Je možné se předávkovat houbičkami?

Houbičky, známé také jako "magické houby", jsou skupinou entheogenních rostlin a chemických látek klasifikovaných jako psychedelika; patří sem ayahuasca, peyotl, iboga a nerostlinné látky jako ketamin a DMT.

Houby a psychedelika mají v lidských komunitách po celém světě dlouhou a historickou tradici již po tisíce let. S tím, jak se zdá, že válka proti drogám slábne, státy jako Oregon a Colorado legalizují psychedelika a místní samosprávy jako Oakland, Ann Arbor a Washington DC dekriminalizují psychedelika, zájem veřejnosti i vědců o ně roste. Studie naznačují, že entheogenní léky mohou pomoci omezit deprese a závislost; na vzestupu jsou ketaminové kliniky a psychedelicky asistované terapie.

Houbičky a další psychedelika jsou však stále rizikové látky zařazené do seznamu 1 a potřebných zdrojů informací je stále málo. Stejně jako existuje velké množství různých odrůd konopí a zážitků, které zprostředkovávají, liší se i houbičky různými druhy, silou a účinky. Příliš vysoká dávka může stejně jako u čehokoli jiného vést k poměrně nepříjemným zážitkům.

I když je možné užít příliš vysokou dávku houbiček, dobrou zprávou je, že se nemůžete fyzicky předávkovat ani zemřít na následky užití houbiček a stav odezní. Pokud se však cítíte zle a vyděšeně, neváhejte se obrátit na svého poskytovatele zdravotní péče.

Jaké jsou účinky houbiček?

Houby fungují jako cesta k nové perspektivě. Měly by otevřít vaši mysl novým způsobům přemýšlení o světě kolem vás, inspirovat vás k novému ocenění vašeho okolí a vašich blízkých a vést vás k sebereflexi, která vám pomůže najít nové úrovně mimo svět kolem vás. Nemusíte mít halucinace, abyste měli z houbiček pozitivní účinek.

Stejně jako u trávy závisí účinky houbiček do značné míry na dávce, kterou užijete, a na typu houbičky, stejně jako na chemii vašeho těla a bezprostředním okolí. Po užití houbiček se můžete cítit jen trochu přihlouple a otupěle, nebo mohou vyvolat intenzivní audiovizuální halucinace.

Výzkum v posledním desetiletí zkoumal léčebné účinky hub, například léčbu lidí trpících depresemi, úzkostmi a závislostmi. Mohou také zmírnit psychickou zátěž pacientů léčených s rakovinou. V příštích několika letech budou pravděpodobně odhaleny ještě další přínosy hub a dalších entheogenních rostlin.

Co je to dávka houbiček?

Pohodlná dávka hub závisí na každém konzumentovi. Pro někoho je užití přibližně jednoho gramu mikrodávka, která sice nevyvolá vizuální zážitky, ale může mu pomoci cítit se méně úzkostně a být vnímavější k tvůrčím nápadům. Jiným může připadat normální sníst celou osminku (3,5 gramu) a vidět intenzivní vize během trvání stavu.

Většina konzumentů hub se drží v tomto rozmezí 1-3,5 gramu.

Co dělat, když užijete příliš mnoho hub

Příliš mnoho dobrých věcí, dokonce i příliš mnoho skvělých věcí, může vést ke špatným věcem. Houby mohou vyvolat široké spektrum účinků v závislosti na druhu, množství a fyziologických faktorech konzumenta (věk, metabolismus, zdravotní stav).

Příliš vysoká dávka hub může vést mimo jiné k nepříjemně intenzivním halucinacím, úzkosti a paranoie. Dřívější výzkumy tvrdily, že příliš velké množství hub může vyvolat psychózu, bludy a ztrátu kontaktu s realitou v důsledku halucinací, které houby mohou vyvolat. Novější poznatky tvrdí, že toto tvrzení je chybné a má kořeny spíše ve stigmatu než ve výzkumu.

Pokud se dostanete do situace, kdy jste si vzali příliš mnoho hub, nepanikařte. Nejlepší, co můžete udělat, je co nejrychleji najít někoho střízlivého, kdo váš zážitek zklidní. Užití nadměrné dávky hub může způsobit paranoiu, neobvyklé tělesné pocity a zvracení, a i když je to velmi nepravděpodobné, dokonce i záchvaty.

Účinky vysoké dávky houbiček obvykle trvají maximálně 6-8 hodin, i když psychické účinky, jako je úzkost nebo výkyvy nálad, mohou přetrvávat déle. Stejně jako v případě nadměrného užití konopí, doporučujeme hydratovat se, něco sníst a zůstat v klidném, kontrolovaném prostředí. Procházka nebo cvičení mohou být pro intenzivní houbový trip příliš povzbuzující, ale snažte se dostat na čerstvý vzduch.

Nedostatek výzkumů houbiček znamená, že o nich a jejich účincích se stále neví a jsou poněkud nepředvídatelné. Pokud se cítíte vážně špatně, neváhejte se obrátit na svého lékaře.

Můžete zemřít, když si vezmete příliš mnoho houbiček?

I když se můžete cítit hrozně, když si vezmete příliš mnoho houbiček, pravděpodobnost, že kvůli tomu zemřete, je mizivá. Jen velmi málo konzumentů uvádí, že museli vyhledat lékařskou pomoc, a vědci studující negativní následky při užívání psilocybinových hub uvádějí, že jsou často důsledkem vysokých (přesné množství není specifikováno) dávek a míchání hub s jinými látkami - k definitivnímu vyjádření je zapotřebí dalšího výzkumu.

Vysoké dávky hub často zhoršují koordinaci a rovnováhu člověka a také zhoršují pozornost, proto doporučujeme, aby se člověk při užívání hub vyhnul řízení, namáhavé fyzické aktivitě a pití alkoholu.

Mějte na paměti, že obrovská škála druhů hub znamená, že ne všechny jsou neškodné. Různé druhy hub obsahují různé množství těchto toxinů a některé jsou rozhodně příliš toxické na to, abyste je jedli. Většina otrav houbami pochází z nesprávného rozpoznání hub a konzumace jedovatého druhu.

Vzniká na houbičkách závislost?

Podobně jako v případě konopí bylo zařazení houbiček do seznamu 1 založeno spíše na propagandě a vyvolávání strachu než na vědeckých důkazech. Houbičky nejsou návykovou látkou, jako je tomu u alkoholu, opioidů a amfetaminů; protože užívání houbiček nevede k fyzické závislosti.

Někteří lidé se však mohou stát na houbách emocionálně závislí, aby se vyrovnali s faktory každodenního života. Zatím neznáme úplný rozsah účinků psilocybinu a psychedelik na lidský mozek, takže nemůžeme s jistotou říci, zda psilocybinové houby nemají návykové vlastnosti.