíny začne vykukovat vyžaduje vlhkost a tak je potřeba stále kontrolovat zda potřebuje zálít nebo ne. 

kliceni-semen-konopi-marihuany

Pokud se některá semínka nedostanou z hlíny, je pravděpodobné že jsou již mrtvá. Klíčení semínek bohužel nemusí vždy vyjít tak jak by jste si představovali. Některá semínka vyklíčí rychle, jiným to trvá i několik dní. Určité druhy konopí rostou raketově hned po vyklíčení zatímco jiné mají spíše pomalý start. To je věc, která dělá z pěstování konopí ze semen tak krásnou věc. Někteří pěstitelé jsou po letech zkušeností schopni již podle semínek rozpoznat silné a zdravé rostliny. To se může hodit pokud zvažujete řízkování vaší rostliny - tedy tvorbu konopných sazenic.

Pokud vám náš návod na klíčení semen pomohl, budeme rádi. Nicméně vždy pamatujte na fakt, že pěstování konopí není ve většině zemí EU legální a semínka marihuany, která v happy seeds prodáváme se nesmějí v České Republice pěstovat. Návod je ale použitelný na většinu rostlin a lze ho využít i na CBD konopí, které obsahuje zákonem povolený limit THC.