Příběh legendy: Bob Marley

Říká vám něco jméno Bob Marley? Určitě ano, kdo by také neznal tohoto jamajského zpěváka, hudebníka a skladatele Boba Marleyho. Ten byl za svého života světovým představitelem reggae hudby a během své kariéry prodal více než 20 milionů desek. Během svého života v letech 1945-1981 cestoval a šířil své myšlenky skrze hudbu po celém světě.

Kdo je Bob Marley?

V roce 1963 Bob Marley a jeho přátelé založili skupinu Wailing Wailers. Velký průlom přišel v roce 1972, kdy Wailers získali smlouvu s Island Records. Marley během své kariéry prodal více než 20 milionů desek a stal se tak první mezinárodní superhvězdou, která pocházela z takzvaného třetího světa.

Začátek Bobova života

Bob Marley se narodil 6. února 1945 v jamajském St. Ann Parish, pomohl představit reggae hudbu světu a dodnes patří k nejoblíbenějším umělcům tohoto žánru. Jako syn černošské matky v pubertě a mnohem staršího, později nepřítomného bělošského otce strávil svá raná léta ve farnosti Svatá Anna, ve venkovské vesnici známé jako Nine Miles.

Jedním z jeho přátel z dětství v St. Ann byl Neville "Bunny" O'Riley Livingston. Navštěvovali stejnou školu a sdíleli lásku k hudbě. Bunny inspiroval Marleyho k tomu, aby se naučil hrát na kytaru. Později se Livingstonův otec a Marleyho matka sblížili a podle knihy Christophera Johna Farleyho Before the Legend žili nějaký čas všichni společně v Kingstonu: The Rise of Bob Marley.

Po příjezdu do Kingstonu na konci 50. let žil Marley v Trench Townu, jedné z nejchudších čtvrtí města. Bojoval v chudobě, ale inspiraci nacházel v hudbě kolem sebe. V Trench Townu působila řada úspěšných místních interpretů a byl považován za jamajský Motown. Přes rádio a jukeboxy sem pronikaly také zvuky ze Spojených států. Marley měl rád umělce jako Ray Charles, Elvis Presley, Fats Domino a Drifters.

Marley a Livingston věnovali hudbě mnoho času. Pod vedením Joea Higgse pracoval Marley na zlepšení svých pěveckých schopností. Seznámil se s dalším Higgsovým žákem Peterem McIntoshem (později Peterem Toshem), který měl v Marleyho kariéře sehrát důležitou roli.

Skupina The Wailers

Místnímu hudebnímu producentovi Leslie Kongovi se líbil Marleyho zpěv a nechal ho nahrát několik singlů, z nichž první byl "Judge Not" vydaný v roce 1962. Zatímco jako sólový umělec se Marleymu příliš nedařilo, spojením sil se svými přáteli dosáhl určitého úspěchu. V roce 1963 Marley, Livingston a McIntosh založili skupinu Wailing Wailers. Jejich první singl "Simmer Down" se v lednu 1964 dostal na vrchol jamajské hitparády. V té době už ve skupině působili také Junior Braithwaite, Beverly Kelso a Cherry Smith.

Skupina se na Jamajce stala poměrně populární, ale měla potíže s finančním zajištěním. Braithewaite, Kelso a Smithová skupinu opustili. Zbývající členové se na čas rozešli. Marley odešel do Spojených států, kde nyní žila jeho matka. Ještě před odjezdem se však 10. února 1966 oženil s Ritou Andersonovou.

Po osmi měsících se Marley vrátil na Jamajku. Znovu se spojil s Livingstonem a McIntoshem a založili skupinu The Wailers. Přibližně v té době Marley objevoval svou duchovní stránku a začal se zajímat o rastafariánské hnutí. Rastafariánské hnutí, náboženské i politické, vzniklo na Jamajce ve 30. letech 20. století a čerpalo svou víru z mnoha zdrojů, včetně jamajského nacionalisty Marcuse Garveyho, Starého zákona a svého afrického dědictví a kultury.

Na konci 60. let Marley nějakou dobu spolupracoval s popovým zpěvákem Johnnym Nashem. Nash zaznamenal celosvětový hit s Marleyho písní "Stir It Up". V této éře The Wailers spolupracovali také s producentem Lee Perrym; mezi jejich společné úspěšné písně patřily například "Trench Town Rock", "Soul Rebel" a "Four Hundred Years".

V roce 1970 se The Wailers rozrostli o dva nové členy: baskytaristu Astona "Family Man" Barretta a jeho bratra, bubeníka Carltona "Carlieho" Barretta. V následujícím roce Marley pracoval na soundtracku k filmu ve Švédsku s Johnnym Nashem.

Velký zlom v životě Boba Marleyho

The Wailers prorazili v roce 1972, kdy získali smlouvu s vydavatelstvím Island Records, které založil Chris Blackwell. Poprvé se skupina vydala do studií, aby nahrála kompletní album. Výsledkem bylo kritikou oceňované album Catch a Fire. Na podporu této desky absolvovali Wailers v roce 1973 turné po Británii a Spojených státech, kde předskakovali Bruceovi Springsteenovi a Sly & the Family Stone. V témže roce skupina vydala své druhé řadové album Burnin', na kterém zazněl hit "I Shot the Sheriff". V roce 1974 vydala rocková legenda Eric Clapton coververzi této písně, která se ve Spojených státech stala hitem č. 1.

Před vydáním dalšího alba Natty Dread z roku 1975 skupinu opustili dva ze tří původních členů: McIntosh a Livingston se rozhodli pro sólovou kariéru jako Peter Tosh, respektive Bunny Wailer. Natty Dread odrážel některé politické napětí na Jamajce mezi Lidovou národní stranou a Jamajskou labouristickou stranou. Kvůli těmto konfliktům občas docházelo k násilnostem. Skladba "Rebel Music (3 O'clock Road Block)" byla inspirována Marleyho vlastním zážitkem, kdy ho pozdě v noci před celostátními volbami v roce 1972 zastavili příslušníci armády, a skladbu "Revolution" si mnozí vykládali jako Marleyho podporu PNP.

Na dalším turné vystupovali Wailers s ženskou skupinou I-Threes, jejímiž členkami byly Marcia Griffiths, Judy Mowatt a Marleyho manželka Rita. Skupina, která se nyní jmenovala Bob Marley & The Wailers, absolvovala rozsáhlá turné a pomohla zvýšit popularitu reggae v zahraničí. V Británii v roce 1975 zaznamenali svůj první hit v Top 40 s písní "No Woman, No Cry". Tento moment se později označoval jako jeden z klíčových momentů v Bobově životě. O některých jeho klíčových zajímavostech ze života Boba Marleyho se můžete dočíst v našem další článku.

Marley, který byl na rodné Jamajce již velmi obdivovanou hvězdou, byl na nejlepší cestě stát se mezinárodní hudební ikonou. V roce 1976 se s albem Rastaman Vibration dostal do amerických hudebních žebříčků. Jedna skladba vyniká jako výraz jeho oddanosti víře a zájmu o politické změny: "War". Text písně byl převzat z projevu Haile Selassieho, etiopského císaře 20. století, který je v rastafariánském hnutí považován za typ duchovního vůdce. Píseň, která je bojovým pokřikem za osvobození od útlaku, pojednává o nové Africe bez rasové hierarchie vynucené koloniální nadvládou.

Politika a pokus o atentát

Na Jamajce byl Marley nadále považován za příznivce Lidové národní strany. A jeho vliv v rodné zemi byl považován za hrozbu pro soupeře PNP. To možná vedlo k pokusu o atentát na Marleyho v roce 1976. Skupina ozbrojenců zaútočila na Marleyho a skupinu The Wailers během jejich zkoušky v noci 3. prosince 1976, dva dny před plánovaným koncertem v Kingstonském parku národních hrdinů. Jedna kulka zasáhla Marleyho do hrudní kosti a bicepsu a druhá zasáhla jeho ženu Ritu do hlavy. Marleyovi naštěstí nebyli vážně zraněni, ale manažer Don Taylor takové štěstí neměl. Byl postřelen pětkrát a Taylor musel podstoupit operaci, která mu zachránila život. Navzdory útoku a po dlouhém zvažování Marley na koncertě přesto zahrál. Motiv útoku nebyl nikdy odhalen a Marley den po koncertu uprchl ze země.

Marley žil v Londýně v Anglii a začal pracovat na albu Exodus, které vyšlo v roce 1977. Titulní skladba obsahuje analogii mezi biblickým příběhem Mojžíše a Izraelitů odcházejících z exilu a jeho vlastní situací. Píseň také pojednává o návratu do Afriky. Koncept Afričanů a potomků Afričanů, kteří se vracejí do vlasti, lze spojit s Garveyho dílem. Skladba "Exodus", vydaná jako singl, se stala v Británii hitem, stejně jako skladby "Waiting in Vain" a "Jamming", a celé album se udrželo v britské hitparádě více než rok. Dnes je Exodus považováno za jedno z nejlepších alb, která kdy vznikla.

V roce 1977 měl Marley zdravotní potíže. V červenci téhož roku vyhledal léčbu prstu na noze, který si poranil na začátku roku. Po objevení rakovinných buněk v prstu mu lékaři navrhli amputaci. Marley však operaci odmítl, protože jeho náboženské přesvědčení amputaci zakazovalo.

Bob Marley a jeho píseň: 'Redemption Song'

Během práce na albu Exodus nahráli Marley a The Wailers písně, které později vyšly na albu Kaya (1978). Na tomto díle, jehož tématem byla láska, se objevily dva hity: "Satisfy My Soul" a "Is This Love". V roce 1978 se Marley také vrátil na Jamajku, aby zde vystoupil se svým mírovým koncertem One Love Peace Concert, kde přiměl premiéra Michaela Manleyho z PNP a vůdce opozice Edwarda Seagu z JLP, aby si na pódiu podali ruce.

V témže roce Marley poprvé podnikl cestu do Afriky a navštívil Keňu a Etiopii - pro něj obzvlášť důležitou zemi, protože ji považuje za duchovní vlast rastafariánů. Jeho další album Survival (1979), možná inspirované jeho cestami, bylo vnímáno jako výzva k větší jednotě i k ukončení útlaku na africkém kontinentu. V roce 1980 Bob Marley & The Wailers hráli na oficiálním ceremoniálu vyhlášení nezávislosti nového státu Zimbabwe.

Obrovský mezinárodní úspěch zaznamenalo album Uprising (1980), které obsahovalo skladby "Could You Be Loved" a "Redemption Song". Skladba "Redemption Song", známá svými poetickými texty a společenským a politickým významem, byla ukázkou Marleyho skladatelského talentu. Jeden verš z písně zní: "Osvoboďte se z duševního otroctví, nikdo jiný než my sami nemůžeme osvobodit svou mysl."

Na turné na podporu tohoto alba cestovali Bob Marley & The Wailers po Evropě a hráli před velkými davy. Plánovali také sérii koncertů ve Spojených státech, ale než Marley onemocněl, odehrála tam skupina pouze tři koncerty - dva v Madison Square Garden v New Yorku a jedno vystoupení ve Stanley Theater v Pittsburghu v Pensylvánii. Rakovina, která mu byla dříve objevena na prstu u nohy, se rozšířila do celého těla.

Smrt a pamětní místo 

Marley odcestoval do Evropy, kde v Německu podstoupil netradiční léčbu a následně několik měsíců bojoval s rakovinou. Brzy však bylo jasné, že Marleymu už nezbývá mnoho času na život, a tak se hudebník vydal na poslední cestu zpět na svou milovanou Jamajku. Cestu se mu bohužel nepodařilo dokončit a 11. května 1981 zemřel v Miami na Floridě.

Krátce před smrtí obdržel Marley od jamajské vlády Řád za zásluhy. V roce 1980 mu také OSN udělila Medaili míru. Jamajčané Marleyho zbožňovali a uspořádali mu pohřeb jako hrdinovi. Během smutečního obřadu, který se konal v Národní aréně v jamajském Kingstonu, se hudebníkovi poklonilo více než 30 000 lidí. Na obřadu zpívala Rita Marley, Marcia Griffiths, Judy Mowatt a vystoupila skupina The Wailers.

Odkaz Boba - děti a vnuk Boba Marleyho

Marley během svého života dosáhl několika velkých úspěchů, mimo jiné se stal světovým představitelem reggae hudby, v roce 1994 byl uveden do Rock and Rollové síně slávy a prodal více než 20 milionů desek, čímž se stal první mezinárodní superstar pocházející z takzvaného třetího světa.

Marleyho hudba je i po desetiletích od jeho smrti stále velmi uznávaná. Jeho hudební odkaz pokračuje také prostřednictvím jeho rodiny a dlouholetých spoluhráčů; Rita nadále vystupuje se skupinami I-Threes, The Wailers a některými Marleyho dětmi. (Marley byl údajně otcem devíti dětí, i když se zprávy rozcházejí.) Marleyho synové David "Ziggy" Marley a Stephen a dcery Cedella a Sharon (dcera Rity z předchozího vztahu, kterou Marley adoptoval) hráli dlouhá léta jako Ziggy Marley & the Melody Makers, později vystupovali jako Melody Makers. Syn Boba Marleyho Damian "Gong Jr." a Stephen měli také sólové úspěchy. Ky-Mani a Julian jsou rovněž talentovaní nahrávací umělci. Další Marleyho děti jsou zapojeny do rodinných podniků, včetně nahrávací společnosti Tuff Gong, kterou Marley založil v polovině 60. let.

V lednu 2018 prodal zakladatel Island Records Chris Blackwell většinu práv na Marleyho katalog vydavatelství Primary Wave Music Publishing, známému svými značkovými a marketingovými kampaněmi pro "byznys ikon a legend". Zakladatel Primary Wave Larry Mestel řekl: "Na světě není zákoutí, kde by Bob Marley nebyl bohem." Vydavatelství Primary Wave se rozhodlo, že bude vydávat hudební nahrávky, které se budou prodávat v zahraničí.

Marleyho odhodlání bojovat proti útlaku pokračuje také prostřednictvím organizace, kterou na jeho památku založila Marleyho rodina: Nadace Boba Marleyho se věnuje pomoci lidem a organizacím v rozvojových zemích.

Dalším odkazem legendárního zpěváka je také firma Marley Natural, která se zaměřuje na produkty zahrnující kuřácké potřeby, produkty související s životním stylem, konopnou kosmetiku ale i semínka konopí, která jsou původem z Jamajky. Všechny produkty i samotná semena marihuany jsou produkována pod dozorem Marleyho předků a dětí.

Rychlý přehled informací

  • Jméno: Bob Marley
  • Rok narození: 1945
  • Datum narození: 6. února 1945
  • Město narození: St. Ann Parish
  • Země narození: Jamaica
  • Pohlaví: muž
  • Nejznámější je díky: Bob Marley byl světovým představitelem reggae hudby a během své kariéry prodal více než 20 milionů desek.
  • Odvětví: Hudba
  • Astrologické znamení: Vodnář
  • Národnosti: Jamajská
  • Rok úmrtí: 1981
  • Datum úmrtí: 11. května 1981
  • Stát úmrtí: Florida
  • Město úmrtí: Miami
  • Země úmrtí: Spojené státy americké

Bob Marley a citáty z textů písní

  • Osvoboďte se z duševního otroctví; nikdo jiný než my sami nemůžeme osvobodit svou mysl.
  • Otevřete oči, podívejte se do svého nitra. Jste spokojeni se životem, který žijete?
  • Na hudbě je dobrá jedna věc: když vás zasáhne, necítíte žádnou bolest.
  • V této zářivé budoucnosti nemůžete zapomenout na svou minulost.
  • Chci ti dát trochu lásky, chci ti dát trochu dobré lásky.
  • Věřím ve svobodu pro všechny, nejen pro černochy.
  • Bylina je sjednocení lidstva.
  • Každý člověk má právo rozhodovat o svém osudu.
  • O nic se neboj, každá maličkost bude v pořádku.
  • Lepší je zemřít v boji za svobodu než být vězněm po všechny dny svého života.
  • Nezískej svět a neztrať svou duši. Moudrost je lepší než stříbro nebo zlato.
  • Miluj život, který žiješ. Žij život, který miluješ.
  • Pravdou je, že každý ti ublíží, jen musíš najít ty, pro které stojí za to trpět.