Kdy sklízet konopí a co způsobuje brzká či pozdní sklizeň

Pokud chcete, aby se z vás stal opravdu dobrý zahradník, je potřeba ovládnout hned několik základních dovedností. Rozeznat zda je konopí zralé a kdy je připraveno ke sklizni patří mezi nejdůležitější z nich. Při sklizni konopí záleží na správném načasování. Pokud chcete sklizeň načasovat, je potřeba znát jak vypadá zralé konopí. Pokud totiž sklidíte příliš brzy, nedosáhnete žádných psychoaktivních účinků a velmi nízkého obsahu látek; pokud sklidíte příliš pozdě, riskujete hnilobu a silně sedativní účinky. Klíčem k dosažení nejlepší sklizně je proto vyváženost.

Sklizeň je nejdůležitější a nejzajímavější fází pěstování konopí. V této době se konečně vyplatí vaše usilovná práce. Dostat se do tohoto bodu je však snazší, než se říká. Než dojde ke sklizni, může se toho hodně pokazit. Nemluvě o tom, že to, kdy se rozhodnete sklízet, může zcela rozhodnout o kvalitě ale i kvantitě konopí které sklidíte. Vyplatí se předem zvážit, kdy a jak rostliny sklidit, a také co se sklizenými paličkami udělat poté.

Pokud jste mírně zmateni představou, kdy sklízet, pak čtěte dále - popíšeme vám vše, co potřebujete vědět a přidáme i několik obrázků a fotografií již zralého konopí. Jednou z nejjistějších metod je však informace od pěstitele. Tu by jste se měli dozvědět již při samotném nákupu semen marihuany. Obecně ji uvádí jak prodejce tak i šlechtitel.

Dle čeho poznáte, že je správný čas na sklizeň 

1. Barva trichomů

Existuje několik způsobů, jak zjistit, kdy je správný čas sklízet konopné palice. Asi nejspolehlivější je zkoumat barvu trichomů. Tyto žlázky obsahující pryskyřici jsou považovány za nejlepší měřítko, protože jsou ve svých výsledcích konzistentnější než jiné metody rozpoznávání. K tomu budete potřebovat lupu - trichomy jsou poměrně maličké. Pro lepší představu, níže najdete fotku kde jsou všechny varianty zralosti zobrazeny.

 

Trichomy procházejí třemi po sobě jdoucími barevnými stavy. Jsou to čiré, zakalené a jantarové barvy. Nejlepší čas pro sklizeň je, když je polovina trichomů jantarová a polovina čirá nebo zakalená. Tento barevný rozdíl je způsoben tím, že vrchní palice dozrávají dříve než ty spodní. V žádném případě nechcete čekat, až se všechny trichomy zbarví do jantarové barvy, protože to obecně vede ke snížení obsahu THC a zvýšení obsahu kanabinoidu CBD a CBN, kteří podporují spánek.

2. Žluté listy

Žluté listy jsou také dobrým znamením, že by vaše konopí mohlo být připraveno ke sklizni. Pozor však, nemusí znamenat jen to, žluté listy mohou souviset také některou z konopných nemocí, které postihují listy. Pro jistotu se tak podívejte i na nemoci konopí, zda vaše konopí spíše nestrádá než že by bylo zralé.

Rostlinu můžete sklidit, když její velké vějířovité listy začnou žloutnout nebo když samy opadají. Mějte však na paměti, že k opadávání listů pravděpodobně nedojde, pokud používáte hnojiva. Možná tedy budete chtít zkontrolovat i jiná znamení pro určení doby sklizně.

3. Pestíky

Pokud máte fotoperiodickou rostlinu konopí, je kontrola pestíků a paliček užitečným způsobem, jak zjistit, zda je připravena na sklizeň. Obvykle můžete předpokládat, že rostlina je připravena ke sklizni, když je přibližně polovina pestíků hnědá. Metoda trichomů je opět spolehlivější.

4. Zkroucené listy

Dalším znamením, že je vaše konopí pravděpodobně připraveno ke sklizni, je vyschnutí a kroucení listů. K tomu dochází proto, že vaše konopí přijímá méně vody, když se blíží jeho závěrečná fáze života. Nezapomeňte si však tuto metodu potvrdit ve spojení s dalšími, protože existují škůdci a nemoci, které mohou způsobit vysychání a kroucení listů. Toto tedy není nejpřesnější metoda.

5. Harmonogram šlechtitelů

Ačkoli to není pevně dáno, je důležité vzít v úvahu alespoň harmonogram sklizně poskytnutý zdrojem semen (e-shop, šlechtitel). Ten je obvykle uveden na obalu semen. Tento harmonogram představuje přibližný počet dní/týdnů, které budou potřeba, aby z vašeho konopného semínka vyrostla dospělá rostlina. Tento harmonogram se však mění v závislosti na podmínkách pěstování, jako je prostředí, voda a teplo. Tyto cenné informace od šlechtitelů berte vždy s rezervou.

Předčasná sklizeň

Pokud chcete sklidit maximální množství palic, které může vaše konopí vyprodukovat, není brzká sklizeň dobrý nápad. Existuje však řada důvodů, proč se můžete rozhodnout pro dřívější sklizeň než obvykle. Mezi nejčastější důvody patří prevence proti broukům a plísním. V méně než ideálních klimatických podmínkách může špatné počasí spustit nástup hniloby a plísní palic a dalších nepříjemných neduhů, když se sezóna sklizně chýlí ke konci. Pokud nemůžete rostliny přesunout dovnitř, abyste se vyhnuli nepříznivým podmínkám, možná by stálo za to provést předčasnou sklizeň.

Tajné pěstování je dalším důvodem, proč se někteří rozhodnou sklízet dříve, než je rostlina skutečně připravena. Technicky sice můžete začít sklízet, jakmile rostlina vytvoří květy, ale hladina kanabinoidů zůstává velmi nízká, dokud palice nedozrají.

Předčasné sklizni se pokud možno vyhněte, ale pokud ji opravdu potřebujete, není to konec světa. Pokud sklidíte jen o několik dní dříve, budou "škody" minimální. Nějaké palice jsou lepší než žádné!

Pozdní sklizeň

Na druhou stranu pozdní sklizeň znamená, že necháte rostlinu konopí dozrát po dosažení nejvyšší účinnosti. Mnozí to považují za špatnou metodu kvůli degradaci THC - kanabinoidu, který chce většina uživatelů využít. A zatímco terpeny na palicích jsou skutečně výraznější, když se nechají dozrát, chuť a aroma se zhorší, pokud se udržují při životě příliš dlouho (přezraje).

Pozdní sklizeň rostlin vyvolává spíše omamný a uspávací pocit na rozdíl od povzbuzující stimulace. I když pěstujete sativu, pozdní sklizeň pravděpodobně povede k podobným účinkům jako u odrůd s převahou indiky. Ačkoli to pro mnohé není ideální, někteří uživatelé léčivých látek dávají přednost vyššímu obsahu CBN a uspávajícím účinkům trávy, která se nechá déle dozrát.

V neposlední řadě byste si měli dávat pozor i na pozdní sklizně, protože některé odrůdy se v důsledku toho začnou samovolně opylovat a měnit květy v semena. Tím se spustí stejný efekt, jako při pěstování samců i samic konopí dohromady a dojde k opylení a produkci semínek.

Na závěr

Při pěstování konopí je důležitým faktorem načasování. Doba, po kterou necháte konopí dozrát, má velký vliv na obsah kanabinoidů. Nejlepší je zvážit výše uvedené metody rozpoznání a sklízet rostlinu, když není ani příliš mladá, ani příliš stará. Tímto způsobem získáte to nejlepší z obou světů a nejoriginálnější zážitek z dané odrůdy.