Pěstování konopí: Rozdíl mezi semeny a sazenicemi konopí

Pěstování konopí s sebou v začátcích přináší hned několik rozhodnutí, která je potřeba učinit ještě před prvním sázením. Kromě základních otázek, jako jaký substrát nebo hnojiva použít si musí každý pěstitel vybrat zda bude pěstovat ze semen konopí nebo využije sazenice. Sazeničky konopí mají stejně jako semínka své výhody i nevýhody a my jsme pro vás základní přehled PRO a PROTI sepsali do tohoto krátkého článku. I přes krátký seznam výhod a nevýhod pěstování ze semen a sazenic je ale potřeba myslet na fakt, že sázení a následné pěstování konopí je v ČR zakázáno ať už ho vysadíte ze semínka nebo malé rostlinky konopí, zvané sazenice, klon nebo také řízek.

Semena nebo sazenice

Jakožto pěstitel který se do svého činu pouští prvně, si musíte vybrat zda chcete svou rostlinu vypěstovat ze semínka marihuany nebo použijete sazenici konopí. Každá z metod má své výhody a nevýhody, které je potřeba zvážit před každým pěstebním cyklem. Následující informace by vám měli usnadnit výběr a rozhodování jak začít, pamatujte však, že informace jsou pouze pro studijní účely a pěstování konopí vám určitě nedoporučujeme.

Pěstování ze sazenic konopí

Klony, řezy nebo sazenice konopí, to jsou všechno názvy pro ten stejný produkt, malou rostlinku marihuany zakořeněnou v malém květináčku nebo rašelinové kostce. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pěstování marihuany ze sazenice je snažší, nemusí tomu tak být. Na nezkušeného pěstitele může při nákupu a pořizování řezů marihuany vyvstat hned několik problémů. 

Prvním z nich a možná také nejdůležitějším je fakt, že se řezy chovají stejně jako mateční rostlina. Jelikož se jedná o tzv. klon mateční rostliny dá se očekávat že bude během růstu a v dospělosti vykazovat stejné vlastnosti jako rostlina původní. To může být výhodou i nevýhodou zároveň. Máte-li ověřený zdroj sazenic, nemusíte se tolik obávat. Pokud však ale nakupujete sazenice tzv. naslepo, může na vás vykouknout hned několik negativních věcí. Mezi nejčastější problémy patří náchylnost řezů k nemocem a plísním. Mezi mateční rostlinou a klony se kromě genetické výbavy a predispozic přenáší také stres, který během růstu zažívají. Pokud se tedy původní pěstitel k mateční rostlině nechoval nejlépe, je možné že i vy poznáte následky vystresovaných rostlin. Často se pak stává že se z původně feminizované rostliny stane tzv. hermafrodit, nebo že je celkový výnos silně podprůměrný oproti pěstování ze semen. Pokud jste začátečník, bude určitě lepší se během prvních pěstebních pokusů soustředit spíše na pěstování samotné než na řešení nemocí a přemíry stresu. Pokud nebudete mít dostatek zkušeností k vyléčení rostlin, může dojít až k jejich zahubení. 

Sazenice jsou obecně také citlivější a potřebují nějaký čas k pořádnému zakořenění, tak aby z nich vyrostli velké a zdravé rostliny. Tento fakt nahrává pěstitelům kteří tvrdí že pěstování ze semen trvá stejně jako pěstování z klonů. Čas k vybudování kvalitního kořenového systému nejde nijak urychlit a tak se může stát že vystresované sazenice budou podstatně pomalejší než kdejaká semínka. Bez kořenového systému zase rostlina není schopna absorbovat veškeré živiny a tak je určitě potřeba počkat, než se sazenice usadí, zakoření a vrátí se do stavu, kdy je schopna pokračovat v růstu.

Velkou nevýhodou klonů oproti semenům konopí je také skutečnost, že se špatně shánějí. Ano, můžete zakoupit sazenice na různých bazarech a fórech, ale zeptejte se sami sebe. Máte vůbec nějakou jistotu jak bude výsledná rostlina vypadat, vonět, chutnat a také růst? Není nic ojedinělého že 1/4 zakoupených řezů po zasazení zemře, nehledě na fakt, že nejsnadnějším způsobem jak si do vlastní pěstírny zanést nějakého škůdce je právě přinesení již nakaženého řezu.

Pro a proti sazenic konopí

+ Stabilita - Klony, řezy a sazenice mají největší výhodu v tom, že víte jak se budou v dospělosti chovat. Pokud se můžete spolehnout na šikovného a kvalitního matkaře, vždy víte co z vašich rostlinek bude a jaký bude i výsledný produkt.

- Přístup a nabídka - Řezy nejsou ve většině zemí EU legální a tak je i shánění podstatně težší než sehnat semínka.

- Nemoci a škůdci - Sazenice jsou obecně náchylnější k nemocím a škůdcům. Velkým rizikem je také dovlečení nemoci již s rostlinou a infikování celé vaší pěstební místnosti.

- Vyčerpání - Klony z matečních rostlin bývají po určité době velmi vyčerpané. Pamatujte že konopí je jednoletá rostlina a pokud je matka udržována několik let, jsou i její klony podstatně oslabeny. 

Pěstování ze semen konopí

Pěstování ze semínka je pravděpodobně ten nejjednodušší a zároveň nejistější způsob a to hlavně pro nezkušeného pěstitele. I přesto, že se vám může zdát že pěstování konopí z malinkého semínka je obtížné můžete být v klidu, celý akt je totiž podstatně jednodušší než začínat pěstovat ze sazenic nebo klonů konopí.

Prvním z důvodů proč zvolit semínka místo řezů a sazenic může být velký výběr prověřených seed bank, které dnes nabízejí kvalitní a časem ověřená semínka, která by měla být jen té nejvyšší kvality. Celý proces nákupu semen si také u většiny eshopů můžete plně kontrolovat a tak přesně víte, kde semínka jsou a kdy dorazí. Další velkou výhodou je bezpochyby široký výběr odrůd marihuany a konopí, které jsou ve formě semen na výběr. V kvalitním e-shopu si tak můžete vybrat z feminizovaných semen konopí stejně tak jako z regulérních či samonakvétacích. Tím máte zaručeno že vaše peníze nevyhodíte z okna za nekvalitní rostliny.

Další z důvodů proč začít pěstovat svou rostlinu ze semínka je že je to jednoduše přírodní postup vzniku nové rostliny. Marihuana je jednoletá rostlina, což znamená že její životní cyklus trvá nejdéle jeden rok. Konopí není rostlina, která by byla geneticky připravena žít a kvést déle, dá se tedy předpokládat, že udržování matky na sazenice postupně povede k oslabování genetického kódu a to způsobí, že rostliny ze sazenic budou oproti těm ze semen produkovat menší výnosy, budou náchylnější k nemocem a výsledný produkt bude slabší. 

Pokud si myslíte, že rostlinu vypěstovanou ze sazenice budete sklízet dříve než tu ze semen, zvažte fakt, že seed banky jako Happy seeds nabízejí také širokou nabídku samonakvétacích semen marihuany která byla pečlivě vyšlechtěna právě za účelem rychlé sklizně. U těchto odrůd se dá očekávat životní cyklus dlouhý několik málo týdnů a obvzláště fáze květu může být ukončena již během 6 týdnů.

Další a jeden z nejdůležitějších důvodů proč je rostlina ze semínka lepší než z klonu konopí je skutečnost, že rostlina ze semene má vždy podstatně zdravější a větší kořenový systém. Tzv. centrální kořen, je velmi důležitou součástí u každé rostliny ale s tím rozdílem, že roste jen u těch které pocházejí ze semínek. Tento hlavní kořen je schopný absorbovat velké množství živin, posiluje imunitu u rostlin a také pomáhá s celkovou stabilitou rostliny. 

Ačkoliv bylo pěstování z klonů a řezů jeden čas velmi populární, dnes se pěstitelé soustřeďující se na kvalitu výsledného produktu zaměřují zpět na semena. Dle názoru našeho internetového obchodu vás semínka určitě přesvědčí o své kvalitě. 

Pro a proti semen konopí

+ Rostliny ze semen jsou čilejší - Rostliny konopí, které rostou ze semínek jsou obecně čilejší a rostou rychleji. To je pravděpodobně způsobeno kvalitním kořenovým systémem, který je u semínek lepší.

+ Dostupnost - Semínka seženete jak online tak i v mnoha kamenných prodejnách po celé ČR.

+ Nemoci - Rostliny marihuany rostoucí ze semen, jsou odolnější vůči nemocem a škůdcům. Také nehrozí že si se semínkem přinesete nemoci či škůdce domů od pěstitele.

- Nestabilní - I ta nejdražší semínka nedokáží zaručit že každá rostlina bude stejná. Některé mohou být vyšší, některé košatější a někdy zase narazíte na balení semínek ze kterých bude každá rostlina téměř identická. 

- Klíčivost - Semínka mají omezenou klíčivost. Pokud jsou semínka několik let stará a ještě špatně skladována, může dojít k velkému poklesu jejich klíčivosti. 

Závěr

Doufáme že vám seznam bodů pro a Konečné rozhodnutí je samozřejmě na každém z vás, ale my v happy seeds doufáme, že se rozhodnete správně. Pokud si ale i tak nebudete jisti jak začít neváhejte vyzkoušet semínka z naší vlastní kolekce, která vás svou nízkou cenou neurazí ale kvalitou určitě dokáží překvapit. Pokud vás zajímá více o sazenicích konopí, nebojte se zeptat našeho personálu, který vám vždy v rámci zákonných omezení poradí.