Žluté listy konopných rostlin

Žluté listy konopných rostlin jsou obvykle prvním varovným signálem, že se něco pokazilo při pěstování. Na vadnoucí rostliny je žalostný pohled a žádný pěstitel se s tím nechce setkat.
Bohužel někdy se to jednoduše stane a příčin může být nespočet. Může to být cokoli od chyb pěstitele až po invazivní mikroorganismy či škůdce. zlute listy u konopi

Zkusíme vám pomoci, jak správné identifikovat většinu běžných příčin žloutnutí listů. Uvádíme zde i pár užitečných tipů a triků na ošetření nemocných rostlin. Zde je několik důvodů proč mají vaše konopné rostliny žluté listy:

  1. Chyby pěstitelů.
  2. Nedostatek světla nebo spálení světlem.
  3. Nadměrná nebo nedostatečná zálivka.
  4. Nedostatečné hnojení nebo přehnojení.
  5. Zablokování živin a pH.
  6. Přirozené žloutnutí listů.

Diagnóza

Žloutnutím listů nejen u konopí se v odborné řeči mezi profesionálními pěstiteli nazývá chloróza. Je to v podstatě ztráta chlorofylu. Listy rostlin jsou nezbytné pro fotosyntézu. Proto když spatříte žluté listy na vaší konopné rostlině, nedělejte ukvapené závěry a nepodléhejte panice. Než začnete odstraňovat všechny žluté listy, je potřeba zvážit co bylo příčinou zežloutnutí.  Zejména u mladých rostlin, tak rozhodně nečiňte. Správná identifikace zdroje problému a rychlá nápravná opatření mohou pomoci nemocné konopí vyléčit.

U rostlin dochází také k přirozenému zežloutnutí a odumření. Tomuto stavu se říká senescence. Nastává během posledních týdnů kvetení a není třeba se jím znepokojovat. Opadávání listů a žloutnutí se v té době přirozeně zvyšuje. A také tomu pomáhá proplachování rostlin čistou vodou nebo proplachovacím roztokem na konci období kvetení. Pro chuťové vlastnosti trávy je to sice fajn, ale zároveň tento postup zbavuje půdu živin, čímž přispívá ke žloutnutí listů.

Uvádíme vám pár příčin chlorózy. Ovšem nejsou to všechny, které se u rostlin vyskytují. Těch může být opravdu velmi velké množství a daly by se o nich psát eseje. Zaměřili jsme se proto na ty, které jsou nejčastější u pěstitelů konopí.

Hledáte-li řešení problémů s chlorózou akutně, pozorně si přečtěte následující řádky, abyste tak co nejdříve zabránili ztrátám ve vaší konopné úrodě.

Časté příčiny žloutnutí listů

Příliš tepla

Příliv horkého vzduchu může způsobit žloutnutí a vysychání listů konopných rostlin v interiéru(indoor) i exteriéru(outdoor). Teploty nad 28 °C zpomalují fotosyntézu. Kromě toho také způsobují, že šišky konopí jsou méně husté a celkově slabší. nemoci konopi listy

Léčba: Pěstitelé pěstující venku, udělají nejlépe, postaví-li jednoduché stínidlo.

Ti, kteří pěstují uvnitř, musí zvýšit výkon klimatizace a zajistit, aby byly ventilátory dostatečně výkonné vzhledem k velikosti pěstitelské místnosti. Doporučujeme ale respektovat výkonnostní specifikace v návodu nebo na webové stránce výrobce ventilátorů.

Velký chlad

Při nižších teplotách než 10°C listy většiny konopí zežloutnou. Některé dokonce získají fialové a namodralé odstíny. U některých odrůd konopí v závěrečné fázi kvetení je sice takové zbarvení velmi žádané, ale na začátku pěstování je třeba udělat všechno proto, abyste se mu vyhnuli.

Léčba: Při venkovním pěstováním sestrojte jednoduchý skleník či fóliovník. Pro chytrého kutila to není žádný problém. A ostatní pěstitelé si můžou vybrat z široké nabídky specializovaných zahrádkářských obchodů. Pakliže jsou vaše konopné rostliny v květináčích, tak při chladných dní a nocí stačí pouze květináče přesunout do tepla.

Pěstujete-li v interiéru stačí zvýšit teplotu nebo přidat více světel. Chlad se změní na teplo a vystresovaná rostlina vám opět přinese bohatou úrodu.

Hniloba kořenů

Hlavním příznakem mikrobiálního onemocnění, tzv. hniloby kořenů, které napadá kořenový systém konopných rostlin, jsou žluté listy. Pakliže způsobíte pěstitelské prostředí příliš vlhké, stává se živnou půdou pro bakterie, houby a řasy. Kterýkoli z těchto organismů může v takových podmínkách začít napadat kořeny a způsobit, že začnou hnít. To vede ke žloutnutí listů, hnědým a slizkým kořenům, opadávání listů a celkovému povadlému a nezdravému vzhledu rostlin. Nemocné kořeny u rosltin konopí jsou zkrátka velký problém.

Léčba: Objeví-li se u vás kořenová hniloba, existuje několik způsobů, jak proti ní bojovat. Nejprve zaveďte do půdy prospěšné mikroorganismy, jako jsou například mykorhizní houby. Ty vám pomohou bojovat proti škůdcům. Dále se zaměřte na svůj plán zavlažování. Zalévejte méně a vždy počkejte, než vrchní centimetr půdy zcela vyschne.

Malé doporučení: Přesazením postižených exemplářů do textilních květináčů nebo nádob Air-Pots zvýšíte provzdušnění a zlepšíte drenáž. V polovině přesazování přidejte do růstového substrátu silný poprašek mykorhizních hub. Tím dosáhnete lepších výsledků. zlute listy konopi

Septorióza

Septorióza listů se obvykle rozmnožuje během časné fáze kvetení. Pokud se patogen neléčí, může zničit velké množství listů. Dejte si na to pozor, protože rostliny konopí jsou závislé na svých vějířovitých listech, které pohánějí růst a vytvářejí energii a jejich nadměrné poškození může vést ke zpomalení růstu a snížení úrody.

Listová septorióza je houbové onemocnění, které často vede ke žloutnutí listů konopí. Tento patogen napadá listy více druhů rostlin – konopí, petržel, rajčata, kde se nejprve projevuje jako černé skvrny. Jak se nemoc šíří, tyto skvrny se objevují na stále větším počtu listů a způsobují jejich žloutnutí, hnědnutí a vadnutí.

Léčba: Jako první odstraňte infikované listy. Opatrně odstřihněte všechny listy, které vykazují známky septoriózy. Nůžky, které jste při tomto zásahu použili, po odstřihnutí infikovaných listů pečlivě očistěte a vydezinfikujte. Odstranění infikovaných vějířovitých listů pomůže zabránit šíření. Abyste odstranili všechny, i neviditelné stopy patogenu, ošetřte rostliny dávkou listového postřiku s nimbovým olejem.

Chcete-li zabránit návratu septoriózy, měli byste upravit několik faktorů prostředí. Zlepšete cirkulaci vzduchu kolem napadených rostlin. Při pěstování venku můžete přemístit nádoby s konopnou trávou na poněkud vyšší místo. Budou tak vystaveny lepšímu proudění vzduchu. Při interním pěstování přidejte do pěstební místnosti ventilátory. Případně, pokud je váš pěstební prostor příliš vlhký, nainstalujte odvlhčovač vzduchu.

Úplně nakonec vyčistěte půdu kolem rostlin. Odstraňte všechny odumřelé listy, které by mohly přenášet spóry, a přidejte čerstvou vrstvu mulče. Zabráníte tak proniknutí spór do půdy.

Nemoci a škůdci

zemitou chuť konopných rostlin mají zájem větší zvířata, zejména lesní vysoká zvěř, ale také domácí zvířata. Různé druhy mušek si rády zase pochutnávají na šťavnatých listech. A houbové patogeny a háďátka často napadají kořeny. A proto se mějte na pozoru, protože ani marihuaně se tito škůdci nevyhýbají.

Léčba: Pěstitelé musí udělat vše pro to, aby ochránili svou úrodu před škůdci a chorobami. Jelikož se pod tento problém podepisuje skutečně velké množství různých druhů škůdců, budete muset zvolit správný přístup a zamezit každému z nich zničit vám úrodu.

Přístupu zvěře, která by si chtěla na marihuaně pochutnat, zabráníte výstavbou plotu. Možná však bude stačit, když vaše rostlinky ochráníte alespoň pletivem kolem nich.

K obraně proti škodlivému hmyzu můžete na zahradě začít chovat dravé druhy hmyzu, například berušky. Také můžete pěstovat druhy rostlin, které škůdce odpuzují. Pokud by se vám stejně problém s hmyzem vymkl kontrole a na vašem konopí si všimnete vajíčka nebo larvy hmyzu, použijte listový postřik s nimbovým olejem.

Pro ochranu před škůdci, kteří vám chtějí napadnout kořeny konopí, zabráníte tím, že do půdy přidáte mykorhizní houby. Tím zabráníte houbovým chorobám a jiným škůdcům napadnout kořeny rostliny. A ještě posílíte přirozenou schopnost regenerace a obranyschopnost rostlin. nemocne listy konopi

Chyby pěstitelů 

Nedostatek světla nebo spálení světlem

Při pěstování konopí v interiéru je důležité, aby zdroj světla měl správnou intenzitu a byl umístěn v optimální vzdálenosti od vrcholků rostlin. Dosáhnete tak nejlepších výsledků. Pokud jsou lampy a reflektory příliš blízko rostlin, pupeny a listy budou žluté až hnědé a dojde ke spálení světlem. Marihuana sice světlo miluje, ale je-li příliš intenzivní, tak jí ubližuje. Je to problém, který se projevuje shora dolů.

Naopak nedostatek světla je obvykle problém, který se nejvíce projevuje zdola nahoru. Nedostatek světla způsobuje, že zastíněné listy nebo listy příliš hluboko v rozkošatěné rostlině žloutnou a opadávají.

Léčba: V současnosti je na trhu velmi mnoho nových technologií pěstitelského osvětlení. Každý z nich má vlastní nuance, a proto je opravdu důležité dodržovat pokyny výrobců. Proto se v první řadě řiďte jimi. Světla zavěste do takové vzdálenosti od rostlin, jakou výrobce doporučuje. A intenzitu světla upravujte podle aktuálního stadia růstu vašeho konopí.

Nadměrná nebo nedostatečná zálivka

Při každém zalévání musíte zalévat ve správném množství a ve správném čase. Jedině tak se rostlinám konopí bude dařit, když bude správně fungovat cyklus vlhkosti a sucha.

Nejsnáze zjistíte, zda vaše konopná tráva není žíznivá tak, že zvednete nádoby s marihuanou před zálivkou a poté i po zálivce a všimněte si rozdílu v tom, zda z květináčů vytéká přebytečná voda.

Jsou-li nádoby s rostlinami příliš těžké ke zvedání, nebo pěstujete-li přímo v půdě, kupte si rozhodně vlhkoměr, který vám umožní průběžně zjišťovat, jestli je vše v pořádku. Při pěstování v hydroponii musíte zajistit správné nastavení čerpadel, provzdušňování, nádrží a časovačů. A minimálně vše jednou překontrolujte.

Léčba: Upravte opatření, která používáte tak, aby vám umožňovala co nejpřesněji odhadnout, kdy zalévat tak, abyste zabránili přílišnému promočení substrátu. Příliš mnoho vody může vést k hnilobě kořenů. Příliš málo vody brzdí růst. Veďte si pěstební deník a pozorně sledujte chování rostliny po zalévání. Snažte se do svých pěstitelských návyků zavést rutinu.

Nedostatečné hnojení nebo přehnojení

Příliš mnoho živin může způsobit spálení živinami, což má za následek žloutnutí listů. Nadměrné hnojení tak způsobí, že listy jsou vysušené a křehké, zářivě žluté a na okrajích mohou kadeřit.

Naopak nedostatek klíčových živin způsobí, že listy konopí se změní ze zelených na žluté, a nakonec zvadnou. Nedostatek živin může také přerušit růst rostlin a zabránit jim vykonávat životně důležité funkce.

Klíčovou makroživinou pro konopí je dusík. Jeho nedostatek nebo naopak jeho příliš velké množství způsobují typické příznaky. Nedostatek dusíku začíná žloutnutím okrajů listů a poté postupuje dovnitř. Centrální žilky každého listu zůstávají během tohoto procesu tmavozelené. Naopak spálení dusíkem způsobuje toxicitu, která se projevuje lesklými listy, jejichž zelená barva je mnohem tmavší než obvyklá zelená barva konopných listů.

Léčba: U přehnojení je postup poměrně jednoduchý. Na čas přestaňte své rostliny hnojit úplně. Pěstební substrát nebo půdu propláchněte čistou vodou, čímž z nich odstraníte přebytečná hnojiva. Potom pokračujte v hnojení podle pokynů na hnojivu, které jste se rozhodli používat.

Jde-li o nedostatek živin, budete muset zlepšit režim hnojení. Opatrně zvyšujte množství podávaného hnojiva, dokud se nezmírní příznaky. Využijte například organické hnojivo z mořských řas. To poskytuje široké spektrum klíčových živin, které pomohou napravit špatný stav rostlin. Postupujte podle pokynů k dávkování uvedených na láhvi. zlute listy u konopi a marihuany

Zablokování živin a pH

Pokud se pH živného roztoku pohybuje nad nebo pod ideální hodnotou pro váš substrát, brání to úplnému vstřebání všech mikro a makroživin. Nesprávné pH způsobuje zablokování živin pro kořeny, a tím i pro celou rostliny. Žluté listy mohou být varovným signálem, že nemáte správně nastavené živiny a pH není v pořádku.

Pěstujete-li v půdě, máte výhodu. Půdní substrát umožňuje kořenům pevně se uchytit a vy tak můžete dobře regulovat pH. Avšak ideální pH se musí přiblížit hodnotě pH 6,0 až 7,0, která se musí udržovat, jinak budou rostliny trpět. Hydroponie a kokosová vlákna nejsou v souvislosti s pH tak shovívavá. Hodnoty pH 5,5 až 6,5 se obecně považují za doporučený rozsah pro hydroponii a kokos.

Léčba: Pořiďte si digitální měřič pH nebo hnojiva určená pro konopí s perfektně vybalancovaným pH, které mohou pomoci upravit širší rozsah pH. Propláchněte rostliny čistou vodou a poté pokračujte v hnojení živným roztokem, který je určen pro pěstební substrát, který jste se rozhodli používat. Ujistěte se také, že hnojiva, která používáte, obsahují všechny základní mikroprvky. Tím pádem nebudete muset přidávat další živné roztoky, které mohou opět změnit pH.

Přirozené žloutnutí listů

Přirozené žloutnutí listů je součástí vegetačního cyklu. I rostliny konopí shazují zejména na konci jejich života starší vějířovité listy. Tyto listy před odpadnutím na zem nejprve žloutnou. A i během fáze kvetení se často objeví žluté listy. Což je zapříčiněno tím, že rostliny přesměrují většinu své energie na tvorbu silných květů.

Tím, že se doporučuje ke konci fáze kvetení proplachovat rostliny a substrát, ve kterém je pěstujete, abyste tak získali lepší chuť a kvalitu výsledného produktu, ovlivní to i u rostlin mírnou podvýživu marihuany, která má za následek též zežloutnutí listů.