Příběh samonakvétacích odrůd konopí

Z přírody na naše zahrádky

 Samonakvétací odrůdy jsou často označovány jako třetí druh konopí s názvem ruderalis. Je to nejmenší druh konopí, který se domníváme rozšířil z původních indikových odrůd nebo také dávných konopných polí, odkud se pyl z konopných květů šířil až několik desítek kilometrů do Evropy a chladnějších oblastí světa. Konopí z druhu rudealis často najdete na rumištích v severní a střední Evropě a ve střední Asii, kde jsou léta krátká a chladnější s dlouhým denním světlem. Konkrétně v severních oblastech Evropy se někdy denní světlo může objevovat až 22 hodin a proto bylo potřeba, aby se rostliny adaptovaly na správné podmínky. Divoké rudealis rostliny dokáží dosáhnout úplné dospělosti během 8-10 týdnů a to dokonce i v méně příznivých podmínkách.

 Hlavní rozdíl mezi konopím setým, konopím indickým a rudealis není jen v jejich krátkém kvetoucím cyklu, ale také v jejich vzhledu a růstových vlastnostech. Rudealis běžně dosahuje výšky mezi 50 cm a 100 cm a je podstatně méně křovinatá než ostatní druhy konopí. Díky tomu má konopí rudealis také podstatně menší výnosy. Informace ohledně chuti mohou zkušené pěstitele trochu šokovat, jelikož slovo rudealis znamená v překladu „okraj silnice“ jedná se totiž opravdu o divoké konopí, které svou chutí lehce připomíná suché listí. Ruderalis má navíc oproti svým sourozencům opravdu málo THC a tak nebyla pro konopný trh v minulosti příliš zajímavá.

 Když se ale od šíření divokého konopí po Evropě rychle přesuneme do součastnosti, najdeme v nabídce mnoha seed banek samonakvétací odrůdy s obsahem THC mezi 20 - 30 %. Takže, jak se vlastně Rudealis dostal, až na naší zahrádku v úplně nové podobě a síle?

Počátky samonakvétacích odrůd sahají až do počátku 70 let. V této době začalo probíhat hned několik prvních pokusů o zkřížení druhu Ruderalis s tehdy nejlepšími komerčními odrůdami. To vše dělali s jediným cílem a tím bylo vytvoření nové odrůdy s vysokým obsahem THC a velkými výnosy, která bude růst a kvést téměř ve všech podnebných pásmech. Po dlouhých letech a stovkách neúspěšných pokusech byla vyšlechtěna první kvalitní samonakvétací odrůda, kříženec známý pod jménem „Lowryder“.
Od této doby se na trhu s konopnými semeny objevilo několik opravdu stabilních samonakvétacích odrůd s kvalitními geny.

Proč si vybrat samonakvétací odrůdu konopí?

 Když zvažujete, zda si koupit semena samonakvétací, feminizovaná nebo regulérní, nejsilnějším argumentem pro samonakvétací semínka bude opravdová jednoduchost při pěstování. Některé automaty mohou dokončit svůj životní cyklus již během 60 dní od vyklíčení semínka. Dalším důvodem proč volit právě tyto rostliny je, že nepotřebují změnu světelného cyklu k přechodu z růstové fáze do květové. Tato skutečnost otevírá možnosti všem, kdo chtějí mít pod jedním světlem několik různých odrůd a to i v různém stádiu růstu. Tyto možnosti podstatně snižují čas mezi jednou sklizní a každou další. Samonakvétačky mají také podobnou výšku a tak se otevírají dveře i šlechtitelům, kteří chtějí vyzkoušet jinak vysoké feminizované sativy a jsou omezeni výškou své pěstební místnosti. Rostliny se také díky své výšce dají snázeji schovat před očima záludných zlodějů.

 Bohužel, tak jako to v životě bývá mají i semena samonakvétacích odrůd své nevýhody. Jak již bylo řečeno, samonakvétací semena rostlin konopí mají ve srovnání s feminizovanými semeny nižší výnosy. To znamená, že pro dosažení stejného výnosu je zapotřebí podstatně více rostlin. Více rostlin je druhý problém. Ačkoliv mohou být samonakvétací odrůdy řízkovány, klon je vždy ve stejném věku jako mateřská rostlina. To znamená jediné, jedno semínko rovná se jedna rostlina. Finanční náročnost na pořizování stále nových semínek může tedy být dalším mínusem.

 Semínka samonakvétacích odrůd jsou dobrou volbou pro mnoho lidí po celém světě a tak je na každém, aby posoudil jednotlivé plusy a mínusy. V naší nabídce od Happy seeds nejdete hned několik samonakvétacích odrůd a tak si určitě každý vybere tu pravou dle svých kritériích. Pamatujte také, že pěstování marihuany je ve většině zemí Evropské Unie stále zakázáno a tak doporučujeme předem zjistit jaké zákony platí ve vaší zemi. 

Vyzkoušejte nejlepší a nejvýnosnější samonakvétací odrůdy konopí, které v Happy seeds nabízíme: Delicious Candy Auto, Happy Skunk Auto, Autopilot XXL, Critical Neville Haze Auto, Critical Jack Herer Auto