Je bezpečné užívat konopí při nachlazení či chřipce?

Zima je oficiálně nejméně oblíbeným ročním obdobím většiny lidí a je pravděpodobné, že za to může i nárůst nachlazení a chřipek. Zatímco nachlazení bývá mírnější a přichází postupně, chřipka přichází obvykle náhle a přináší bolesti hlavy, těla a velkou letargii. Tato běžná onemocnění dýchacích cest, která se projevují nočním převalováním, oteklým nosem, rýmou a hlučným dýcháním z úst, mohou způsobit, že se budete cítit mizerně týden i déle.

Každý z nás má své vlastní recepty na to, co může pomoci, když se cítí nemocný, ať už jde o horké nápoje jako je čaj nebo misku vařící polévky. A některým milovníkům konopí může tráva zmírnit nepříjemné pocity spojené s nachlazením a rýmou a pomoci jim zkrátit si chvíle, kdy se necítí nejlépe.

Jak ale konopí působí na tělo, které bojuje s nachlazením nebo chřipkou? Je bezpečné kouřit konopí, pokud sípete a kašlete? Může tráva pomoci zmírnit příznaky nachlazení nebo chřipky, nebo je to jen naše přání? A je lepší konopí kouřit nebo vaporizovat?

Pojďme prozkoumat, zda může být kouření konopí při nachlazení nebo chřipce užitečné, nebo škodlivé.

Jak může konopí ovlivnit dýchací systém?

Existují pádné důkazy o tom, že pravidelné kouření marihuany, i když nejste nemocní, může vést k nežádoucím respiračním příznakům, jako je kašel, hleny, sípání, dušnost, záněty v krku a zhoršení příznaků astmatu, pokud tímto onemocněním trpíte.

Tyto negativní účinky vyplývají z podráždění způsobeného teplem kouře, které může poškodit jemnou dýchací tkáň v plicích a dýchacích cestách. Závažnější poškození může vzniknout u těch, kteří kouří konopí často (například několikrát denně).

Příležitostné kouření trávy může stále vyvolávat příznaky onemocnění dýchacích cest, jako je dočasný kašel nebo pálení v krku, ale je méně pravděpodobné, že způsobí dlouhodobé poškození plic.

Pokud jde o vaporizování, výzkumy ukazují, že ve srovnání s kouřením snižuje riziko chronických respiračních příznaků. V jedné studii měli uživatelé vaporizéru o 40 % nižší pravděpodobnost, že budou mít kašel, zvýšený výskyt hlenů či svírání na hrudi, jako ti, kteří konopí kouřili běžným způsobem. V jiné studii 12 z 20 osob přešlo na 30 dní z kouření na vaporizaci a zjistilo, že se jejich respirační příznaky a funkce plic zlepšily.

Jinými slovy, pravidelné kouření trávy může vést ke škodlivým účinkům na krk, plíce a dýchací cesty, i když nejste nemocní nachlazením nebo chřipkou, zatímco vaporizování konopí má zřejmě méně negativní účinky na dýchací systém a naopak může pomoci dezinfikovat dýchací cesty a zvýšit imunitu díky efektivnímu vstřebávání.

Když jste silně zahleněni a máte silný kašel, asi není nejlepší nápad si zapálit. Zkuste tedy vaporizér či jinou moderní metodu užívání konopí.

Může vám konopí zhoršit náladu při nachlazení nebo chřipce?

Rýma a nachlazení jsou infekce, které postihují dýchací systém, včetně nosu, krku, úst, dýchacích cest a plic. Některé příznaky se podobají příznakům chronických kuřáků konopí - zánět v krku, kašel, dušnost a nadměrné množství hlenu.

Je logické, že pokud jsou váš krk a plíce již podrážděné, může kouření zhoršit nepříjemné příznaky, které již pociťujete. Zdá se, že mezi odborníky i spotřebiteli panuje všeobecná shoda v tom, že je lepší dát dýchacímu systému pauzu, když bojujete s infekcí, a místo toho se rozhodnout pro poživatiny, tinktury nebo běžně známé přípravky. Pokud se už rozhodnete konopí užívat, zvolte určitě vaporizaci konopí a marihuany.  Ve skutečnosti však na toto téma zatím neexistuje žádný výzkum. Jsme si jistí, že někteří lidé mohou říci, že se cítí celkově lépe, pokud jsou omámení konopím během nemoci, ale pro jiné to může být nepříjemné.

Další účinky trávy mohou být nežádoucí, když se cítíte špatně. Zejména při chřipce se můžete cítit slabí a malátní a některé odrůdy marihuany mohou způsobovat závratě. Zkombinujte obojí a vaše situace se může ještě zhoršit. Je samozřejmé, že experimentování s vysokými dávkami THC není vhodné, když bojujete s chřipkou. Pokud se pro konopí rozhodnete dbejte na kvalitu a na organickou marihuanu bez příměsí, těžkých kovů a zbytků hnojiv. Vyzkoušet můžete třeba naše CBD květy konopí, kterých lze vyrobit konopné kapky, kapsle či je vaporizovat.

Může konopí zmírnit příznaky nachlazení a chřipky?

Přestože existuje jen málo výzkumů, které by se zabývaly konkrétními účinky konopí na nachlazení a chřipku, existuje mnoho výzkumů, které potvrzují, že tráva může zmírnit bolesti, pomoci při nespavosti a nedostatku spánku, zvýšit chuť k jídlu a zmírnit bolesti hlavy, což jsou všechno běžné příznaky nachlazení a chřipky.

Zajímavé je, že výzkumy také ukazují, že občasné vaporizování konopí (THC, CBD, CBG) může pomoci dočasně otevřít dýchací cesty na 15-60 minut, což je jev známý jako bronchodilatace. Tento výzkum naznačuje, že zřídka kouřící kuřáci mohou být po krátkou dobu po kouření schopni se hlouběji nadechnout, což by zase mohlo přinést dočasnou úlevu od dušnosti nebo sípání, i když může být nepatrná a krátkodobá. Tráva může pomoci vysušit hleny v horních cestách dýchacích, podobně jako může vysušit ústa. 

Konopí s THC může také působit jako látka, které pomáhá odstraňovat hleny z plic a krku. Lékaři však varují před inhalací konopí, pokud pociťujete jakékoli negativní respirační příznaky.