Co způsobuje degradaci THC a ostatních kanabinoidů

Konopí a přesněji marihuana je v některých ohledech stejná jako ostatní plodiny, které se pěstují a následně sklízejí a uskladňují. Marihuana totiž přirozeně degraduje a pokud těmto sušeným květům nepřipravíte správné podmínky pro skladování, může se stát, že vašemu konopí tzv. skončí "trvanlivost". Štiplavé aroma které se dříve ze sáčku linulo, se proměnilo v nevýraznou vůni, která jen lehce připomíná marihuanu. Špatně skladované konopí ale ztrácí i na barvě a potenci, tedy síle účinků, které po užití ucítíte. Pokud vás tedy zajímá jak vaše bylinky ochránit před postupným ztrácením kvality, náš článek o nejdůležitějších věcech, které skladování a uchovávání ovlivňují je tu právě pro vás. 

Konopí začíná degradovat ihned po sklizni

Květy konopí, které se nazývají marihuana začínají svůj proces degradace ihned po sklizni. Je to zapříčiněno tím, že odstřihnutím jednotlivýchdegradace-thc-kanabinoidu větví, které nesou vyhledávané květy (palice) jim znemožníte dále čerpat živiny a látky potřebné pro růst. Tyto látky čerpá rostlina z kořenů a zeminy, ale také z listů, které trochu slouží jako zásobárna energie pro konopné rostliny. Pokud tuto cestu jak se květiny živý přerušíte, téměř okamžitě začínají kanabinoidy a terpeny pracovat na přeměně v jiné látky. Přeměna může být chtěná ale i nechtěná.

Pro příklad můžeme vzít kanabinoid THCA, který se při správném skladování promění na psychoaktivní THC, tedy látku, kterou vyhledávají hlavně rekreační uživatelé. Pokud ale konopí uchováváte špatným způsobem, může se velmi snadno proměnit v nepsychoaktivní látku zvanou CBN, která má sice také své účinky, ty ale většinu rekreační uživatelů neuspokojí. Po sklizni, pečlivém usušení a tzv. curringu, je ten správný čas konopí uschovat do vzduchově a světelně nepropustných obalů. K tomu aby konopí dále neklesala kvalita je potřeba zajistit pár základních věcí. Seznam věcí, které mají na kvalitu uskladněné marihuany vliv, najdete níže.

Jak teplota ovlivňuje kvalitu konopí?

teplota-skladovani-konopi

Teplota dokáže konopí ovlivnit hned několika různými způsoby. Zatímco ideální teplota pro správné skladování konopí se pohybuje okolo 21°C (70°F) jakákoliv teplota okolo této nemá na konopí dobrý vliv. Nižší ale i vyšší teploty vytvářejí prostředí, které je jako stvořené k množení bakterií a plísní. Kromě přesné teploty je také fajn zajistit aby se teploty kolem uskladněné marihuany moc neměnili. Nestabilní teploty také podporují přeměnu některých terpenů (monoterpenů), které jsou zodpovědné hlavně za vůni, chuť a aroma vaší odrůdy konopí. Hlavním spouštěčem pro degradaci THC je právě dlouhodobé vystavení vyšším teplotám než je doporučeno. 

Na druhou stranu extrémně nízké teploty jako např. v mrazáku dokáží vaší marihuaně také ublížit. Pokud se při nulových nebo mínusových teplotách k vaší sušině dostává vzduch, vaše bylinka je díky mrazu dále vysoušena a vy každý den ztrácíte kus její síly. Pokud ale chcete i tak skladovat konopí v mrazáku, nezapomeňte na vzduchově nepropustné nádoby jako zavařovací sklenice nebo vakuové sáčky. 

Má na kvalitu marihuany vliv i vlhkost?

jak-spravne-skladovat-marihuanu

Vlhkost je také důležitý faktor při uchovávání marihuany. Vysoká vlhkost totiž vede k tomu, že se květy znovu naplní vodou a začnou se v nich odehrávat biologické pochody, které mohou zapříčinit vznik plísně a tím znehodnotit vaši sklizenou marihuanu. Většina těchto pochodů se totiž přerušila již během sklízení a následném sušení. 

Vysoká vlhkost vede kromě plísní i k tzv. zapaření. Pokud se vám marihuana zapaří, není sice zničena tak že by se nedala užívat, nicméně chuťový a vonný zážitek během konzumace určitě nečekejte. A jaká je tedy ideální hodnota vlhkosti pro skladování vašeho konopí? Údaje v literatuře a z diskuzních fór uvádějí 59% - 63%.

UV záření, kyslík a konopí

I přesto, že teplota a vlhkost mají veliký vliv na kvalitu marihuany, její degradaci může způsobit také vystavování marihuany přímému slunečnímu svitu nebo přístup vzduchu. Pokud chcete aby vaše palice zůstaly lepkavé a tvrdé, určitě zamezte slunečnímu svitu a kyslíku aby se k vašim bylinkám dostal. 

Závěr

Dá se tedy tvrdit, že mezi nejdůležitější faktory které ovlivňují uskladnění bezpochyby patří teplota, vlhkost, UV záření a kyslík. Pokud zvládnete "ukočírovat" tyto čtyři parametry, můžete si být jistí, že si vaše marihuana uchová všechny své vlastnosti a naopak od degradace bude spíše sílit na účincích. Změní se také barva vaší sušiny a vůně se bude dále rozvíjet. Není tedy divu, že své bylinky po pár měsících podle čichu již nepoznáte. Při správném skladování můžete životnost svých bylinek uchovat až na několik let.