Klíčení semen konopí - přehled nejčastějších chyb

Pokud již pěstujete nějaký ten rok, pak jste se určitě setkali s problémy s klíčením. Pokud ne, možná jste začínající pěstitel konopí, který se jen chce vyvarovat častým chybám při klíčení. Možností proč jste přišli na tento článek může být více, společné však je že hledáte způsob jak správně klíčit semena marihuany s co největší úspěšností. Pojďme se tedy podívat na náš přehled, těch nejčastějších problémů při klíčení konopí

Pokud nepoužíváte sazenice konopí či klony, pěstování bude s největší pravděpodobností začínat klíčením semen. Pokud však vaše semínka z jakéhokoli důvodu nevyklíčí, vaše pěstování skončí dříve, než vůbec začne. Pokud však znáte příčiny problémů s klíčením, vaše šance na skvělý start pěstování se výrazně zvýší! V případě že uděláte vše správně, měla by vaše úspěšnost v klíčení konopí dosahovat 90% z dlouhodobého hlediska. Vždy se totiž může stát, že semínka z nějakého důvodu neklíčí. Ať už jde o špatnou genetiku, či špatné skladování, semena jsou vždy jen přírodní produkt, který nemůže být stoprocentní.

Proč vaše semínka konopí nevyklíčila?

Existuje celá řada věcí, které mohou ovlivnit klíčivost konopných semen. Důvodů a příčin je mnoho a zahrnují špatný výběr semínek, hnojení, výběr substrátu ale i prostory, kde klíčíte. Pojďme se tedy společně podívat na to, proč vaše semínka neklíčí.

1. Špatný výběr genetiky

Jedním z nejčastějších důvodů proč semena konopí neklíčí je nákup semínek konopí z pochybného zdroje. Pokud jste např. obdrželi sáček semínek od kamaráda z oblíbené hospůdky, bude se pravděpodobně jednat o semínka, která vznikla náhodným křížením z náhodného zdroje. Taková semena nejen, že nemusí mít kvalitní geny co se růstových vlastností týče ale navíc nemusí mít ani kvalitní klíčivost protože neprošla žádnou selekcí.

Stejné výsledky můžete očekávat i u semínek, která zakoupíte díky internetu od neznámého prodejce. Vybírejte raději semena od renomovaných seedbank, která vždy testují svá semena na kvalitu i klíčivost. Ve většině případů se jedná o ověřené společnosti jako je Royal Queen Seeds, DNA Genetics, Serious Seeds nebo známá Sensi Seeds.

2. Nevhodné skladování

Stejně jako potraviny jsou i semena živými organismy, které je třeba správně skladovat, jinak se znehodnotí, odumřou nebo nevyklíčí. Při skladování semen konopí je chraňte před světlem, extrémními teplotami a vlhkostí. Stačí tmavá skříň se stabilní teplotou. Pro dlouhodobé skladování vložte semena do uzavřené nádoby a uložte je do chladničky.

3. Manipulace se semeny holýma rukama

Při manipulaci se semínky konopí holýma rukama může dojít k jejich kontaminaci nejrůznějšími škodlivinami, jako jsou bakterie a plísně. Semena a sazenice jsou bohužel vůči těmto škodlivým patogenům obzvláště náchylné. 

Abyste zabránili poničení semen, vyhněte se zbytečné manipulaci. Používejte čisté rukavice a dezinfikovanou pinzetu nebo něco podobného. Tím výrazně snížíte riziko kontaminace semen. Pokud musíte se semínky manipulovat umyjte si pořádně ruce.

4. Příliš mělce nebo příliš hluboko zasetá semena

Výsadba semen přímo do půdy, nepatří mezi doporučované způsoby jak semínka klíčit. Semena je vždy nejlepší nechat naklíčit a až následně je do půdy vložit již s klíčkem / prvním kořínkem. Pokud ale z nějakého důvodu musíte semínka zasadit přímo do půdy, dbejte na to aby jste je nedali příliš hluboko. Pokud semínko umístíte hlouběji než 1 cm pod povrch, je pravděpodobné že se k němu nedostane dostatek světla, kyslíku i vody potřebné k započetí života.

Stejně tak, pokud jsou semena příliš blízko povrchu, hrozí, že před vyklíčením uschnou, nebo že semeno vzejde, ale nedokáže se zbavit svého obalu. Nejlepší cestou je umístit semena asi 0,5-1,0 cm hluboko a jen lehce je zasypat půdou. Důlek na semínko, můžete také před vložením semínka prolít 10-30 ml vody s kořenovým stimulátorem v nízké koncentraci.

5. Používání starého substrátu či špinavých květníků

Jedním z největších faktorů, které brání klíčení semen, jsou plísně. Stará, opakovaně používaná půda, která není sterilizovaná, pravděpodobně obsahuje plísně a další škodlivé organismy, jako jsou bakterie a hmyz.

Vaše semena nemusí vyklíčit vůbec nebo se mohou z půdy vynořit, ale po několika dnech uhynou. Pravděpodobnost tohoto onemocnění zvyšuje také přemokření, špatná drenáž a nedostatečné provzdušňování.

Řešení: Sázejte semena pouze do sterilizované (tj. nové) půdní směsi, která tyto škodlivé organismy neobsahuje. Substrát však není jediná věc, na kterou je třeba dávat pozor. Musíte se také ujistit, že jsou vaše nádoby čisté, protože i v nich se mohou vyskytovat plísně a další škodlivé patogeny. Pokud se při klíčení konopí setkáte s problémy s plísněmi, je nejlepší zbavit se semen i kontaminovaného pěstebního substrátu a začít znovu.

6. Příliš vysoká vlhkost

Pokud váš substrát špatně odvádí vodu, přebytečná voda v půdě brání semenům v přístupu kyslíku a podporuje růst plísní. Odtok vody z půdy můžete zlepšit přidáním perlitu. Vždy se také ujistěte, že vaše nádoby na sázení mají na dně otvory pro odtok vody.

Pokud používáte pro udržení vlhkosti nějakou přikrývku (ubrousek, látku či jiný talíř nebo poklici), ujistěte se, že jsou v ní buď otvory nebo přikrývku často zvedejte, abyste umožnili výměnu čerstvého kyslíku. Jakmile semínka začnou klíčit a odpadne z nich skořápka / obal tak je odstraňte.

7. Nedostatečná vlhkost

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem potřebují konopná semena ke klíčení vlhkost. Udržujte půdu vlhkou, ale ne mokrou. Nejlepší je použít ruční postřikovač s nastavením jemné mlhy. Aby půda nevysychala, můžete použít tzv. pařník, malý skleník nebo např. udělat poklici z PET lahve.

8. Utopená semena

Někteří pěstitelé rádi klíčí semena ve sklenici vody. Tato metoda je sice technicky proveditelná, ale existuje riziko, že se semena tzv. "utopí", pokud se nechají příliš dlouho ve vodě. Koneckonců semena potřebují ke svému růstu dobrý přísun kyslíku což se s ponořením ve vodě nedá sloučit.

Proto doporučujeme používat sklenici vody jen na začátku klíčení, a to na max. 48 hodin. Semena marihuany se ve sklenici během této doby probudí k životu a následně je umístěte na talířek a ubrousky.

9. Příliš dlouhé klíčení semen

Pokud necháte semínka marihuany klíčit příliš dlouho, bude jejich bezpečné přesazení obtížné. Důvodem je to, že čím déle jsou kořeny vystaveny vzduchu a světlu, tím větší je pravděpodobnost jejich poškození. Navíc čím delší je kořenový systém, tím vyšší je riziko náhodného poškození při přesazování.

Sledujte svá semínka během klíčení a přesaďte je, až bude kořínek měřit maximálně 1-2 cm.

10. Špatná kvalita vody

Zatímco pro dospělejší rostliny konopí může být voda z vodovodu v pořádku, pro semena a sazenice může představovat problém. Voda z vodovodu obsahuje chlor, fluorid a soli, které mohou být škodlivé pro zdravý růst a mohou dokonce zcela zabránit klíčení semen.

Vodu z vodovodu můžete použít ale má to svá pravidla. alespoň 24 hodin předem si odtočte teplou vodu a nechte ji tzv. "odstát". Do odstáté vody semínka můžete vhodit a následně nejlépe stejnou vodou navlhčete ubrousky. Aby nedocházelo ke změnám pH

11. Příliš vysoká teplota

Příliš vysoké teploty v prostředí pro klíčení mohou vést k pomalému a zpomalenému růstu a mohou způsobit vysychání půdy. Optimální teplota pro klíčení konopí je mírných 20-25 °C.

Pokud klíčíte v interiéru a teploty jsou příliš vysoké, zjistěte, zda je můžete ochladit pomocí několika ventilátorů nebo otevřením oken. Pokud to nepomůže, zvažte pořízení klimatizace do pěstební místnosti, která udrží teploty pod kontrolou.

12. Příliš nízká teplota

Stejně tak příliš nízké teploty mohou způsobit celou řadu problémů, včetně toho, že brání klíčení semen. Nižší teploty také zvyšují riziko dalších chorob rostlin. Co s tím dělat? Pokud chcete pěstovat venku, nevysazujte rostliny ven příliš brzy. Místo toho nechte klíčit v interiéru a nechte sazenice několik týdnů růst.

Dejte si záležet a ověřte si, kdy jsou místní teploty dostatečně vysoké na to, abyste mohli rostliny vysadit ven. Obvykle se vyplatí pár týdnů počkat na vyšší jarní teploty!

13. Příliš mnoho světla

Semena nepotřebují ke klíčení světlo. Ve skutečnosti může příliš mnoho světla snížit pravděpodobnost, že vyklíčí. O světlo se musíte starat až poté, co semínka vyrostou z půdy. Ujistěte se však, že začínáte s nízkou intenzitou světla a postupně ji časem zvyšujte.

14. Škůdci, ptáci, hmyz...

Věřte tomu nebo ne, ale konopná semínka jsou hlavní složkou mnoha druhů ptačího zobu! Je to tak, ptáci je milují stejně jako vy. Ptáci však nejsou jedinými zvířaty, která by se nejraději zakousla do vašich semínek.

Z dalších živočichů si na koříncích naklíčených semen pochutnávají zejména mravenci. Abyste svá semena ochránili, používejte sítě proti ptákům, pasti na mravence a další preventivní opatření, jako je neemový olej nebo pasti na slimáky. Často kontrolujte svá semena, abyste mohli odhalit napadení a jednat dříve, než se stane problém.

15. Příliš tvrdá půda

Pokud je půda příliš tvrdá, může to zabránit vyklíčení konopných semen. Tvrdá půda a špatná drenáž zvyšuje riziko vzniku chorob a plísní. Semínka proto zasypte (čistýma) rukama a jen lehkou vrstvou hlíny.

16. Příliš kyprá půda

Pokud je půda příliš kyprá, obklopuje osivo příliš mnoho vzduchu, a proto nemůže správně absorbovat vlhkost. Pro lepší půdní vlastnosti můžete přidat 10-20 % perlitu, půda pak bude vzdušnější.

17. Příliš výživná půda

Příliš výživná půda znamená, že obsahuje příliš mnoho živin. To je nebezpečné zejména pro semena a sazenice, protože ty živiny ve skutečnosti potřebují jen v malém množství. Z tohoto důvodu je nejlepší je v prvních 1-2 týdnech růstu nepřihnojovat. Příliš mnoho živin může způsobit popálení mladých kořínků a může vést až k zahubení rostlin.

Mnoho komerčních zemin je pro klíčení semen příliš "výživných", protože obsahují množství živin vhodnější pro starší rostliny konopí. Při klíčení semen používejte jen mírně hnojenou hlínu či zeminu určenou pro výsadbu.

18. Přeplněné květináče

Po vyklíčení semen konopí budou chtít kořeny rostlin konopí dostatek prostoru k růstu, proto se ujistěte, že používáte dostatečně velké květináče. Na druhou stranu pěstujte v každém květináči pouze jedno semínko, aby spolu nesoupeřila o dostupné světlo nebo živiny v půdě.

Pokud máte omezený prostor nebo zdroje, je lepší pěstovat méně rostlin, kterým se bude dařit, než jich pěstovat příliš mnoho v přeplněném prostoru.