Jak pěstovat konopí

Pěstování rostlin konopí u kterých se dá ve výsledku očekávat množstvý THC více jak 0,3 % je v České republice stále zakázáno. Legální je v naší republice pouze výsev semen technického konopí nebo konopí, který nepřekračuje zákonem stanovený limit. Pokud pěstujete rostliny, které mají THC více jak 0,3 % dopouštíte se porušení zákona. Do 5 rostlin se jedná o přestupek, který je většinou řešen zabavením rostlin a peněžitou pokutou. Nad pět rostlin už se však jedná o trestný čin. Přesto že platí v naši republice zákaz pěstování, pěstitelů konopí stále přibývá.

Po usušení květů samičích rostlin tak získáme marihuanu, kterou lze všestraně využít. Někteří z nás pěstují konopí ze zdravotních důvodů a používají marihuanu na masti, tinktury a konopné oleje, jiní zase pěstují konopí pro sebe na rekreační účely. Pěstovat konopí můžeme doma i venku na zahrádce.

Berte prosím na vědomí, že tento článek neslouží jako návod na pěstování a je pouze informativní.

Kde koupit semena konopí?

Před samotným pěstováním konopí bude velmi důležité obstarat semínka. V dobách minulých často lidé obstarávali semínka konopí z různých krmných směsí pro zvířata nebo od známých, kteří vás obdarovali semeny z vlastní úrody. Nevýhoda takto získaných semen je zřejmá. Nikdy nevíte o jaká semena jde a co od nich očekávat. Může se tak klidně stát že se budete starat o rostlinku technického konopí nebo o nějaký plevel. Rozhodně doporučujeme nákup konopných semen u ověřených prodejců, kde si sami vyberete z nabídky a víte co budete pěstovat.

V nabídce obchodů s konopnými semeny naleznete semena levnější tzv. reguláry, která jsou vhodná především pro šlechtilé rostlin protože produkují samčí i samičí květenství.

Pro většinu z nás je ale mnohem pohodlnější připlatit si za semínka dražší, ale již feminizovaná. Feminizovaná semena zajišťují produkci pouze samičích květenství a vy se tak můžete těšit z bohaté úrody bez nutnosti rozeznat pohlaví rostlin a samce včas zlikvidovat. Pokud už jste zakoupili semena marihuany v regulérní verzi doporučujeme navštívit článek jak rozeznat samce od samice, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení květů marihuany, které by po opylení byly plné semen.

Je lepší pěstovat konopí doma nebo venku?

Pokud už jste si vybrali z široké nabídky semen konopí nabízí se otázka zda pěstovat konopí doma nebo venku.

Jednoduší a méně nákladnou metodou na pěstování marihuany je pěstování ve venkovním prostředí tzv. outdoor. Pokud budete pěstovat venku je na místě zvolit odrůdy konopí s kratší dobou květu, které svůj životní cyklus končí v průběhu měsíce září nebo semena samonakvétacích odrůd konopí. V průběhu podzimu, už je pro rostliny z rodu konopí málo světla a vzhledem k přibývajicímu počtu srážek by vám úroda mohla zplesnivět. Další velkou nevýhodou při pěstování venku jsou zvědavé pohledy vašich sousedů nebo lidí míjející vaši zahradu s rostlinamy konopí.

Z tohoto důvodu spousta lidí volí nákladnější metodu a to tzv. indoor nebo-li pěstování doma. Pěstování uvnitř kromě anonymity nabízí ještě další výhody jako je možnost vytvoření ideálního prostředí pro rostliny, lepší kontrolu jednotlivých rostlin a také podstatně kratší životní cklus. Oproti tomu jsou tu značné nevýhody jako větší pořizovací náklady na pěstování doma, nárůst spotřeby elektrické energie a v neposlední řadě pokud máte rostliny doma i nepořádek. Rozhodnutí, kde začnete pěstovat je tedy na vašem uvážení.

Sklízení

Sklízení marihuany není těžký úkol ani pro začátečníky v tomto oboru . Čas sklizně nastává průměrně po 9 týdnech kvetení. Dobu květu vždy naleznete na obalu konopných semen avšak berte tento údaj pouze jako orientační. To jestli je marihuna zralá a je čas jí sklidit poznáte podle četnosti hnědých pestíků na zralých palicích. Pokud je většina pestíků hnědé barvy, cca 70 % tak je na čase palice marihuany sklidit a pustit se do sušení.

Rostlinu můžeme uříznout celou rovnou u země nebo ostříhat jednotlivé větve, které můžete nechat v celku. Celé větve zbavíme velkých listů, pak i těch menších a zavěsíme je ideálně do tmy a do suchého dobře odvětrávaného prostoru. Pokud palice zbavíte stonků tak samotné palice rozprostřete na suchý podklad a občas je pootočte, aby vám na nich nevznikla plíseň. Doba sušení záleží na prostředí, ale obvykle se pohybuje od 4-8 dnů.

Zpracování a následné uskladnění marihuany

Po usušení můžete s marihunou nakládat podle vlastního uvážení. Sušené konopí lze kouřit, konzumovat, vaporizovat nebo si zněj můžete připravit konopnou mast, domácí konopný olej nebo konopnou tinkturu.

Pokud marihuanu nemáte k okamžité spotřebě doporučujeme jí správně uskladnit, aby se zachovala její kvalita, vůně a v neposlední řadě i její síla. Ideální místem na skladování marihuany je tmavé suché a chladné místo jako je např. skříň, zásuvka nebo třeba mrazák. Důležité je použít nádobu do které se nedostane vzduch a ideálně tmavou nádobu, která nepropouští světlo. Pokud se chcete dozvědět více o skladování marihuany podívejte se na náš článek o správném skladování.

Závěr

Díky tomuto článku, už víte kde ideálně obstarat semena konopí, výhody, nevýhody pěstování venku a doma nebo na co si dát pozor při sklízení, ale i uskladnění. Pokud vás zajímá více informací navštivte naše další články zaměřené na toto téma.

Nezapomeňte však, že pěstování konopí s obsahem THC nad 0,3 % je v České republice zakázáno a tento článek je pouze informativního charakteru.