Kratom: různé druhy a účinky této Asijské rostliny

Vítejte v fascinujícím světě kratomu, rostliny známé pro své mnohostranné účinky a různorodé druhy. Kratom, nebývale populární v jihovýchodní Asii, v sobě ukrývá paletu odrůd s jedinečnými vlastnostmi a účinky. Tento článek nás provede různými druhy kratomu, od červeného po bílé, zkoumající jejich charakteristické rysy a individuální účinky. Připojte se k nám na cestě objevování, jaký druh kratomu může být pro vás ten pravý, a jaký vliv můžete očekávat při prozkoumávání této jedinečné rostliny.druhy kratomu co to je

Co je to kratom a kde roste?

Kratom, vědecky známý jako Mitragyna speciosa, je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblastí jako Indonésie, Malajsie, Thajsko a Vietnam. Odpradávna hrají listy této rostliny klíčovou roli v tradičním léčitelství místních kmenů. Místní obyvatelé ji využívali pro své potenciální analgetické účinky a jako prostředek ke zvládnutí různých zdravotních obtíží. Pokud se chcete o této rostlině dozvědět více, přečtěte si náš starší článek pojednávající o tom co je to kratom a jaké má účinky.

Historie kratomu sahá tisíce let zpět, ačkoliv veřejné povědomí o této rostlině v západních zemích vzrostlo až v nedávné době. Tradičně byl kratom používán místními obyvateli k řešení bolesti, zvýšení energetické hladiny a posílení imunitního systému. V některých kulturách měl také rituální nebo společenský význam.

V současné době je kratom známý pro své psychoaktivní účinky a širokou škálu využití. Mnoho lidí jej v západních zemích používá jako prostředek k uvolnění, zvládání stresu nebo řešení bolesti. Některé druhy kratomu mohou mít stimulační účinky, zatímco jiné jsou spíše relaxační. Kratom se prodává ve formě listů, prášku nebo extraktů, a jeho popularita stále roste, i když zároveň vyvolává otázky a debaty o jeho bezpečnosti a regulačních otázkách.

Je kratom legální?

Pokud jde o legální status kratomu v Evropě, situace se může lišit mezi jednotlivými zeměmi. Některé evropské země umožňují legální prodej a užívání kratomu, zatímco jiné jej klasifikují jako zakázanou látku nebo jsou v procesu revize svých předpisů. Je důležité zjistit aktuální právní situaci v konkrétní zemi, kde se kratom plánuje užívat nebo obchodovat, abyste se vyhnuli případným právním problémům.

Kratom v ČR není schválený jako potravina a tak se nedoporučuje ho konzumovat. I přesto, že je náš kratom certifikovaný a zdravotně nezávadný, lze ho využívat jen k dalšímu zpracování či např. jako barvivo. Prodej kratomu často probíhá on-line na tzv. e-shopech, ale lze ho běžně koupit i v tzv. automatech, kde naleznete i další populární produkty jako HHC konopí či různé konopné produkty.

Jaké existují druhy kratomu?

druhy kratomu zlutyKratom se vyskytuje v různých odrůdách, z nichž každá má své specifické vlastnosti a účinky. Mezi hlavní druhy patří červený, zelený, bílý, zlatý a Borneo kratom. Zde jsou některé z hlavních rozdílů mezi těmito variantami:

  1. Červený kratom:

    • Účinky: Červený kratom je známý svými relaxačními a analgetickými účinky. Může poskytovat uvolnění a klid, čímž usnadňuje řešení problémů se spánkem nebo bolestí.
    • Barva listů: Tmavší odstín listů.

  2. Zelený kratom:

    • Účinky: Zelený kratom kombinuje stimulační a relaxační účinky. Poskytuje energetický náboj a mentální jasnost, což může být ideální pro zvýšení bdělosti a koncentrace.
    • Barva listů: Střední odstín zelené.

  3. Bílý kratom:

    • Účinky: Bílý kratom se vyznačuje stimulačními vlastnostmi, poskytuje energetický impulz a podporuje aktivitu a výkonnost.
    • Barva listů: Světlejší odstín zelené.

  4. Zlatý kratom:

    • Účinky: Zlatý kratom, vynikající svým zlatavým odstínem, nabízí vyvážené účinky, kombinující mírnou stimulaci s uklidňujícím efektem. Ideální pro udržení vyvážené úrovně bdělosti a relaxace.
    • Původ: Často pěstován v regionech jihovýchodní Asie.

  5. Kratom z Bornea:

    • Účinky: Kratom z Bornea je známý svou unikátní kombinací alkaloidů, nabízí vyvážené účinky a získal popularitu díky svým relaxačním a stimulačním vlastnostem.
    • Původ: Pěstuje se v oblasti Bornea v jihovýchodní Asii.

Shrnutí účinků podle druhů:

  • Červený kratom: Relaxace a analgezie, Podpora spánku, Uvolnění svalů a klidný stav

  • Zelený kratom: Kombinace stimulace a relaxace, Zvýšená energie a mentální jasnost, Vyvážený efekt

  • Bílý kratom: Stimulační účinky, Energetický náboj a podpora bdělosti, Posílení aktivity a výkonnosti

  • Zlatý kratom: Mírná stimulace a uklidňující efekt, Udržení vyvážené úrovně bdělosti a relaxace

  • Kratom z Bornea: Unikátní kombinace alkaloidů, Vyvážené účinky – relaxace a stimulace

Borneo kratom je speciální odrůda této tropické rostliny, který se pěstuje v oblasti Borneo, což je třetí největší ostrov na světě, nacházející se v jihovýchodní Asii. Tato odrůda kratomu je známá svou specifickou kombinací alkaloidů a unikátními účinky, které z něj činí oblíbenou volbu mezi uživateli. Mezi klíčové rozdíly patří jeho odlišný obsah alkaloidů.

Důležité je respektovat individuální reakce na kratom a dodržovat doporučená dávkování. Před začátkem užívání kratomu, zejména v případě existujících zdravotních problémů, je vždy vhodné konzultovat s odborníkem.

Jak dlouho trvají účinky kratomu?

Účinky jednotlivých druhů kratomu mohou trvat různě a jsou ovlivněny několika faktory, včetně druhu, dávky a individuální reakce. Zde je stručný přehled očekávaných dob trvání účinků:

  1. Červený kratom:

    • Začátek účinku: 15-30 minut po konzumaci.
    • Vrchol účinku: 1-2 hodiny po začátku.
    • Doba trvání: Obvykle 5-7 hodin.

  2. Zelený kratom:

    • Začátek účinku: Asi 15-30 minut po konzumaci.
    • Vrchol účinku: 1-2 hodiny po začátku.
    • Doba trvání: Obvykle 3-5 hodin.

  3. Bílý kratom:

    • Začátek účinku: 15-30 minut po konzumaci.
    • Vrchol účinku: 1-2 hodiny po začátku.
    • Doba trvání: Obvykle 4-6 hodin.

  4. Žlutý kratom:

    • Začátek účinku: Asi 15-30 minut po konzumaci.
    • Vrchol účinku: 1-2 hodiny po začátku.
    • Doba trvání: Obvykle 4-6 hodin.

  5. Kratom z Bornea:

    • Začátek účinku: Asi 15-30 minut po konzumaci.
    • Vrchol účinku: 1-2 hodiny po začátku.
    • Doba trvání: Obvykle 6-8 hodin.

Je důležité si být vědom toho, že tyto časy jsou obecnými orientačními hodnotami a mohou se lišit mezi jednotlivými uživateli. Individuální reakce na kratom jsou variabilní a mohou být ovlivněny citlivostí organismu, dávkou a dalšími faktory. Při testování nového druhu nebo změně dávky je vždy vhodné začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, abyste minimalizovali riziko nežádoucích účinků.

Hrozí při užívání kratomu předávkování?

druhy kratomu rizikaPředávkování kratomem může nastat, když jedinec konzumuje nadměrné množství této rostliny. Symptomy předávkování mohou být rozmanité a závisí na mnoha faktorech, včetně druhu kratomu, dávky, tolerance jedince a individuální reakce organismu. Mezi možné projevy předávkování kratomem patří závratě a neschopnost udržet rovnováhu, intenzivní nevolnost a zvracení, přílišná stimulace vedoucí k nervozitě nebo úzkosti, problémy s dýcháním a stav zmatenosti nebo extrémní ospalosti.

V extrémních případech může dojít k selhání dýchání nebo ztrátě vědomí. Je třeba zdůraznit, že vážné případy předávkování kratomem jsou vzácné, ale je nezbytné respektovat doporučená dávkování a sledovat vlastní reakce.

Při podezření na předávkování kratomem je nejlepší vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. V některých případech může být nutné podstoupit léčbu, která zahrnuje odstranění látky z těla a stabilizaci vitálních funkcí. Je důležité zdůraznit, že každý jedinec může reagovat na kratom odlišně, a proto je klíčové být obezřetný při užívání této rostliny a dbát na bezpečné dávkování.

Jaké jsou ideální dávky kratomu

Ideální dávka kratomu může značně variabilně záviset na individuálních faktorech, jako je citlivost organismu, fyzická kondice a zkušenost s kratomem. Obecně platí, že začátečníci by měli začít s nižší dávkou, například 2 až 3 gramy, aby zjistili, jak jejich tělo reaguje. Postupné zvyšování dávky může být provedeno podle potřeby, a to s opatrností.

Střední dávky v rozmezí 4 až 6 gramů mohou poskytovat vyvážený efekt kombinující stimulaci a relaxaci. Vyšší dávky nad 6 gramů by měly být zvažovány opatrně, a je důležité sledovat vlastní reakce organismu. Překročení doporučených hranic může zvýšit riziko kratomových nežádoucích účinků, včetně předávkování.

Je klíčové respektovat individuální toleranci a brát v úvahu faktory, jako je typ kratomu, způsob zpracování listů a konkrétní potřeby uživatele. Před začátkem užívání kratomu by měl jednotlivec konzultovat s lékařem, zejména pokud má zdravotní problémy nebo užívá jiné léky. Dodržování doporučených dávek a obezřetné monitorování vlastních reakcí jsou klíčové pro bezpečné užívání kratomu.