Pěstování konopí: 4 nejčastější chyby, kterých se možná dopouštíte

Rostliny konopí jsou obecně známy jako velmi houževnaté květiny, které dokáží růst a přežívat v téměř jakýchkoliv podmínkách. Není tak divu, že rostliny z rodu cannabis najdete růst divoce po celé planetě, počínaje chladnými a tvrdými podmínkami v Kanadě či Rusku, přes mírné podnebí v Evropě a střední Americe, přes suché a vyprahlé oblasti Afghanistánu, Nepálu a Pakistánu až k tropickým a vlhkým oblastem rovníkové Afriky a Asie. 

Tráva, jak se jinak marihuaně přezdívá je zkrátka schopna se přizpůsobit každému klimatickému pásmu i podnebí na této planetě. Nicméně květy konopí z těchto oblastí ani zdaleka nepřipomínají dnes legálně dostupné konopí ať už to lékařské nebo i rekreační. Květy, které se po světě prodávají jsou často dokonale ostříhány a zbaveny listů, neobsahují stopy semínek a jsou často mnohem silnější než konopí pěstované divoce pod širým nebem. 

Vypěstování dokonalého konopí ale není úplně jednoduchá záležitost. K tomu aby pěstitel vypěstoval marihuanu, která bude potentní, voňavá a žádaná na komerčním trhu potřebuje zvládnou hned několik různých oblastí jako je samotné pěstování, hnojení ale i uskladnění či správné načasování sklizně. Zde jsou čtyři nejčastějších přešlapy, kterých se začínající pěstitelé dopouštějí. 

1. Příliš mnoho hnojiv - přehnojení konopí

Přehnojení vašich rostlin je jednou z klasických chyb, kterou nejčastěji dělají začátečníci a méně zkušení pěstitelé. Nejčastěji k přehnojení dochází v momentě kdy si zahradník myslí, že jeho rostlina neroste tak rychle jak očekával. Lidé si často myslí, že čím více jídla, tím rychlejší růst. To bohužel nemusí být nutně pravda a stejně jako u lidí a zvířat, přejídání neudělá vaším rostlinám nijak dobře. 

Živiny nebo-li hnojiva pocházejí primárně ze dvou zdrojů: organické a neorganické nebo také minerální. Organická hnojiva pocházejí z přírodních zdrojů jako je kompost, hnůj nebo přirozeně se vyskytujících minerálních látek v půdě. Organická nebo-li bio hnojiva se uvolňují postupně a pozvolna do půdy a rostlina je čerpá pomalu. Je pak tedy podstatně težší rostliny konopí přehnojit a proto je také pro začátečníky lepší a bezpečnější, zvolit organická hnojiva se kterými se snáž vyhnete přehnojení a spálení vašich rostlin. Pojďme se spolu podívat na to, jak vypadá přehnojené konopí, fotky a obrázky níže ukazují rostliny v různých fázích přehnojení, až po téměř uhynutí rostliny vlivem hnojiv.

prehnojene spalene konopi

Tip: Když tedy dojde na hnojení, začněte raději pomalu a postupně přidávejte dokud neuvidíte první známky přehnojení. Špatně odměřená zálivka neorganických hnojiv dokáže jednou zálivkou zničit celou vaši zahrádku. 

2. Přelévání, příliš časté zalévání 

Zalévání vaší zahrady patří bezpochyby k jedné z nejdůležitějších povinností každého pěstitele. Je ale potřeba dbát na to, aby se přílišné zalévání nestalo osudným. 

Obzvláště začínající pěstitelé mívají tendence konopné rostliny přelévat, což v extrémním případě může vést i k zahubení celé zahrady. Pokud totiž nebudete nechávat kořeny a substrát proschnout může se ve vašich květnících začít rozvíjet tzv. kořenová hniloba. Tedy plíseň kolem kořenů, které postupně začnou odumírat. Pokud se tomuto chcete vyhnout, dbejte na to aby jste vždy zalívali ve chvíli, kdy je to potřeba. Nejjistější indikátor toho zda je potřeba konopí zalít je bezpochyby  ručně si potěžkat každý květináč zvlášť. Pokud se vám zdá lehký a zvednete ho ze země jakoby nic, je ta správná chvíle zalít vaše rostliny. Další možností je tzv. test palcem, který spočívá v tom že zapíchnete palec 2 cm hluboko pod povrch substrátu a podle pocitu odhadnete zda zalévat nebo ne. Pokud je hlína pod povrchem stále mokrá, se zaléváním ještě počkejte.

Tip: Zkušení pěstitelé někdy zalévají své rostliny až v momentě kdy začínají pomalu vadnout. To poznáte tak, že se listy a větve začnou pomalu ohýbat směrem dolu. Tato technika však není pro začínající zahradníky, protože ti mohou snadno zapomenout a nechat rostliny proschnout příliš, což by vedlo ke zbytečnému stresu. 

3. Nestabilní pěstební prostředí 

Ať už jdete pěstovat konopí venku, uvnitř nebo ve skleníku, mezi jednu z nejdůležitějších věcí, které je potřeba hlídat budou bezpochyby patřit klimatické podmínky a prostředí ve kterém budou vaše rostliny růst. Teplota, vlhkost ale i proudění vzduchu, to vše jsou důležité vlivy, které budou mít přímý vliv na vývoj a výslednou kvalitu vaší marihuany.

Začněme např. teplotou v pěstebním stanu (boxu). Pokud je ve vaší zahrádce příliš chladno, může to velmi negativně ovlivnit rychlost růstu konopí. Pokud by teploty klesly pod +-14°C, lze mluvit o tzv. stagnaci. Tedy o stavu kdy rostliny přežívají, ale dále nerostou. Postupně se také zpomalují veškeré procesy jako fotosyntéza nebo schopnost absorbovat živiny. Pokud by teplota klesala dále, je možné rostliny doslova zahubit. Pokud se chcete vyhnout potížím s teplotou při pěstování konopí, snažte se udržovat ve vaší zahradě alespoň 21-28°C. 

Další věc, která má výrazný vliv na to jak bude vaše konopí růst je bezpochyby vlhkost v pěstebním prostoru. Jak konopí roste prochází různými fázemi ve kterých vyžaduje různé úrovně vlhkosti. Vysoká vlhkost, myšleno více jak 65 % je dobrá jen v začátečních fázích růstu. Pokud tedy k sázení používáte semena konopí, nebo pěstujete z klonů v prvních několika týdnech života je dobré vašim rostlinám udržovat trochu vyšší vlhkost vzduchu klidně okolo 70 %. Během růstové fáze je už ale dobré se držet vlhkosti okolo 50-60 %. Květová fáze u konopí je nejcitlivější na vysokou vlhkost a tak zde dbejte zvýšené opatrnosti a pokuste se rostlinám vytvořit prostředí s 30-50% vlhkostí. Vysoká vlhkost hlavně v období květu může snadno zničit celou vaši zahradu.  

4. Špatné pH vody

Pokud zalíváte své rostliny příliš kyselou nebo zásaditou vodou po delší dobu, můžete se připravit na několik problémů. Konopí by mělo být zaléváno vodou s pH od 6.0 - 7.0. Tyto hodnoty zajišťují rostlinám schopnost správně vstřebávat živiny a minerály ze substrátu a zálivky. Pokud je pH dlouhodobě jiné, může dojít ke změně pH i v substrátu, což povede k deficitu určitých látek a "onemocnění" rostliny. Nedostatek živin samozřejmě nevede k ničemu jinému než pozvolnému oslabování imunity rostliny nebo až k záhubě.

Tip: Pokud nemá vaše voda správné pH, určitě zvažte nákup pH metru a produktů jako pH up, pH down pro úpravu zálivky. Možností je také použít hnojiva s tzv. pH perfekt technologií.

Varování: Chyby a informace v našem článku neslouží jako návod k pěstování nelegálních rostlin konopí. Podle zákonů České Republiky je za takové rostliny považováno takové konopí, které obsahuje více jak 0,3 % látek ze skupiny THC. Pokud však pěstujete konopí bohaté na CBD nebo technické konopí, určitě se našimi články inspirujte. Kromě výše zmíněných rad je také dobré zvolit kvalitní feminizovaná semínka konopí, která pocházejí z prověřených společností. Výběr správné genetiky je totiž také klíčový pro kvalitní výsledný produkt.