Pěstování konopí ze semen nebo z klonů

Pěstitelé konopí mohou začít nové rostliny kultivovat dvěma způsoby. Buď mohou nechat vyklíčit semena nebo si vzít řízky (klony) z mateřské rostliny. Z obou těchto způsobů vyrostou rostliny bohaté na kanabinoidy.

Semena i klony mají výhody i nevýhody. Když zvážíte jedinečné vlastnosti každého z těchto způsobů pěstování, budete se moci rozhodnout, kterou cestou se chcete vydat. rezy konopi vs semena marihuany

Cesta při pěstování ze semínek marihuany je spolehlivá, jednoduchá, na začátek snadno dostupná a však časově náročnější. Při pěstování z klonů mateřské rostliny je cesta rychlá a efektivní, protože klony mají vlastnosti totožné s mateřskou rostlinou. Což je velká výhoda, ale může to přinést i mnohá úskalí. Níže si přečtěte porovnání obou těchto způsobů a sami se rozhodněte, kterou z nich si vyberete.

Pěstování ze semen – výhody

Snadná dostupnost

Obvykle jsou semena konopí ve většině zemí dostupnější a legálnější oproti hotovým rostlinám.

V dnešní době si můžete semena konopí snadno objednat on-line z dlouhého seznamu kvalitních a osvědčených bank semen (najdete je například i v našem e-shopu). Do vaší poštovní schránky se od nich dostanou diskrétně zabalené balíčky, takže ani nebudete muset vyjít z domu.

Dokonce i v zemích, kde je protizákonné vlastnit a pěstovat rostliny konopí, je často zcela legální objednat si, vlastnit a sbírat nevyklíčená semena konopí. Proto pokud začnete se semínky, budete stále na správné straně zákona. Až do doby, než je vložíte do země.

Semena jsou také obvykle velmi silná. Můžete je tak hodit přímo do půdy a je šance, že vyrostou.

Odrůda bude podle vašich představ

Semena umožňují pěstitelům začít s čerstvou dávkou genetiky. Tyto malé balíčky DNA obsahují genetický kód, který nebyl vystaven špatnému pěstitelskému prostředí nebo množství nemocí, jakož tomu bývá u klonů či řezů. Semena tak nabízejí uspokojivější konečný výsledek podle vašich představ a podle toho, jak se o rostlinu po celou dobu jejích růstu staráte.

Abyste si vytvořili vlastní odrůdy, opylujte svou oblíbenou samičku kvalitním samečkem a na konci vegetačního období budete mít stovky, ne-li tisíce vlastních semen.

Nejenže budete vytvářet semena, ale vyšlechtíte si svou jedinečnou odrůdu. Oproti jiným odrůdám bude dokonalá ve vlastnostech, které preferujete, a tím si zajistíte si příjemnější požitek z jejího užívání. konopne klony vs semena marihuany

Feminizovaná semena = jistota kanabinoidových palic

Když si koupíte vysoce kvalitní feminizovaná semena je vysoká pravděpodobnost a to až 99%, že z nich vyrostou samičí rostliny.

Samičí rostliny konopí produkují lepkavé, pryskyřicí plněné a na kanabinoidy bohaté palice, po kterých touží většina pěstitelů.

Naproti tomu samčí rostliny produkují pylové váčky, které jsou potřebné k rozmnožování samičích rostlin, ale snižují jejich výnosy palic s kanabinoidy.

Koupě feminizovaných semen vám ušetří značné množství času a úsilí, které byste při používání běžných semen vynaložili na odstraňování samčích rostlin marihuany. Odměnou vám bude hromada kvalitních pryskyřičných palic.

Pěstování z klonů - výhody

Klony jsou odřezky odebrané z mateřské rostliny. Po odříznutí se nechají zakořenit a následně se vysadí do půdy nebo do hydroponického substrátu. Klony si nesou stejnou genetickou informaci, jako má rostlina, ze které byly odříznuty. A jaké jsou tedy výhody?

Krátká doba

S klony vám odpadá doba, kdy čekáte, až vám semínko vyklíčí a bude z něj dostatečně odolný semenáč. Tuto fázi zcela přeskočíte. Jednoduše necháte odřezek zakořenit a hned máte rostlinu schopnou růstu.

Samičí klon = nová samičí rostlina

Klony jsou přesné kopie původní rostliny, a tak řízky samičí rostliny budou vždy samice. Při pěstování z běžných semen je pravděpodobnost 50:50, že ze semene vyroste samice nebo samec konopí. Z klonů se vám toto nemůže stát a jistota je 100%. Uděláte-li odřezek ze samičí rostliny, vyroste vám nová samičí marihuana. Uděláte-li klon ze samčí rostliny konopí, vyroste vám nový samec. Díky tomu se také vyhnete riziku, i když minimálnímu, že vám vyroste samec z feminizovaných semen.

Dopředu víte, jaké vlastnosti nová rostlina bude mít

Klony jsou přesné genetické kopie, které nesou všechny vlastnosti mateřské rostliny včetně velikosti, chuti, vzhledu a produktivity. Klony vám tak přinesou přesně to, co máte rádi na původní rostlině. Oproti tomu, rostliny pěstované ze semen, jsou díky rozdílné genetice a vlivům prostředí odlišné.

Pěstování ze semen - nevýhody

Nyní se zaměřme na ty méně příznivé aspekty pěstování trávy ze semen.

100% klíčivost není zaručená

Renomované banky semen slibují vysokou klíčivost, ne vždy se však každému semínku podaří vyklíčit z půdy. Ať děláte, co děláte, některá semínka jsou prostě nepovedená. Proto vám doporučujeme začít pěstování s více semeny, ačkoliv plánujete pěstovat jen jednu rostlinuseminka konopi vs klony marihuany

Pomalý začátek

Při pěstování ze semen trvá několik dní až týdnů, než se naklíčené semínko prodere ze země na světlo světa. A ještě tak týden až dva týdny bude trvat, než se promění na životaschopný marihuanový semenáč, který bude schopen růstu. Prodluží se tím i doba, po kterou budete muset počkat, než budete moct sklízet vaši úrodu. Nemusí se to zdát dlouho, ale je to jeden z důvodů, proč jsou rychlé samonakvétací odrůdy tak populární.

Semeno nemá stejný genotyp ani fenotyp jako mateřská rostlina

I když použijete semena z jedné jediné rostliny, nové rostliny, které z nich vypěstujete, budou mít viditelné rozdíly jak mezi sebou, tak od mateřské rostliny, ze které semena pocházela. Budou mít rozdílnou barvu, výšku, chuť - tedy fenotyp. Rozdíl pak bude i v množství úrody, kterou z nich posbíráte.

Každé semeno z téže rostliny má trochu odlišný i genotyp. Což je jedinečný genetický kód. A tím se od sebe navzájem odlišují.

Teplota, voda, světlo, vlhkost a živiny, to vše ovlivní dospělou rostlinu. Rostliny se přizpůsobují vnějšímu prostředí a na základě jeho vlivu dosahují určité specifické vlastnosti, které geneticky přenášejí na své potomky. Proto je dosažení jednotné úrody ze semen těžší než v případě pěstování klonů.

Pěstování z klonů - nevýhody

Pěstování z klonů je z několika důvodů mnohem lepší než pěstování ze semen. Nicméně i to má své nevýhody. O těch jsme si povídali již v našem článku o rozdílech mezi semeny a klony (řezy) konopí, nicméně pojďme si jich ještě pár přídat.

Dostupnost

V dnešní době nalezneme semena na webových stránkách seedbank jako jsme např. my v happy seeds. Chcete-li ale klony, je těžké je najít, protože potřebujete konopný odřezek z aktivní vegetující rostliny. Vzhledem k nízké legalitě marihuanových rostlin, to může být pro hobby pěstitele, který ještě nemá doma žádnou rostlinu velmi těžké. Konopné rostliny jsou zkrátka nelegální ještě předtím, než se dostanou do vašeho vlastnictví, takže i jejich přeprava je dost riskantní.

Dobrou a bezpečnou volbou, jak získat konopný odřezek může být, že navštívíte kamaráda, který také pěstuje a poprosit ho o klony. Další možností, kterou rozhodně nedoporučujeme je vydat se pro klony konopí do Rakouska či Švýcarska. 

Choulostivost

S klony je potřeba zacházet velmi opatrně. Jsou choulostivé a pokud budete s řízkováním zacházet necitlivě, odumřou vám dříve, než zapustí kořeny.

Chcete-li, aby se vám konopné odřezky dobře uchytily, je potřeba jim vytvořit správné podmínky. Potřebují správnou a stálou teplotu (22°C-24°C) a optimální vlhkost(70%-95%). Zvláště jim bude potřeba vytvořit samostatný prostor na zakořenění, pakliže pěstujete uvnitř (indoor) v místnosti i ze semen.

Zdědění nežádoucích vlastností

S klonem přichází všechny vlastnosti z mateřské rostliny, a to i ty nežádoucí. Každá mateřská rostlina konopí může mít skrytou genetickou chybu, která se nemusí projevit okamžitě, ale když se projeví, může způsobit na vašich klonech velké škody.

Semena nebo klony

Zda si vyberete semena nebo klony záleží pouze na osobních preferencí a zkušeností každého z vás. Nedá se říci co je lepší, protože každému vyhovuje něco jiného.

Budete-li jako začátečník pěstovat konopí ze semen, bude to snazší a uvidíte lepší výsledky. Pro zkušené pěstitele je vhodnější pěstování z klonů, protože si už pěstují konkrétní specifika a umí s rostlinami zacházet. Ovšem i zkušení pěstitelé rádi používají semena, zejména kvůli křížení nových odrůd anebo jen pro radost z pěstování od semínka po dospělou rodící rostlinu.

Vyzkoušejte oba způsoby a zjistěte sami, co je pro vaše potřeby lepší. Experimentování při pěstování konopí se meze nekladou a vám to umožní najít tu nejlepší rostlinu pro vás.