Bob Marley - 7 fascinujících skutečností

Jen málo hudebníků je stále tak milovaných a uctívaných jako zesnulý Bob Marley, jehož hudba stále inspiruje a ovlivňuje hudbu, módu, politiku a kulturu po celém světě. Pojďte se tedy s námi podívat po stopách tohoto legendárního umělce, který ovlivnil celé generace Jamajčanů ale i lidí po celém světě. Život Boba Marleyho je plný smutných a vážných momentů, který vyvrcholí pokusem o atentát, operací a následnou smrtí v pouhých nedožitých 40 letech.

Bobu Marleymu bylo pouhých 36 let, když v roce 1981 zemřel na rakovinu, ale tato legenda reggae narozená na Jamajce po sobě zanechala obrovské hudební dědictví. Život Boba Marleyho byl ale i přes velmi krátkou dobu zajímavý a velmi produktivní. Po jeho smrti nám zůstali stovky písniček a citátů, které Bob stvořil. Děti a vnuci Boba Marley dnes pokračují v jeho odkazu, nejen jako umělci a hudebníci, ale také jako výrobci kuřáckých potřeb, jako jsou fajfky či bonga. Kuřácké pomůcky jsou dnes známé pod značkou Marley Natural.

Kromě milionů prodaných alb - jeho retrospektivní album Legend strávilo od svého debutu v roce 1984 více než 570 týdnů v žebříčku Billboard Top 200 - obdržel Marley v roce 1978 Medaili míru Organizace spojených národů pro třetí svět. V roce 1994 byl posmrtně uveden do Rokenrolové síně slávy. BBC vyhlásila Marleyho "One Love" písní tisíciletí. A v roce 2001 byla Marleymu na Grammy udělena cena za celoživotní dílo.

Marleyho hudba stále inspiruje a ovlivňuje hudbu, módu, politiku a kulturu po celém světě. Jak ale ukazuje sedm níže uvedených faktů, prožil mimořádně plnohodnotný život ve velmi krátkém čase.

Dostal urážlivou přezdívku "White Boy"

Bob Marley, nebo-li svým pravým jménem Nesta Robert Marley se narodil 6. února 1945 ve farnosti Svatá Anna na Jamajce. Jeho otcem byl bílý britský námořní kapitán Norval Sinclair Marley, kterému v té době bylo téměř 60 let. Jeho matka Cedella byla devatenáctiletá venkovská dívka. Kvůli svému rasově smíšenému původu byl Bob šikanován a sousedé mu hanlivě přezdívali "bílý kluk" (white boy). Později však uvedl, že mu tato zkušenost pomohla vyvinout tuto filozofii: "Nejsem ani na straně bílých, ani na straně černých. Jsem na straně Boha."

Rád strašil lidi tím, že jim předpovídal budoucnost

Když byl Bob Marley malý, měl zřejmě talent strašit lidi tím, že jim předpovídal budoucnost čtením z dlaní. V sedmi letech, po roce stráveném v ghettech Kingstonu, se vrátil do své venkovské vesnice a prohlásil, že jeho novým osudem je stát se zpěvákem. Od té doby odmítal všechny žádosti o čtení z ruky. V raném mládí žil Marley v kingstonském Trench Townu, zoufale chudém slumu.

Se svými přáteli Bunnym Livingstonem (vlastním jménem Neville O'Riley Livingston) a Peterem Toshem (vlastním jménem Winston Hubert McIntosh) trávil hodně času poslechem rhythm and blues na amerických rozhlasových stanicích. Svou kapelu pojmenovali Wailing Wailers (později zkráceno na Wailers), protože trpěli ghettem. Jako praktikující rastafariáni si nechávali narůst vlasy do dredů a kouřili jointy z konopí - ganju (marihuanu), protože věřili, že je to posvátná bylina, která přináší osvícení.

Dosáhl mezinárodní hvězdné slávy

Skupina Wailers, která s Bobem a jeho přáteli nahrávala pro malé jamajské nahrávací společnosti po celá 60. léta, kdy se ska stalo populárním hudebním žánrem. Texty písní Boba Marleyho nabývaly duchovnějšího charakteru a samotná jamajská hudba se měnila z hopsavého rytmu ska na smyslnější rytmy rock steady. Když skupina na začátku 70. let podepsala smlouvu s Island Records, stala se populární u mezinárodního publika.

Vydal mnoho alb s politickým podtextem

Když Livingston a Tosh odešli na sólovou dráhu, Marley si najal novou kapelu a převzal hlavní roli zpěváka, skladatele a rytmického kytaristy. Vydal řadu politicky zaměřených alb, která odrážela pronikavé sociální cítění, jež se stalo charakteristickým rysem jeho písní a textů. Psal o prudce rostoucí nezaměstnanosti, přídělovém zásobování potravinami a všudypřítomném politickém násilí, které viděl na Jamajce a které z něj udělalo vlivnou kulturní ikonu. Za svůj život vydal Bob Marley citáty a písně, které ovlivnili masy lidí po celém světě.

V roce 1976, dva dny předtím, než měl odehrát bezplatný koncert "Smile Jamaica", jehož cílem bylo snížit napětí mezi znepřátelenými politickými frakcemi, na něj a jeho doprovod zaútočil neznámý střelec. Přestože Boba a jeho ženu Ritu Marleyovy kulky zasáhly, fascinovali dav 80 000 lidí, když oba vystoupili na pódium se skupinou Wailers. Toto gesto vzdoru a přežití ještě více posílilo jeho legendu a ještě více povzbudilo jeho politické názory, což vyústilo v nejmilitantnější alba jeho kariéry.

Marley měl několik dětí a také adoptované děti

Trocha historie Marleyho a jeho ženy Rity: Oženil se s ní v 21 letech (v té době byla učitelkou v nedělní škole) a zůstal s ní až do své smrti. Adoptoval její dceru a během manželství spolu měli čtyři děti. Marley měl také nejméně osm dalších dětí s osmi různými ženami. Pověsti se zmiňují o několika dalších dětech, ale oficiálně jsou jmenovány Imani, Sharon, Cedella, David (alias Ziggy), Stephen, Robbie, Rohan, Karen, Stephanie, Julian, Ky-Mani, Damian a Madeka.

Vnuk Boba Marley stojí v čele celosvětové značky marihuany

Z hlediska podpory celebrit se to rozhodně jeví jako perfektní řešení: Pod značkou Marley Natural stojí ikona reggae v čele celosvětové značky marihuany. Mezi produkty patří "dědičné jamajské odrůdy konopí" - údajně stejné, jaké si vychutnával sám Marley - spolu s kuřáckým příslušenstvím, krémy, pleťovými vodami a dalšími konopnými produkty. Marleyho dcera Cedella označuje značku za "autentický způsob, jak uctít jeho odkaz tím, že přidáme jeho hlas ke konverzaci o konopí a pomůžeme ukončit společenské škody způsobené prohibicí". Můj táta by měl radost, kdyby viděl, že lidé chápou léčivou sílu této byliny."

Bob Marley - jamajský zpěvák a hudebník

Koncem roku 2018 časopis Forbes zařadil Boba Marleyho na páté místo v seznamu nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit. Kromě značky Marley Natural jeho rodina vydává také licence na kávu, audio vybavení, oblečení a lifestylové zboží. Marley samozřejmě také prodal za posledních dvacet let více než 75 milionů alb. Retrospektiva jeho tvorby Legend je nejprodávanějším reggae albem všech dob. Mezinárodně se ho prodalo více než 12 milionů kopií a každý týden se prodá několik tisíc nových kusů. Kromě toho také rodina získává peníze z prodeje trik, oblečení či písní, které vydal Bob Marley na CD. Bob Marley je tedy nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit. 

Marley zemřel na rakovinu 11. května 1981 v Miami. Jeho tělo bylo letecky přepraveno na Jamajku, kde bylo pohřbeno, a během jednoho dne prošlo kolem jeho rakve 40 000 lidí, když jeho tělo leželo v jamajské Národní aréně. Na Jamajce a v USA je také muzeum Boba Marley, ve které je plno předmětů a fotografií z jeho života.