Jak chránit rostliny před tepelným stresem?

Pěstování konopí může být ošemetné. Obzvlášť pokud jste v pěstování konopí začátečník může vás hned na začátku překvapit několik základních problémů, které jsou s pěstováním spojené. Konopí je totiž velmi citlivá rostlina, která sice hodně vydrží než zahyne, na druhou stranu stress ji vůbec neprospívá. V krajních případech může totiž stress u konopí způsobit zpomalení růstu, nízkou a nekvalitní sklizeň. Jedním z nejčastějších stresů u konopí je vysoká teplota v pěstebním boxu.

Pokud vaše rostliny vypadají špatně, možná je to právě vysokou teplotou v growboxu. Teplota však může být problém i v případě že pěstujete konopí outdoor. I přestože dodržujete přesný plán výživy, zalévání a osvětlení, nemusí být výsledek takový jako jste si představovali. Jakmile na svých rostlinách konopí objevíte vybledlé a deformované listy je možné že se jedná právě o vysokou teplotu. Nebojte se však, tyto projevy a příznaky tepelného stresu lze odstranit a předcházet jim.

Konopí je odolná a houževnatá rostlina a mnoho původních odrůd se přizpůsobilo přežití v drsných oblastech, jako je pohoří Hindúkuš a tundry střední a severní Asie. Navzdory odolnosti se tento rostlinný druh dokáže vypořádat jen s určitým množstvím tepla, než to jeho fyziologické systémy přestanou zvládat. Prvním krokem jak předcházet stresu u konopí je výběr správné odrůdy, která bude odolná vůči těmto běžným a častým chybám. Taková semínka konopí většinou najdete zařazena mezi odolnými druhy marihuany.

Teplota pro pěstování marihuany v samotném počátku - klíčení

Teplota je velmi důležitá během celého procesu pěstování. Může se jen lehce měnit podle stádia ve kterém se konopí zrovna nachází. Během klíčení konopí je nejdůležitější vysoká vlhkost a stabilní teplota. Teplota při klíčení konopí by se měla pohybovat mezi 24-26°C a zároveň by jste měli semínkům a malým klíčkům poskytnout vlhkost okolo 70-80%.

Rostliny konopí nemají obecně rády nízké teploty. Ty mohou být hlavně během prvních týdnů života fatální a mohou konopí snadno zahubit. Za nízké teploty u konopí se považuje teplota pod 17°C. Taková teplota zastavuje celý růst kořenů a tím i růst celé rostliny.

Jak horké je příliš horké prostředí pro kvetoucí fázi rostlin?

Rostliny konopí během kvetoucí fáze do jisté míry ocení teplo. Správné množství tepla usnadní vývoj, ale přílišné teplo může mít negativní vliv na růst a zdraví rostlin. Stres z vysokého tepla není ničím co by jste chtěli a proto je správná teplota důležitá. Jaká je tedy ideální výše tepla když pěstujete. Správné teplota při pěstování konopí je 18-26 °C, aby byly vaše rostliny spokojené. Pokud žijete v teplé oblasti, můžete použít kombinaci ventilátorů a klimatizace, aby teplota nestoupla nad tuto hranici.

V květové fázi konopí je teplota ještě více důležitá než během vegetativní kde při dobré cirkulaci vzduchu zvládnou rostliny i 28°C a v krajním případě v růstové fázi konopí zvládne i 30°C, je ale potřeba zajistit kvalitní cirkulaci vzduchu. Při takto vysoké teplotě totiž konopí hůře dýchá a to zpomalí jeho růst. Během květové fáze konopí jsou však takto vysoké teploty velmi kritické a silně ovlivňují výslednou sklizeň a kvalitu vašich palic konopí. Kromě samotného vzhledu ovlivňuje teplota i obsah kanabinoidů. 

Jaká je ideální teplota při pěstování konopí v růstové fázi. 

Správná teplota během růstové fáze nemusí být tak přesná, jelikož během růstu konopí nevyžaduje tolik péče jako je tomu v období kdy kvete. V této fázi je možné konopí pěstovat již od 18°C až do 30°C. Základem úspěchu však bude správná cirkulace vzduchu a kvalitní větráky. Teplota v growboxu během růstové fáze konopí by se měla pohybovat v tomto rozmezí. Ideální samozřejmě je, aby teplota nekolísala a byla po celou dobu pěstování co nejstabilnější.

Ideální podmínky pro růst konopí jsou kromě teploty také správná vlhkost. Ta by se v období růstu měla pohybovat mezi 40-60 %. Taková vlhkost je dostatečná pro správné dýchání rostlin, fotosyntézu, rychlý růst a zároveň tato vlhkost za pomoci i větráku a vzduchotechniky brání vzniku plísní. 

Jaká je minimální teplota pro pěstování marihuany

Ideální teplotu už jsme si popsali, ale jaká je minimální teplota při které je konopí schopno bez problému růst? Marihuana vydrží velký stres, pokud ale teploty klesnou pod určité minimum, může to být pro rostliny fatální. Minimální teploty pro úspěšné pěstování konopí začínají na 16°C. Jakákoli teplota pod touto hranicí už způsobuje rostlinám stres.

Jak poznáte tepelný stres z horka?

Jedním z příznaků tepelného stresu je, když se špičky listů začnou kroutit vzhůru. Tepelný stres se projevuje celkově suchým a povadlým vzhledem rostlin. Tento faktor naznačuje, že nejpravděpodobnějším viníkem je teplo, což vylučuje možnost většiny nedostatků ve výživě. Kromě toho, že listy vypadají celkově špatně, objeví se na nich velké hnědé skvrny nebo fleky, které se projevují v nepravidelných tvarech, především podél okrajů vějířovitých listů. Tyto nevzhledné skvrny jsou obvykle doprovázeny žlutými skvrnami se změněným zbarvením. Tyto příznaky postihují především listy umístěné v blízkosti vrcholu rostliny a po obvodu rostliny - tedy v oblastech v přímé linii působení horka.

Pokud zjistíte tuto skupinu příznaků ve vegetační fázi, můžete si být jisti, že na jejím počátku stojí tepelný stres. Při pěstování indoor může být způsoben tím, že necháte vrcholky rostlin růst příliš blízko silnému zdroji světla. Ve venkovním prostředí to může být důsledek obzvláště kruté vlny veder nebo extrémně horkého a suchého klimatu.

Tepelný stres může být velmi nepříjemný v momentě, kdy konopí začne kvést. V takovém případě se může stát, že vlivem stresu začne konopí produkovat i samčí orgány, a začne tzv. hermit (stane se z něj hermafrodit). Jedná se o mechanismus přežití, který rostlina iniciuje ve snaze vytvořit nové květy schopné reprodukce a tvorby semen marihuany.

Řešení tepelného stresu v interiéru

Tepelný stres může ovlivnit indoor pěstování mnoha způsoby. A to hlavně během teplých letních dní.

Bez ohledu na podnebí se pěstební stany mohou velmi zahřát, pokud nejsou zavedena správná opatření. Teplo generované různými zdroji světla může na listy působit a vystavovat je značnému stresu. Absence vhodných ventilátorů a odsávacího systému zabraňuje cirkulaci vzduchu, které by jinak ochlazovaly vnitřek growboxu (pěstebního stanu). Zde je několik tipů, které vám pomohou vyhnout se tepelnému stresu při pěstování v interiéru.

     1. Umístění ventilátorů v pěstebním prostoru

Jedná se o jednoduché a levné řešení, jak začít ochlazovat pěstební prostředí. Ventilátory narušují nehybný horký vzduch a účinně vytvářejí proud vzduchu, který pomáhá ochlazovat. Vítr, který ventilátory vytvářejí, také jemně stresuje rostliny, aby vyvinuly silnější a pevnější stonky.

     2. Použití klimatizace

Může se to zdát samozřejmé, ale rozhodně je to vhodné řešení. Pěstitelé v interiéru mají výhodu v tom, že mohou plně kontrolovat mikroklima pěstebního stanu, pokud mají k dispozici správné vybavení. Jedná se o poměrně nákladnou možnost, která však může být skutečnou záchranou, pokud žijete v oblastech, jako je Španělsko nebo jih Spojených států. Umístěte do pěstebního stanu klimatizační jednotku, která zajistí cirkulaci chladného vzduchu.

     3. Změna polohy/typu osvětlení

Pokud rostliny začínají vykazovat známky tepelného stresu, zvažte, jak blízko jsou ke zdroji světla. Pokud se příznaky projevují pouze na horních vějířovitých listech, upravte polohu světla tak, aby viselo dále od nich. Ideální vzdálenost světla od rostlin je 20-40 cm, podle typu pěstebního osvětlení.

Pokud změna polohy nic nezmění, pak možná budete muset změnit typ používaného světla. Většina světel vydává poměrně velké množství tepla, a pokud pěstujete v uzavřeném prostoru v teplém podnebí, věci se rychle zahřejí. LED diody jsou dobrou volbou pro pěstitele, kteří se potýkají s těmito podmínkami. Vydávají mnohem méně tepla než světelné zdroje typu HID. navíc jsou často mnohem levnější na provoz.

     4. Instalace odsávacího systému

Odsávací systém (odtah) je jako reverzní ventilátor. Funguje tak, že z pěstebního prostoru odvádí vydýchaný a horký vzduch. Pokud máte současně spuštěné ventilátory, slouží k výměně starého vzduchu za čerstvý a chladný. Pokud používáte odtah (ventilátor), doporučuje se vybavit jej uhlíkovým filtrem, který odstraní podezřelé pachy vyfukující se do okolí. Tento filtr je známý také jako pachový filtr.

     5. Použití doplňků k ošetření poškozených rostlin

Někteří pěstitelé mají úspěch při používání doplňků k léčbě příznaků tepelného stresu. Ty mohou být účinné, ale dlouhodobě fungují pouze v případě, že je prostředí ochlazeno pomocí výše uvedených technik.

K odstranění některých následků tepelného stresu dobře fungují výtažky z mořských řas nebo chaluh. Jsou nabité minerály a živinami, které zvyšují odolnost rostlin vůči vysokým teplotám. Dále je to křemík, látka, která zvyšuje odolnost buněčných stěn, činí rostliny odolnějšími vůči tepelnému a chladovému stresu a pomáhá jim snadněji vstřebávat klíčové živiny, jako je zinek, měď a fosfor.

     6. Mykorhizní houby

Druhy mykorhizních hub vytvářejí s rostlinami konopí symbiotické vztahy a pomáhají jim vyrovnat se s tepelným stresem. Tyto životní formy vysílají do kořenů konopí malá vlákna známá jako hyfy. Rostlinné buňky zde obalují houbové buňky a vytvářejí společné struktury zvané mykorhizy.

Rostliny tyto houby krmí cukry, které vznikají při fotosyntéze. Houby na oplátku fungují jako prodloužení kořenového systému. Pomáhají rostlinám snášet biotické (živé) i abiotické (neživé) zdroje stresu. Mykorhizní houby zmírňují stres ze sucha a horka tím, že stahují vodu daleko za dosah kořenového systému rostlin.

Jak chránit rostliny před tepelným stresem při pěstování outdoor

Pěstování venku je obtížněji kontrolovatelné než pěstování uvnitř. Rostliny jsou vystaveny rozmarům přírodních živlů a nesčetným škůdcům a infekcím, které mohou poškodit vitalitu a výnos. Tepelný stres není výjimkou. Pěstitelé v interiérech mají výhodu plné kontroly klimatu, zatímco pěstitelé venku se musí vypořádat s vlnami veder, monzuny a vším, co k tomu patří.

Stres z horka je významnou hrozbou pro pěstitele v teplejších oblastech blíže k rovníku. Zvýšená úroveň slunečního záření může být sice výhodná, ale jeho nadměrné množství může vést k příznakům tepelného stresu. Zde je několik tipů, jak chránit venkovní úrodu.

     1. Dobře načasujte zavlažování

Zalévání ve správném množství a ve správnou denní dobu pomůže rostlině zvládnout tepelný stres a zabrání kroucení listů konopí. Nezapomeňte však, že příliš mnoho vody může rychle vést k ochromující kořenové hnilobě; před dalším zaléváním vždy nechte vrchních několik centimetrů půdy vyschnout.

Když je čas se napít, zalévejte půdu až do bodu nasycení. Velké vyvýšené záhony vyžadují více vody méně často, zatímco květináče vysychají rychleji. Venku se snažte zalévat brzy ráno nebo po západu slunce, abyste zabránili rychlému odpařování. Také listové postřiky byste měli aplikovat pouze v této době, aby nedocházelo k odpařování na jemných listových tkáních.

     2. Mulčování

Mulčování pomáhá uzamknout vlhkost v půdě a chránit kořeny rostlin v blízkosti povrchu před vysokými teplotami. Tento postup také pomáhá chránit užitečné mikroby před slunečním žárem. Existují dva různé způsoby mulčování: mrtvý mulč a živý mulč.

Mrtvé mulčování spočívá ve vrstvení mrtvých organických materiálů na půdu. Mezi možnosti patří:

  • Mulčovací směs
  • posekaná tráva
  • kompost
  • listí

 

     3. Vyhněte se stresu

Pokud rostliny konopí stresujete jiným způsobem, budou se hůře vzpamatovávat z tepelného stresu. Několik technik používaných během pěstebního cyklu vystavuje rostliny různým stupňům stresu. Za normálních podmínek se rostliny zotavují poměrně rychle. Pokud však do rovnice zahrnete nadměrné teploty, vaše rostliny se nemusí zotavit.

Přesazení z malé nádoby do většího květináče nebo záhonu způsobí rostlinám až několikadenní šok. Vyvarujte se přesazování při vysokých teplotách na nechráněná místa; rostliny potřebují čas, aby v nové půdě vytvořily kořenový systém.

V období vysokých teplot byste se také měli vyhnout vysoce zatěžujícím technikám pěstování, jako je například zaštipování a stříhání. Tyto metody zahrnují řízené poškození tkání cévního systému rostlin - včetně xylému, který přenáší vodu a živiny.

     4. Květináče jsou přenosnější

Pokud pěstujete venku v teplém podnebí, je dobré pěstovat ve velkých nádobách nebo květináčích namísto přímo v zemi. Díky tomu jsou rostliny přenosné a máte možnost je fyzicky přemístit na chráněné místo, pokud je slunce příliš intenzivní.

     5. Zřízení dočasného přístřešku

Celodenní držení rostlin pod přístřeškem brzdí fotosyntézu a má celkově škodlivý účinek. Vytvoření dočasného přístřešku z látky nebo plachty však může pomoci ochránit vaši úrodu během největšího horka během dne. Přístřešek postavte během nejteplejších hodin a nechte rostliny vyhřívat na slunci před nástupem horka a po jeho opadnutí.

     6. Venkovním rostlinám mohou prospět i doplňky stravy

Výtažek z mořských řas nebo chaluh může pomoci zvýšit odolnost rostlin v interiéru i exteriéru. Používejte přípravek podle pokynů výrobce a poskytněte svým rostlinám dodatečnou ochranu pomocí těchto látek bohatých na živiny.

Mohou se rostliny zotavit z poškození teplem?

Ano, vaše rostliny se z poškození teplem zotaví, pokud přijmete náležitá opatření. Optimalizujte zalévání, položte mulč a na několik dní přemístěte nádoby na chráněné místo. Odolejte nutkání odlistit poškozené listy, dokud se rostlina viditelně nezotaví, abyste předešli dalšímu stresu.

Rostliny konopí se mohou z tepelného stresu plně zotavit - pokud jej ovšem zachytíte dostatečně brzy. Tepelný stres vede k dehydrataci, která má za následek vadnutí a kroucení listů marihuany. Pokud se vám podaří zasáhnout dříve, než dojde k přílišnému poškození listů a stonků rostlin, můžete je pomocí výše uvedeného postupu zachránit.

Začněte s odrůdou odolnou vůči teplu

Na trhu jsou k dispozici tisíce odrůd marihuany a každá z nich byla v průběhu času selektivně vyšlechtěna tak, aby vykazovala specifické žádoucí vlastnosti. Některým šlechtitelům se podařilo vytvořit odrůdy, které jsou obzvláště odolné vůči vysokým teplotám. Pokud začnete s některou z těchto odrůd, můžete výrazně snížit riziko tepelného stresu.