Co je to hašiš, jak se vyrábí a jaké jsou jeho účinky

Rádi by jste se dozvěděli co je to Hašiš? Zajímá vás jak se vyrábí? Nebo jak tento konopný extrakt účinkuje po vykouření nebo požití? Pak si určitě přečtěte náš článek věnovaný tomuto základnímu konopnému extraktu, jeho historii a vlastnostem. 

Hašiš je jednoduše řečeno droga, vyrobená z pryskyřice, která se nachází na samičích květech konopí. Pryskyřice se z květů sklepe nebo setře a následně se za pomocí tepla a tlaku vyrobí hašiš. Tato pryskyřice, která je k nalezení jen na rostlinách rodu cannabis je hlavním nositelem látek známých jako kanabinoidy. Tyto kanabinoidy, mezi které se řadí i známé THC a CBD, mají za následek výslednou sílu a účinky hašiše na lidské tělo. Jelikož hašiš ani jiné konopné extrakty nejsou v ČR legální, jediný způsob jak se k takovému produktu dostat je z černého trhu. Takový hašiš je většinou do Evropy propašován ze zemí jako Turecko, Egypt, Pakistán, Maroko, Indie nebo Nepál. Hašiš lze v neposlední řadě vyrobit také doma a to hned pomocí několika pomůcek jako je led, síto nebo pytle na hašiš.

V posledních letech se mezi lidmi z konopné komunity začal objevovat také tzv. hašiš olej, který je svým vzhledem velmi podobný známým Fénixovým slzám pana Ricka Simpsona. Takovýto olej může být vyroben z několika různých rozpouštědel a je tak určitě na místě, zvážit jeho užívání, a to hlavně v případě kdy  neznáte kvalitu ani výrobce.

Historie hašiše - Odkud pochází a kdy se o něm začalo mluvit

Jelikož někteří vědci věří, že užívání konopí má v historii lidstva tradici již od pravěku, hašiš je na tom o poznání hůře. První zmínky o užívání hašiše napovídají, že se běžně užíval k rituálním účelům již v době Perské říše (současný Irák), což znamená že užívání hašiše mohlo být běžné již přibližně 500 let před naším letopočtem. V této době samozřejmě mluvíme hlavně o využívání konopí k rituální účelům během různých slavností. Mezi nejznámější ceremonie, kde se běžně užívalo konopí a extrakty z něj patří tzv. The Booz rooz festival. Během těchto oslav často docházelo k zapalování velkých pochodní z marihuany, za účelem zamořením okolí konopným kouřem. 

Další zmínky o hašiši a jeho užívání odkazují na 1123 našeho letopočtu. V tomto roce byla v Káhiře napsána brožura, která poukazuje na tzv. pojídače Hašiše.Tedy lidi, kteří pojídali hašiš aby získali psychoaktivní účinky THC. Další zmíňky, které dokazují široké užívání hašiše odkazují na 13. století našeho letopočtu, kdy reformátor Ibn Taymiyyah zakázal užívání hašiše. Do této doby se hašiš konzumoval převážně orálně. Účinky zkonzumovaného hašiše jsou podstatně silnější a trvají až několik hodin. Takto se hašiš konzumoval až do začátku 15 století, kdy se mezi lidmi začalo objevovat dnes velmi populární kouření tabáku. V této době se začal hašiš mýchat s tabákem a jeho užívání se tak stalo podstatně snažší a dostupnější. 

Do Evropy se hašiš začal dostávat během 18. století našeho letopočtu. První zmíňky o tomto konopném extraktu pochází z Napoleonovo tažení do Egypta a Sýrie. Z této doby pochází také několik prvních zmíněk o léčebném potenciálu konopných rostlin. Tyto informace se sice začali objevovat postupně, ale již po pár letech se konopí a hašiš začíná využívat k úlevě od bolestivé menstruace, nebo k odstranění či zmírnění symptomů onemocnění jako byl tyfus, vzteklina nebo cholera. (O’Shaughnessy, 1839). Konopí a hašiš z něj se ale velmi brzy dostali na seznam zakázaných látek, a tak byly veškeré pokusy o prokázání léčebných vlastností přerušeny. 

Různé druhy hašiše a jejich kvalita

Hašiš se vyrábí z pryskyřice, kterou pěstitel odstraní z konopných květů. Tato pryskyřice se dá odstranit hned několika různými způsoby, které přímo ovlivňují kvalitu výsledného produktu. Rostliny, které jsou k výrobě použity si farmáři šlechtí po stovky let a tak se ani k semenům konopí těchto odrůd jen tak někdo nedostane. Ty nejběžnější druhy hašiše naleznete níže:

Bubble hash 

Bubble hash je jeden z velmi populárních a také jeden z nejpotentnějších konopných extraktů na dnešním trhu.  angličtině přezdíváno také Ice Water Hash a to z důvodu, že k výrobě je potřeba led a voda. Rozdrcené květy a listy konopí se v ledové vodě dlouhou dobu míchají a následně se přes několik pytlů s jemným sítem přecedí. Výsledný produkt se nechá uschnout. Bubble hash může mít tmavou ale i světle hnědou barvu. Kvalitní bubble hash poznáte tak, že kousek přiblížíte k ohni. Pokud začne vytvářet bublinky, máte vyhráno. 

Charas (Čaras) 

Čaras je jeden z nejtradičnějších konopných extraktů vůbec. Ten opravdový čaras se vyrábí ručně a většinou pochází z konopných polí v Indii nebo Nepálu. Farmáři ho vyrábějí tak, že třou ruce o konopné palice tak dlouho, dokud je nemají celé poseté pryskyřicí. Následně se z trichomů usazených na rukou uválí malá kulička nebo váleček. Hlavní rozdíl oproti ostatním druhům hašiše je ten, že tento pochází z ještě rostoucích rostlin zatímco klasický hašiš se vyrábí z usušených částí. Kvalitní čaras by měl mít černou nebo tmavě hnědou barvu a měl by být lehce lepivý na dotek.

Afghánský hašiš

Afghánský hašiš pochází z odrůd konopí známých jako Afghan Kush a jedná se o jeden z nejkvalitnějších hašišů s největším obsahem účinných látek. Výroba je specifická tím, že se k ní využívají rozemleté květy a listy, které se zalijí vařící vodou nebo teplým čaje a následně se za tepla formují do požadovaného tvaru. Nejčastějším tvarem jsou kuličky, bloky nebo malé válečky.

Marocký hašiš

Marocký hašiš sice není tak kvalitní a silný jako ten Afghánský, nicméně i přesto podle některých odhadů tvoří až 50% veškerého hašiše v Evropě. K výrobě se využívají odrůdy marihuany, které si místní farmáři šlechti již několik stovek let. Kvalitu marockého hašiše poznáte stejně jako toho afghánského. Nejpřesnější bude tzv. "bubble test". Ten se provede tak, že kousek hašiše přiložíte k ohni a pokud je kvalitní, uvidíte jak z jeho středu vylézají malé bublinky. 

CBD hašiš

V posledních letech se také na trhu objevilo široké spektrum různých výrobků s CBD. Tato látka je dnes tak populární, že v některých obchodech seženete i hašiš s touto látkou vyrobený z rostlin technického konopí. 

Kief

Kief je dalším velmi populárním druhem konopného koncentrátu. Na první pohled je kief většinou světlé barvy, a má texturu podobnou zrnkům písku. Někteří pěstitelé kief ještě stlačí do malých puků nebo bloků a ten pak mění barvu na tmavě hnědou až černou, a je také podstatně tvrdší. Tento extrakt se nejčastěji vyrábí prosetím suchých květů a listů přes síto, které má jemná oka. Prášek, který propadne dolu je ve skutečnosti pryskyřice (trichomy) z květů. 

Aby jste správně určili kvalitu hašiše, je potřeba znát původ a druh jelikož různé druhy mají různé vlastnosti. Ale obecně lze začít od vůně a aroma hašiše, které by určitě mělo být příbuzné konopí. Většinou se jedná o jemnou, ale štiplavou vůni doprovázenou ovocnými tóny. Pokud je z hašiše cítit vlhkost, nebo dokonce zatuchlina či plíseň, určitě se nejedná o kvalitní výrobek a s největší pravděpodobností došlo ke kontaminaci. 

Účinky a užívání hašiše

Hašiš se v zemích s možností legálního užívání konopí konzumuje převážně kouřením. Jedním ze způsobů je využití fajfky na hašiš, která je velmi tradiční a užíval se pomocí ní hašiš již před několika stovkami let. Hašišem lze také naplnit konopnou cigaretu známou jako joint. Toto provedete nejjednodušeji tak, že si vyválíte slabou nudli a tu vložíte do středu jointu. Hašiš zle konzumovat také pomocí tzv. suchého drinku.

Hašiš účinkuje podstatně silněji než konopí a tak je určitě namístě být s jeho konzumací obezřetní. Některé druhy hašiše obsahují až 70% THC, a tak je vždy lepší začínat s málem a zjistit si sílu daného produktu.