Nejdůležitější rostlina je ta mateřská

Když najdete odrůdu konopí, který vám nejlépe vyhovuje, budete ji chtít pěstovat opětovně. Chcete-li si zajistit pravidelný přísun vaší oblíbené odrůdy marihuany a prožívat nekonečné opojení nejlepší rostlinou, je zapotřebí si vypěstovat mateřskou rostlinu (matku) a z ní dělat klony (řezy). Tomuto procesu se říká klonování. Klony mateřských rostlin mají řadu výhod. Vlastnosti odrůdy jsou známé a opakovatelné, samice jsou zaručeny a růst je víceméně standardizovaný. Při dobré údržbě lze mateřské rostliny udržovat při životě neomezeně dlouho a užívat si je celá léta. materska rostlina konopi a samec

Pojďme se podívat na to, jak si správnou mateřskou rostlinu vybrat, jak ji pěstovat a jak o ni pečovat.

1.Klonování, jistota nekonečné úrody

Máte-li zdravou mateřskou rostlinu a dodržujete-li správný postup a péči při klonování, můžete dosáhnout větší úrody prvotřídních palic každoročně. Tento postup, spočívá ve správném načasování procesů klonování a sklizně tak, aby nové klony byly připraveny ke kvetení hned po sklizni starých. To obnáší trochu více znalostí než běžné pěstování ze semínek konopí.

2.Co mateřská rostlina požaduje.

Pěstování mateřské rostliny není nikterak nákladné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Aby byla vaše mateřská rostlina zdravá a životaschopná, bude vám stačit těchto pár věcí:

  • Prostor k pěstování 80×80×150 cm
    K pěstování mateřské rostliny se perfektně hodí malý pěstební stan. Nemáte-li ho, naprosto si vystačíte s květináčem nebo nádobou o vhodné velikosti. Někteří pěstitelé své mateřské rostliny pěstují jako bonsaje s minimálními nároky na prostor.
  • Zdroj světla
    Velmi často se používají neonové lampy s nízkou spotřebou kolem 100–150W. Jsou dostačující k tomu, abyste snadno vypěstovali zdravé rostliny. Budete-li chtít, aby vaše rostliny rostly rychleji, případně budete-li pěstovat větší množství mateřských rostlin, je lepší použít silnější halogenová světla.
  • Časovač
    Pro správné a bezúdržbové nastavení světel a s nimi související fotoperiody pro vaše rostliny je užitečné použít spínací hodiny nebo jiný typ časovače.
  • Teploměr a vlhkoměr
    S teploměrem a vlhkoměrem budete mít potřebnou kontrolu v pěstitelském prostoru nad parametry jako je teplota a vlhko.
  • Odsávací ventilátor
    Odsávací ventilátor není nezbytně nutný, ale my ho doporučujeme. Pro obnovení vzduchu v pěstební místnosti doporučujeme použít odsávací ventilátor o kapacitě 100-200 cm³. Malý oscilační ventilátor zase využijete pro zlepšení cirkulace vzduchu přímo kolem rostliny.

3.Jak si vybrat mateřskou rostlinu konopí

Mateřské rostliny se pěstují z klonů nebo ze semen. Během celého života se udržují ve stádiu růstu. Budete-li mateřské rostliny pěstovat ze semen, počítejte s tím, že výběr rostliny bude vyžadovat určitou přípravu. materska rostlina konopi a samec marihuany

Veďte si fotografickou evidenci, podrobně si zaznamenejte růstové charakteristiky a zapište si také účinky těchto konopných rostlin. Budete mít krásný přehled, abyste se později při výběru nespletli.

Postup při výběru marihuanové matky

 Na začátku si vyberte několik rostlin a vyčkejte do druhé fáze kvetení. V této době se vám ukáží všechny samčí rostliny, které můžete zlikvidovat nebo zužitkovat jiným způsobem, ale rozhodně je dejte pryč od samičích rostlin konopí. Pěstujete-li jednoodrůdovou výsadbu, vyberte si tu nejvýraznější rostlinu. Pěstujete-li jich více, vyberte si nejlepší z rostlin, které máte k dispozici.

U mateřské rostliny konopí hledejte:

  • Životaschopnost: Vyberte si rostliny, které rychle klíčí a vykazují silný a zdravý růst během všech růstových fází.
    Potenciál kvetení: Buďte pozorní v tom, jak rychle vaše rostliny vytvářejí květy, a jak se tvoří. Ponechte si mateřské rostliny konopí, jejichž klony vytvářejí květy s homogenní strukturou, dobrým poměrem květů k listům a vynikající produkcí trichomů.
    Odolnost proti škůdcům: Škůdci a nákazy mohou zničit celou úrodu konopí. Dejte proto přednost mateřské rostlině, která vykazuje přirozenou odolnost proti běžným škůdcům a patogenům.
    Zdraví kořenů: Zdravý kořenový bal je základem zdravé rostliny. Při přesazování sledujte, které rostliny se zdají být nejzdravější, a myslete na to při výběru mateřské rostliny.
    Hermafroditismus: Nedoporučujeme klonovat hermafrodity nebo je držet jako mateřské rostliny, protože vaše klony z nich zdědí stejné vlastnosti.
    Analýza kouření: Po sklizni a důkladném vysušení a přípravě šišek se ujistěte, že si najdete čas na jejich pořádnou analýzu. Zhodnoťte chuť a vůni odrůdy, sílu účinku a velikost a kvalitu výnosu.

Pokud by vše mělo být ideální, vybírejte rostlinu výjimečnou ve všech uvedených oblastech, které dělají konopí konopím. Mějte na paměti, že rostliny stejně jako lidé nejsou dokonalé a při výběru té, kterou si ponecháte jako mateřskou rostlinu, budete pravděpodobně muset učinit určité kompromisy. Konečné rozhodnutí závisí na vlastnostech, které na rostlině upřednostňujete nejvíce.

Výběr mateřské rostliny marihuany ze semen

Když si koupíte hrst semen stejné odrůdy, necháte je vyklíčit a pak vám začnou růst ve vaší pěstební místnosti, očekávejte, že nebudou úplně stejné.  Konopné rostliny ze stejné odrůdy budou i tak vykazovat širokou škálu fenotypových variací. Některé rostliny mohou růst velké s širokými internodiemi, zatímco jiné rostou menší a huňatější. Barvy listů rostlin se mohou mírně lišit, stejně jako jejich velikost a tvar. A také vůně a chuť šišek mohou být nakonec u každé rostliny trošku jiné.

Je to proto, že většina semen konopí na současném trhu jsou polyhybridy F1: první generace semen, která vznikla jako výsledek křížení dvou nestabilizovaných hybridů. Na rozdíl od pšenice, kukuřice nebo téměř všech ostatních zemědělských plodin se u konopné trávy zatím nepoužívají přísné šlechtitelské techniky, které pomáhají šlechtitelům stabilizovat různé odrůdy jejich rostlin.

Semena konopí tak mohou přinést neočekávané výsledky, ale zároveň to šlechtitelům a pěstitelům dává možnost pracovat s rostlinami se širokou škálou možných vlastností.

Při pěstování ze semen, nejprve odeberte odřezky z každé z vašich rostlin, když jsou přibližně 2–3 týdny ve vegetativní fázi. Poté nechte odřezky zakořenit, a dopřejte jim minimálně dva týdny vegetačního období, než je necháte rozkvést. A po celou tu dobu zachovávejte původní ze semen vypěstované rostliny ve vegetativní fázi. Získáte tak možnost zhodnotit vegetativní růst, klonovací potenciál a vývoj květů každé rostliny.

Při výběru mateřské rostliny ze semen sledujte tyto děje:

  • Stresový práh: Po odebrání řízků z vaší trávy sledujte, které z nich nejlépe nebo nejhůře zvládaly stres z odříznutí.
    Potenciál zakořenění: Sledujte, které z řízků se zakořenily nejrychleji.
    Vegetativní růst: Řízky nechte 2–3 týdny růst, sledujte, které rostou nejrychleji a mají nejzdravější listy. Pokud pěstujete v interiéru, zpravidla chcete rostliny s krátkými internodiemi.
    Potenciál kvetení: Při fázi kvetení sledujte, jak rychle se vyvíjejí jejich květy, jak dobře se tvoří, jejich produkci pryskyřice a aroma. Mějte také na paměti, jak dobře jsou jejich květy přizpůsobeny vašemu pěstebnímu prostředí. Pokud například bojujete s vysokou vlhkostí a velkým teplem, zvažte výběr rostliny, která vytváří volnější, vzdušnější květy méně náchylné k plísním.
    Kvalita úrody: Až sklidíte, vysušíte a necháte dozrát šišky konopí, odeberte vzorky z každé rostliny a udělejte si konečný úsudek o jejich chuti, vůni a síle.

4.Péče o mateřskou rostlinu

Musíte vynaložit určitou snahu, abyste udrželi rostliny ve fázi vegetace po několik měsíců či let. Jestli nebudete o mateřskou rostlinu správně pečovat, může narůst do nezvládnutelných rozměrů, může se u ní objevit nedostatek živin nebo se mohou u ní projevit problémy s kořeny. Uvedeme vám pár tipů, jak pečovat o mateřskou rostlinu, aby byla zdravá a spokojená a aby vyprodukovala ty nejlepší klony. materska rostlina konopi a samec a samice

  • Neustálý vegetační cyklus
    Mateřské rostliny je třeba udržovat neustále ve vegetativní fázi růstu. Což znamená, že během každých 24 hodin musí mít více než 12 hodin světla. Jsou-li ve vegetační komoře, mají standardní vegetační cyklus 18 hodin světlo a 6 hodin tma. Pro zpomalení růstu je potřeba změnit cyklus na 14 hodin světla a 10 hodin tmy. Tato změna zpomalí růst, ale udrží mateřskou rostlinu ve vegetativní fázi. Pokud chcete klony získat rychle, použijte cyklus 18/6.

Chcete-li podpořit ideální vegetaci, použijte halogenové lampy s modrým světelným spektrem nebo zvažte LED diody s plným světelným spektrem.

Kdy a jak často můžete odebírat z mateřské rostliny klony?

Začít klonovat můžete ze zdravé mateřské rostliny přibližně 14 dní po začátku vegetativní fáze. U mladé rostliny doporučujeme odebírat maximálně 2 až 3 klony najednou. Až rostlina více povyroste a zesílí, můžete z ní odebírat více řízků. Po odříznutí nechte mateřské rostlině alespoň 14 dní na zhojení, než odeberete další odřezky. Pokud odeberete příliš mnoho klonů najednou nebo nedáte mateřské rostlině dostatek času na zhojení, může to rostlinu stresovat, zpomalit její růst a učinit ji zranitelnější vůči škůdcům a nákazám.

  • Zastřihování
    Mateřské rostliny zastřihávejte tak, abyste jim vytvořili rovnoměrnou korunu. Dělejte to pravidelně, když se některá z větví příliš rozkošatí. Tak rostliny správně vyformujete a umožníte jim v rámci jejich pěstitelského prostoru optimálně růst. Zastřihování je pro regulaci velikosti mateřských rostlin nezbytné.
  • Ořezávání kořenů vzduchem
    Pro udržení zdravých kořenů mateřské rostliny je dobré jej pěstovat v textilním květináči, který kořeny mateřské rostliny přirozeně upraví. Vzduch proudící přes textilní květináče bez zásahu pěstitele „kauterizuje a přiškrtí“ dominantní kořenové výhonky, které si hledají cestu přes pěstební substrát. Kořeny se tak nedostanou za okraj květináče, a mateřská rostlina se může pěstovat v jednom květináči delší dobu. Nemusíte tedy kořeny pravidelně zastřihovat jako v případě běžných květináčů.

Při každém prořezávání mateřské rostliny ji obraťte vzhůru nohama, abyste mohli zkontrolovat její kořenový bal. Pokud kořeny rostliny začaly růst kolem vnější strany substrátu, budete je muset zastřihnout čistými nůžkami. V ideálním případě doporučujeme kořeny zkrátit na 1/2 jejich původní velikosti. Rostlinu přesaďte, v případě potřeby doplňte do květináče další zeminu a dobře zalijte.

Ačkoli se to může zdát protichůdné, zastřižení kořenů mateřské rostliny je důležitým krokem k udržení zdraví rostliny a její ochraně před problémy s kořeny, když zůstane v květináči několik měsíců nebo let.

Určitě tedy nenechávejte mateřské rostliny dlouhou dobu v běžném květináči. Rostlinám, které jsou příliš dlouho v květináčích, mohou uhnít kořeny a může dojít k jejich překořenění. Tím vznikne nedostatek živin, zpomalí se růst a vznikne problém se škůdci a nákazami.

5.Výživa mateřské rostliny

Mateřské rostliny stále udržujete ve vegetativní fázi, a proto nikdy nepokvetou. Musíte jim zajistit dostatečný přísun dusíku a dalších mikroživin, které jsou v tomto období pro rostlinu důležité. V ideálním případě krmte mateřské rostliny organickými hnojivy, například vermikompostem nebo kompostovým čajem. Tím podpoříte zdravý mikrobiální život v půdě, který zase pomůže vyčistit rostlinný substrát a zabrání hromadění solí v kořenovém balu.

Mateřské rostlině můžete dodávat výživu jako běžnému konopí. Někteří pěstitelé však raději mateřské rostliny zalévají specifickými hnojivy, která obsahují mírnější koncentraci živin.

6.Výhody mateřských rostlin

Při pěstování z mateřských rostlin si můžete zajistit stálý přísun lepkavých šišek. Musíte si jen vše správně načasovat. Nastavte si zrání jednotlivých rostlin tak, aby se překrývaly časy jejich sklizně. Tím si zajistíte, že nikdy nezůstanete bez pryskyřicích naplněných palic.

Při pěstování klonů z odřezků mateřských rostlin jsou zaručeny konzistentní výsledky. A tak i komerční pěstitelé oceňují standardizaci, kterou jim tento způsob získávání rostlin nabízí. Domácí pěstitelé zase oceňují jeho spolehlivost.

U klonů nehrozí riziko výskytu samců, díky čemuž je pěstební prostor vyplněn výlučně samicemi.

Mateřské rostliny mohou být tak velké, jak potřebujete. Aktivní pěstitelé s velkým prostorem mohou pěstovat velké mateřské rostliny a mít z nich spoustu klonů. V menších prostorách, do kterých se vejde jen několik rostlin, spíše využijete menší mateřské rostliny. Vždyť s konopím lze snadno manipulovat tak, aby vyhovovaly specifickým podmínkám vašeho pěstitelského prostředí.

Mateřské rostliny jsou ideálním zdrojem klonů při použití techniky sea-of-green (SOG). Podobně velké klony vytvoří homogenní korunu bez vysokých nebo nízkých fenotypů, čímž se optimalizuje vystavení světlu a potenciál úrody.

7. 4 dotazy

Kolik světla si mateřská rostlina konopí žádá?

To je otázka, se kterou si nemusíte příliš lámat hlavu. Konopné mateřské rostliny příliš světla nepotřebují. Aby dobře rostly, postačí na ně svítit 150 W světlem. Někteří pěstitelé dávají mateřským rostlinám světla ještě méně, čímž podpoří produkci lepších odřezků a jejich roztažení.

Jaký je limit klonování?

Máme pro vás velmi dobrou zprávu. Je-li vaše marihuanová rostlina zdravá, bude schopna produkovat zdravé klony tak dlouho, jak budete chtít. Genetický profil mateřské rostliny se časem nikterak nemění, takže limit pro klonování neexistuje.

Jaký počet klonů získáte z mateřské rostliny?

Máte-li velkou, honosně rostoucí mateřskou rostlinu, klidně z ní můžete nařízkovat 6 až 8 klonů najednou. Je-li vaše mateřská konopná tráva spíše menší nebo ještě mladá odeberte raději jen 2 až 3 odřezky. Počet klonů zkrátka závisí na velikosti, zdravotním stavu a věku rostliny.

Jaký počet klonů mateřská rostlina vyprodukuje za život?

Mateřské rostliny mohou produkovat neomezený počet klonů. Zdůrazňujeme ale, abyste nechali rostlinu po oříznutí minimálně 14 dní odpočívat, abyste ji nestresovali dalším brzkým říznutím. Někteří pěstitelé také každý půl rok až rok nahradí mateřskou rostlinou novým klonem.