Příběh legendy: Jack Herer

Ať už jste vášnivý pěstitel, nebo začátečník co se k pěstování konopí zrovna rozhodl, je velmi pravděpodobné že jste při výběru semínek narazili na odrůdu jménem Jack Herer. Jack Herer však není jen odrůda konopí, za tímto jménem stojí jeden z nejvýraznějších konopných aktivistů na světě. V našem blogu jsme se již o legendách z konopného světa psali a tak jste si možná už přečetli náš článek o životě legendy Bob Marley. Pojďte tedy s námi znovu na cestu zjištění a přečtěte si více o další ikoně konopného světa, která pocházela ze západního pobřeží USA. 

Na to, že po něm byla pojmenována vyhledávaná odrůda, musel být Jack Herer ve světě trávy hodně aktivní. "Dost angažovaný" je slabé slovo. Mluvíme o muži, který dvakrát kandidoval na prezidenta a zároveň naléhal na kalifornskou vládu, aby legalizovala konopí a jednou provždy odhalila jeho výhody pro veřejnost.

Jack Herer byl legendou a jeho stejně legendární odrůdu konopí, která je po něm pojmenovaná je radost kouřit. Více informací o této ikoně konopí na západním pobřeží USA se dozvíte níže.

Jack Herer v době před příchodem marihuany

Jack Herer se narodil 18. června 1939 v Buffalu jako nejmladší ze tří sourozenců. Poté, co opustil střední školu a sloužil jako vojenský policista v korejské válce, začal pracovat jako malíř nápisů.

Jack Herer byl 180 cm vysoký a vážil 230 kg, měl osobnost větší než život a vtip, který ho dokázal podpořit. V roce 1967 se s manželkou a třemi dětmi přestěhoval do Los Angeles. A tam právě začal jeho konopný aktivismus. Bylo mu 30 let, když vykouřil svého prvního konopného jointa, a toto jediné sezení změnilo konopný aktivismus v Severní Americe, na takový jak ho známe dnes.

Vstup Jacka Herera do politiky

V roce 1973 se Jack rozhodl zapojit do politiky a zasazoval se o legalizaci konopí v Kalifornii. V témže roce otevřel svůj první obchod s konopným příslušenstvím a doplňky tzv. Smokeshop či Headshop. Spolu s majitelem headshopu Edem Adairem se spojili a vytvořili politický tým Reefer Raiders, který se na veřejnosti nijak netajil svým pozitivním vztahem ke konopí.

Reefer Raiders se často potloukali ve Westwoodu poblíž federálních budov, přičemž zapalovali jointy a získávali si žádanou, ale nechtěnou pozornost úřadů. V roce 1981 Jack Herer sbíral podpisy pro volební iniciativu za legalizaci konopí ve zlatém státě, ale byl zatčen za vniknutí na federální pozemek a poslán do vězení.

V té době měl Herer také svůj druhý headshop, nazvaný Van Nuys, který byl v roce 1983 téměř uzavřen policí, která zde provedla velkou razii. Policisté nakonec Hererovi udělili pokutu 1500 dolarů a zároveň mu zabavili 6000 výrobků, které zahrnovali kuřácké potřeby jako bongy, fajfky ale také různé konopné produkty jako kosmetiku či samotná semínka konopí.

Kniha: The Emperor Wears No Clothes

Ve vězení v roce 1981 začal Herer psát knihu, která změnila situaci v oblasti legalizace konopí v Americe a vynesla ho na vrchol jako krále konopné komunity.

Jeho kniha, kterou sám vydal s názvem The Emperor Wears No Clothes (Císař nenosí žádné šaty) byla inspirována příběhem The Emperor's New Clothes (Císařovy nové šaty) z roku 1839. Původní kniha pojednává o slavném a arogantním císaři s nákladným zvykem kupovat si nové šaty. Hererův spin-off zaměřený na konopí zdůraznil, že bychom neměli dopustit, aby nám pýcha, ješitnost, ego a strach zabránily prosazovat to, co je správné, jako je legalizace konopí.

Při psaní knihy Herer navštívil knihovnu Kongresu a shromáždil co nejvíce informací o výhodách konopí a o tom, jak je vláda před veřejností skrývá. Koneckonců konopí bylo kriminalizováno v roce 1937, tedy pouhé dva roky před Hererovým narozením.

Kniha The Emperor Wears No Clothes odstartovala politickou kariéru Jacka Herera a vynesla ho na trůn jako vůdce konopného hnutí. Často byl označován za konopného císaře. Kniha také pojednává o tom, jak cenné mohou být konopné produkty pro výrobu vlákna, papíru, potravin, paliva a tolik potřebných léků a kosmetiky.

Kniha The Emperor Wears No Clothes vychází od svého vydání v roce 1985. V roce 2020 se dočkala již čtrnáctého vydání a za 35 let nevykazuje žádné známky zpomalení nebo ztráty popularity.

Další informace o Jacku Hererovi

Jack založil a vedl organizaci Help End Marijuana Prohibition (HEMP).

V roce 1987 otevřel Jack Herer svůj třetí headshop Third Eye Shoppe v Portlandu ve státě Oregon. V roce 2001 převzal provoz tohoto headshopu jeho syn, a to až do jeho smutného uzavření 31. března 2017.

Zajímavé je, že Herer byl tak zapálený pro politiku a pozitivní změny, že ne jednou, ale hned dvakrát kandidoval na prezidenta Spojených států jako kandidát strany Grassroots. Poprvé kandidoval v roce 1988 a získal 1 949 hlasů. Při své druhé kandidatuře v roce 1992 Herer téměř zdvojnásobil počet hlasů na 3 875.

Na veletrhu BioFach v červenci 2000 utrpěl Herer menší infarkt a těžkou mozkovou příhodu. Nebyl schopen mluvit a hýbat pravou polovinou těla, ale s pomocí psychoaktivní houby Amanita muscaria, kterou vychvaloval jako tajemství zdraví a pohody, se dobře zotavil.

V září 2009 byl Herer na festivalu Hempstalk v Portlandu ve státě Oregon, když utrpěl druhý infarkt. V důsledku komplikací zemřel 15. dubna 2010 ve věku 70 let. Zůstalo však po něm mnoho odkazů, ať už se jedná o samotnou odrůdu která je prodejná ve formě semen marihuany, nebo o legalizaci v USA, která je z velké části díky jeho aktivistickému životu.

O odrůdě konopí Jack Herer

Každý, kdo kouří odrůdu Jack Herer, vám potvrdí, že je to pořádná jízda. Přestože obsah THC je poměrně nízký, obvykle 18 %, je tato odrůda nabitá terpeny a kříží se s dalšími legendárními odrůdami, jako jsou Haze, Northern Lights #5 a Shiva Skunk.

Tuto výkonnou konopnou odrůdu sativy poznáte podle její jedinečné chuti a vůně. Je to zemitá odrůda s aromatickými tóny borovice, dřeva a květin. Její chuť je stejně tak lahodná.

Odrůda Jack Herer byla původně vyšlechtěna společností Sensi Seeds, mnoho dalších pěstitelů však vypěstovalo vlastní verzi této odrůdy, ale všechny jsou si poměrně podobné, pokud jde o sílu, obsah terpenů, chuť a vůni. Účinky odrůdy Jack Herer vás zasáhnou jako tuna cihel.

Začíná to povzbuzujícím nárazem do mozku, který udržuje vaši mysl na lovu kreativních podnětů. Zhruba po 5-15 minutách vás naplní energií a povznášející euforií, která začíná na hrudi a postupně se šíří od hlavy až k patě.

Pokud jste odrůdu Jack Herer ještě nevyzkoušeli, není o čem přemýšlet. Nejenže je to jedna z nejznámějších a nejoceňovanějších sativ známých lidstvu, ale je pojmenována po někom, kdo do konopné komunity vnesl jen úsměv, smích a naději.

Jaká semena konopí Jack Herer zvolit

Jak bylo řečeno výše odrůdu konopí Jack Herer dnes nabízí téměř každá větší seedbanka. Tato semínka dneska seženete jak ve feminizované verzi, tak i v samonakvétací (autoflowering) provedení. Jelikož se jedná o převážnou sativu, je možná lepší volit samonakvétací druh. Níže najdete seznam tří nejoblíbenějších druhů. Pamatujte však, že semínka nejsou díky genetice vhodná pro outdoor pěstování.

Critical Jack Herer od Delicious seeds

ů

Jack herer Auto od Seedstockers

l

Royal Jack Auto od Royal Queen Seeds

l

Jacku Herere, chybíš nám a víme, že bys byl na dnešní moderní konopný průmysl hrdý. Koneckonců, nebýt tebe, kdo ví, kde bychom byli?