Pohlavní obojetnost (hermafroditismus), co to je a jak se mu vyhnout

Pohlavní obojetnost nebo-li hermafroditismus u rostlin je, když se na jedné rostlině vytvářejí samčí i samičí pohlavní orgány zároveň. Rostliny cannabis jsou dvoudomé a při kvetení vytvářejí zvlášť samčí a zvlášť samičí rostliny. Ale může se stát, že vám rostlina vyroste i obojetná nebo-li hermafroditní a to pro vás nemusí být žádoucí. Takový konopný hermafrodit dokáže napáchat velké škody.

Pojďme se podívat na to, jak co nejdříve poodhalit hermafroditní rostlinu konopí, jak správně zareagovat a jak tomu pro příště předejít.  

Jak pochopit hermafroditismus aneb proč k němu dochází 

Odpověď je velmi jednoduchá. Hermafroditismus je obranný mechanismus sloužící k přežití konopných rostlin v drsných a nevyhovujících podmínkách.

Produkce konopných květů bez semen (sinsemilla) je v podstatě umělá a nahrazují již feminizovaná semena, ze kterých vyroste vždy samičí rostlina, která nebude nikdy oplodněna. Samičí rostlina tak pokvete velmi dlouhou dobu, čímž se zvýší produkce terpenů a THC a vyprodukují se extrémně silné a aromatické šišky konopí.  

Další umělou metodou pro produkci homozygotních, velmi silných a výnosných odrůd je in-breeding. Mezi další techniky lze počítat i různé techniky ořezávání, které pak zapříčiní vyšší výnosy konopí. 

Uvědomme si, že jakékoliv pěstování cannabisu pro výnosy není zcela v souladu s přírodou a můžeme si tím sami zapříčinit vývin hermafroditního konopí.  

Jak poznáte hermafrodita mezi rostlinami konopí 

U hermafroditních rostlin je zapotřebí, abychom je našli a odstranili co nejdříve.

Některé rostliny konopí projeví známky hermafroditismu již na začátku květové fáze. Na těchto rostlinách velmi brzy uvidíte, že se vyvíjejí samičí i samčí pohlavní orgány, které se tvoří na  stejné větvi nebo i různých větvích a u některých hermafroditů se dokonce vyvinou na tomtéž místě. Tyto pohlavně obojetné rostliny se nazývají „konopný hermafrodit“. 

Další rostliny konopí mohou projevit známky hermafroditismu ke konci fáze kvetení. Obvykle se tak rostlina snaží ze všech sil sama opylovat, než aby nechala vyhynout svůj druh.  

Rostliny, které se stanou hermafroditními ke konci fáze kvetení, obvykle vytvářejí tzv. „banány“. Jedná se o samčí tyčinky (přesně takové, jaké najdete uvnitř samčího pylového sáčku), které se vysunuly přes samičí květ a mohou kdykoli uvolnit pyl. Z technického hlediska jde ale spíše o smíšené pohlavní pupeny než o skutečné hermafroditní rostliny. 

I tak na vás apelujeme, abyste se nepřestali věnovat v poslední fázi kvetení vašim rostlinám konopí a neustále je kontrolovali a dbali o správnou péči, jelikož hermafroditní rostlina konopí může zničit celou úrodu palic tím, že uvolní do pěstebního prostoru pyl, který oplodní samičí rostliny. Když se to stane, rostliny soustředí svou energii na produkci semen namísto velkých pryskyřicí nasáklých palic. 

Co zapříčiní hermafroditismus u rostlin konopí

Jsou to zejména tyto důvody: 

V první řade je to samotná genetika 

Rostliny konopí mohou zdědit hermafroditní geny. Dojde k tomu přirozeně nebo v důsledku šlechtění. Pokud je dlouhodobě rostlina konopí ve stresu, může to vnést později hermafroditismus do genetiky celé odrůdy. Na druhou stranu jsou ale druhy a odrůdy konopí, které jsou přirozeně dvou pohlavní, jedná se ale jen o legální technické konopí. Základní faktorem tedy bude genetika odrůdy a samotný nákup semínek konopí, který předurčuje genetický základ.

Ve druhé řadě je to stres 

Kdykoliv rostliny nemají dobré podmínky prostředí a nemohou tak zdravě a silně růst, trpí stresem. V případě konopí může tento stres vést k tomu, že se rostlina stane hermafroditní. Velmi kritické je pak narušování světelného cyklu během květové fáze. Časté výpadky světla a narušování světelného cyklu velmi často vede k výskytu hermafrodita mezi vašimi rostlinami.

Ve třetí řadě to může být nesprávná manipulace se semeny 

Nesprávná manipulace se semeny a jejich nevhodné zacházení s nimi také mohou zvýšit pravděpodobnost, že rostlina bude hermafroditní. Stává se to i při feminizaci, o které jsme se zmínili již na začátku článku. Je to nepřirozený proces, který používají šlechtitelé, aby zaručili vysoký podíl samičích rostlin v semenech. Správně provedená feminizace produkuje jen samičí rostliny. Při nesprávném postupu se mohou vyskytnout hermafrodity. 

Jaký stres způsobí, že se cannabis stane hermafroditním 

Pokud vytvoříme podmínky, které nebudou vhodné pro pěstování cannabisu, velmi snadno tyto rostliny vystresujeme. Jsou jimi například: 

Špatný živný substrát 

V pěstebním živném substrátu se nacházejí kořeny rostlin, které tam absorbují živiny a vodu. Pokud je substrát nevhodný, způsobí problémy s kořeny, které povedou ke stresu celé rostliny.  

pH 

Půda by neměla být ani příliš kyselá, ani příliš zásaditá. I nesprávné pH půdy vyvolává stres. 

Živiny 

Aby se vytvořili kvalitní palice konopí, je zapotřebí dodávat správnou výživu. Nadměrná nebo nedostatečná výživa může vaše rostliny stresovat, ovlivnit jejich správný vývin a potenciálně zvýšit riziko vzniku hermafroditů. 

Světlo 

Osvětlení je pro rostliny konopí velmi důležité. Jsou-li rostliny příliš blízko zdroje světla nebo je osvětlujete nepravidelně, může je to také stresovat. Velmi stresujícím faktorem, který je třeba okamžitě řešit, je také pronikání světla k rostlinám v době, kdy mají být ve tmě. 

Teplota a vlhkost 

Teploty kolem 20–30°C s relativní vlhkostí 40–70% jsou nejvíce vyhovující pro rostliny konopí. Pokud je teplota nebo vlhkost ve vaší pěstební místnosti příliš vzdálená od těchto hodnot, může to ve vašich rostlinách vyvolat hermafroditismus. 

Dlouhá doba kvetení 

Pokud květová fáze konopí trvá dlouho, některé odrůdy začnou ze stresu že "nebudou opylovány" produkovat zároveň samčí pyl. Je to určitá ochrana aby byla zachována i další generace rodu - genetiky.

Nevhodně zvolený způsob ořezávání 

Fimming, topping, LST, super cropping a nespočet dalších způsobů ořezávání fungují tak, že konopné rostliny podněcují k tomu, aby přijímaly více živin nebo rostly specifickým způsobem, který pomůže zvýšit výnos. Je to sice pozitivní, ale víc pro pěstitele než pro rostlinu. Pro ni je to vždycky stresující. A pokud se to dělá nesprávně, vysoká míra stresu rostlinu ovlivní negativně. 

Mějte na paměti, že rostliny konopí potřebují pro správný růst a vývoj specifické podmínky. Při pěstování marihuany, trávy, konopí a všech druhů cannabis rostlin zejména v interiéru (indoor), jsme zodpovědní za splnění těchto podmínek my – pěstitelé. Najděte tedy rovnováhu mezi udržením správných podmínek a snahou o největší výnosy, sílu a chuť palic. 

V opačném případě to může mít neblahý následek ve formě stresu pro naše rostliny, což je může dotlačit k hermafroditismu. 

Obzvláště pokud konopí, které pěstujeme, už na něj má genetické predispozice. 

Pravé hermafrodity (stejně jako samčí rostliny) je třeba včas vyřadit, aby nedošlo k opylení samičích rostlin. 

Jestliže ke konci kvetení naleznete na vašich rostlinách tzv. „banány“, posbírat je můžete. I šišky z takových rostlin poskytnout dobré kuřivo, ale musí být stále bez semen.  

Jak předejít hermafroditismu marihuany 

Nelze s určitostí předem říci, zda má rostlina hermafroditní geny. Jediné, co můžete udělat, abyste hermafroditismu zabránili je, že jim dopřejete co nejlepší podmínky pro růst a uděláte vše pro to, aby nerostly ve stresu. Pokud rostliny ořezáváte, ujistěte se, že víte, co děláte. A v neposlední řadě se vždy ujistěte, že semena kupujete od renomované banky semen, jejíž šlechtitelé dělají vše pro to, aby při šlechtění nových odrůd minimalizovali hermafroditismus.